100 jærbuer har sagt farvel til kirken etter homovedtak

I Hå kommune, her representert ved Varhaug kyrkje, har 47 personer meldt seg ut av Den norske kirke etter at det ble vedtatt at homofile og lesbiske par kan gifte seg i kirken. Foto: Arkivfoto

Flest utmeldinger i Hå den første uken med ny liturgi.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Forrige mandag vedtok Kirkemøtet i Den norske kirke at homofile kunne gifte seg i kirken.

Samme dag meldte 807 personer seg ut av den tidligere statskirken, og dagen etterpå var det 332 som takket for seg.

Tallene er langt unna «utmeldingsrekorden», som ble satt 15. august i fjor. Den første dagen Den norske kirke åpnet for elektronisk utmelding var det over 10.000 som meldte seg ut. Likevel er det tydelig at veldig mange har reagert negativt på det ferske Kirkemøte-vedtaket.

47 i Hå

Den siste uken er det 100 jærbuer som har meldt seg ut av Den norske kirke. Klepp kyrkjelege fellesråd fikk totalt 38 utmeldinger fra mandag 30. januar til søndag 5. februar, i Time ble 21 utmeldt i samme periode. Selv om det har vært noen utmeldinger omtrent hver uke siden august, er disse tallene godt over snittet.

Nesten halvparten av kirkeutmeldingene på Jæren siden 30. januar, 47 personer, er i Hå kommune. Akkurat det overrasker ikke kirkeverge Svein Olav Nesse i Hå.

– Vi hadde nok en anelse om at det kom til å bli noen, sier Nesse til Jærbladet.

– Det var nok en del som satt på gjerdet og håpte at dette ikke skulle bli vedtatt, og noen ventet kanskje på at det skulle bli endelig bekreftet før de meldte seg ut. Det ligger nok noe under, håbuen er klar i sitt bibelsyn – og det har mange tatt konsekvensen av.

Flere til gudstjeneste

– Det var vel en god del som meldte seg ut også i fjor vår, da Kirkemøtet bestemte at det skulle utarbeides en ny liturgi. Har dere merket noen nedgang i tallet på gudstjenestedeltakere det siste året, eller er dette stort sett folk som er aktive i andre forsamlinger og bare har vært kirkemedlemmer på papiret?

– Jeg tror nok det er en del veldig bevisste folk som har et tydelig bibelsyn som tar disse konsekvensene. Da vil jeg nok anta at i alle fall en del av dem er aktive i en eller annen forsamling, sier Nesse.

– Når det gjelder gudstjenesteframmøtet så har vi i Hå hatt en økning siste året på 9,9 prosent i forhold til året før, opplyser han.

– Politisk ukorrekt

I kommentarfeltet på Jærbladets Facebook-side har det stort sett kommet tilbakemeldinger fra folk som er for at kirken skal vie likekjønnede. Men i en anonym spørreundersøkelse inne i nyhetsartikkelen på jbl.no er det derimot et flertall som mener det er greit at 12 av 13 jærprester ikke vil vie homofile og lesbiske.

– Har det blitt vanskelig å fronte det klassiske synet på ekteskapet?

– Nå er det vel blitt politisk korrekt at to av samme kjønn skal få gifte seg, så da har det vel blitt politisk ukorrekt å mene noe annet, tror Nesse.

– Det er mange som fronter det klassiske ekteskapssynet, men det er nok i andre fora enn sosiale media, sier Hå-kirkevergen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...