340 søkte på lærarstillingane på Jæren

340 vil undervisa for elevar på Jæren. Her frå Høyland skule i Hå i forbindelse med ei sak om digitale verkty i skulane. Foto: Hilde Anette Ebbesvik

Færre søkte på lærarstillingane på Jæren i år. 103 vil bli lærar i Hå, 110 i Klepp og 127 i Time.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Nyleg gjekk fristen ut for å søka på lærarstillingane til skuleåret 2018/2019. I fjor var det eit luksusproblem med 388 søkarar, mens i år har talet gått litt ned igjen, med 48 færre søkarar.

Dobla behov

Hå kommune har fått totalt 103 søkarar, der 71 er kvinner og 32 er menn. Av disse har 73 søkarar godkjent utdanning.

Dette ligg nokså likt fjoråret, då kommunen hadde 112 søkarar, der 74 hadde godkjent utdanning.

– Frå august av har Hå kommune 29 ledige stillingar, det er omtrent det dobbelte av det som var ledig året før, seier Erik Høidahl i kommunen.

Grunnen til ekstra behov dette året, er bruk av mange vikarar. I tillegg går elevtalet i kommunen opp med 91 elevar samanlikna med august 2017.

– Det er sannsynlig at behovet vil auka enno litt meir, mellom anna på grunn av at nokre lærarar vil få innvilga statleg studiestipend. Så totalt sett er nok vårt behov på litt over 30 nye stillingar, seier Høidahl, og legg til at nokre av disse vil vera i vikariat.

Hå kommune reknar med å vera ferdig med søknadsprosessen i løpet av månaden.

110 søkarar i Klepp

Klepp kommune har 110 søkarar, der 104 av dei har formell kompetanse.

Dette er 26 færre søkarar enn året før. Det skal likevel seiast at det har vore ein stor auke i søknadar i kommunen frå 2014, og fjoråret var det rekordmange søkarar.

– Eg trur det skyldast endringa i marknaden. I fjor var det ein del som søkte som ikkje var kvalifiserte. Nå ser me at det er litt oppgang og fleire får jobb innan området dei har utdanning til, seier Trond Roy Pedersen, kommunalsjef skule og barnehage i Klepp kommune.

Rektorane er allereie i gang med intervjurundar, og ser føre seg at denne prosessen vil vara utover våren.

I Klepp kommune vil dei ha rundt 18 stillingar, der dei fleste er faste stillingar.

Få menn

Time kommune har fått søknadar frå 127 personar, der 114 er kvalifiserte til stillingane. I fjor fekk dei inn 140 søkarar, der 129 var kvalifiserte.

– Det bekreftar utfordringa me har sett me vil få framover med å rekruttera lærarar, seier rådmann i Time, Trygve Apeland.

87 av søkarane er kvinner, medan 40 er menn. Rådmannen skulle sett at dette var meir jamt.

– Me ønskjer og har behov for ein del menn, særleg på barnetrinnet.

Han har tysdag ikkje den fulle oversikta over kor mange lærarar kommunen vil trenga til hausten.

Omlegging spelar inn

Leiar av Jærskulen ser at det er færre søkarar totalt sett i år.

– Eg veit ikkje kvifor det er litt færre i år enn i fjor. Då var det flest søkarar, men i år er det fleire enn dei to åra før, seier Nina Nygård Magnussen.

Ho påpeikar at omlegginga av lærarutdanninga kan vera ein faktor.

– Dei studentane som startar i haust skal gå eit fem års løp, og det blir ei omlegging som gjer at når me kjem til 2021 vil me ha eit år der ingen går ut, seier ho, og legg til at nokon kanskje allereie i år vil gå sitt femte år.

Nygård Magnussen vil likevel ikkje slå fast at dette har ført til færre søknadar i år, men kan stilla seg bak det Pedersen uttalar om at arbeidsmarknaden kan ha påverka i fjor.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...