Arbeidarpartiet etterlyser tydeleg Åna-satsing

Tone Elin Berge (t.v.) og Hadia Tajik meiner det er på tide å prioritere Åna. Foto: Edina Ringdal

Vil heller bruke pengane på norske fengsel enn å leige soningsplassar i Nederland.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 06.10.2017 kl 07:29

– Regjeringa bør heller bruke pengane på norske fengsel, som Åna, i staden for å bruke 270 millionar kroner i året på å leige soningsplassar i Nederland. Det er ei dårleg prioritering, meiner Hadja Tajik.

Ap-politikaren, som dei siste fire åra har vore leiar for justiskomiteen på Stortinget, er ikkje nokon tilhengar av Norgerhaven – det norske fengselet i Noordenveld i Nederland.

– Me ønskjer å seie opp leigeavtalen med Nederland, så snart det lar seg gjere, og har programfesta at soning skal skje på norsk jord, seier Tajik til Jærbladet.

Saknar vilje til å satse

Tone Elin Berge, gruppeleiar i Hå Ap, er heilt einig med listetoppen i Rogaland. Ho meiner fengselet i Nederland forseinkar utbygginga av fengsel i Noreg.

– Hadde dei skunda på, hadde dei hatt 50 ekstra plassar på Åna, seier Berge.

Jan Erik Sandlie, assisterande direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, har tidlegare sagt til Jærbladet at det ikkje vil skje nokon bygningsmessige tiltak ved Åna fengsel før dei er ferdige med ei konseptvalutredning (KVU) om framtidig straffegjennomføringskapasitet for Vestlandet.

Oppstart av arbeidet med KVU-en er planlagt denne hausten, og arbeidet blir truleg sluttført i løpet av 2018.

Likevel meiner Berge at politikarene kan påverke prosessen.

– Det er jo berre å få dette inn på statsbudsjettet! Dei har jo snakka om i mange år at dei skal gjere noko med Åna. Nå er jo dette ein komplisert prosess, men hadde det vore politisk vilje så kunne dei ha gjort dette før.

Ho etterlyser klare tilbakemeldingar om at fengselet i Hå faktisk vil bli satsa på i framtida.

– Er det vilje til å satse på Åna? Og kva slags kriminalomsorg skal me ha?

Åna bak i køa

Under den politiske paneldebatten på Nærbø tidlegare i august stilte Berge spørsmål frå salen om situasjonen til Åna og Norgerhaven. Medan Eirin Nybø (V) og Geir Pollestad (Sp) kunne fortelje at deira parti var imot avtalen med Nederland, forsvarte Roy Steffensen (Frp) politikken til regjeringa.

– Det var ikkje fengselskapasitet i Noreg då me overtok. Men me byggjer opp kapasiteten, understreka Steffensen.

– Nå er Haugesund og Ålesund prioriterte fengsel på Vestlandet, men eg vil jobbe for at Åna kjem som neste i rekka, kunne Frp-politikaren fortelje.

Vil prioritere norske fengsel

Ifølgje Hadia Tajik vil Arbeidarpartiet bygge og utvide fengsel i Noreg om dei vinn valet.

– I tillegg til å sørgje for god bemanning, slik at dei tilsette får moglegheit til å jobbe med innhald i soninga og tilbakeføring, vil me sørgje for å få fleire fengselsplassar på norsk jord. Åna er ein god kandidat, og ville ha vore ei langt betre prioritering enn å leige i Nederland.

Positiv fagforeiningsleiar

Tom Ivar Liland er leiar for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) Åna. Han fortel at dei tilsette er glade for signala frå Ap-politikarane.

– NFF Åna støttar fullt ut synet til Berge og Tajik om at å bruke pengar på å leige soningsplass i Nederland er meiningslaust, seier fagforeiningsleiaren.

– Å heller bruke pengar på Åna er å investere ei i god norsk kriminalomsorg, meiner Liland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...