Arbeidsledigheten ned på Jæren

Aarbakke AS har ansatt flere nye medarbeidere i 2018. Bildet er fra tidligere i år, da Aarbakke hadde besøk av næringskomiteen på Stortinget. Foto: Hilde Anette Ebbesvik

Arbeidsledigheten har gått ned med 26 prosent i Rogaland så langt i 2018. Aarbakke på Bryne er en av bedriftene som har økt antallet ansatte.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Det er fantastisk, det blir bra nå i år, sier Inge Brigt Aarbakke, daglig leder i Aarbakke AS.

Aarbakke har ansatt 23 nye medarbeidere så langt i 2018. I tillegg har de leid inn fem medarbeidere som ikke er ansatt ennå.

– Vi har totalt sett 28 flere arbeidsfolk enn i fjor. Vi har ikke turt å ansette alle ennå. Vi vil ikke gå for fort, først må vi sikre at det er god vekst. Vi må vite om dette er fremtiden eller om det bare er et blaff, sier Aarbakke.

Mest ned i Klepp

At flere kommer seg inn i arbeid er ikke unikt for Aarbakke. Ifølge nye tall fra Nav har arbeidsledigheten i Klepp kommune gått ned 37 prosent sammenlignet med juli i fjor. I Time er den ned med 27 prosent. I Rogaland generelt har ledigheten gått ned 26 prosent totalt det siste året.

– Arbeidsmarkedet i Rogaland er fremdeles i en positiv utvikling og det er spesielt gledelig å se at det er en stor nedgang i arbeidsledigheten blant de som har vært registrert i mer enn 26 uker, sier Anneline Teigen, fungerende direktør i Nav Rogaland, i en pressemelding.

Litt opp i Hå

I Hå har ledigheten gått litt opp det siste året. Der er arbeidsledigheten to prosent høyere enn på samme tid i fjor. Samtidig er det viktig å merke seg at ledigheten i Hå ikke har gått opp like mye under oljekrisen som i de to andre kommunene.

Mellom juli 2015 og juli 2016 gikk arbeidsledigheten opp med henholdsvis 43 og 30 prosent i Klepp og Time, i Hå gikk den opp med 5 prosent på samme tid.Mens ledigheten i juli 2016 var på 4,1 prosent i Klepp lå den i Hå på 2,9 prosent.

I dag er andelen helt arbeidsledige 2,4 prosent i Klepp og 2,6 i Hå. I Time er det samme tallet 2,5 prosent. Totalt er det 1017 helt arbeidsledige i de tre jærkommunene.

– Rogaland er fylket som viser størst nedgang og det er 250 færre arbeidsledige i Time, Klepp og Hå sammenlignet med samme måned i fjor, sier stortingspolitiker Margret Hagerup.

– Krisen har gjort noe med oss

Hos Aarbakke har det gått i underskudd de siste årene, men nå ser endelig ting lysere ut for bedriften som er leverandør til oljeindustrien.

– Nå er det slutt på underskudd. Det er fantastisk, det blir bra nå i år. Vi har gått fra 100 til 200 millioner i ordrereserver, og vi har 130 millioner høyere omsetning i år, forteller Inge Brigt Aarbakke.

Han sier oljekrisen har ført til endringer i bedriften.

– Den krisen vi har vært igjennom har jo gjort noe med oss. Vi har blitt mye bedre på mange ting, og blitt langt mer konkurransedyktige.

Bedriften har gjort flere grep for å øke konkurransekraften. Siden 2014 har de senket produksjonskostnadene med 30 prosent. Kombinert med en svak krone betyr det at de er mer konkurransedyktige i det internasjonale markedet.

– Vi har hatt fokus på å få flere jobber internasjonalt, og få mye større nedslagsfelt. Nå er 50 prosent av ordrene internasjonalt. I 2014 var bare 10 prosent fra utenfor Norge. Vi har gjort litt omstillinger, også har de ansatte vært vanvittig flinke. De har gitt oss enormt god hjelp og virkelig forstått alvoret, sier Aarbakke.

I 2014 hadde bedriften 315 ansatte på det meste. I fjor var de nede på 262 ansatte, mens bedriften i dag har 280 ansatte totalt.

– Det er god optimisme for fremtiden nå. Hos oss er målet å ansatte 30 nye arbeidere i løpet av neste år, forteller den daglige lederen.

Vil ha arbeidsgiverne på laget

Mens ledigheten stort sett går ned på Jæren, og Aarbakke ser lysere på fremtiden, skulle Margret Hagerup (H) gjerne sett enda mer fremgang. Hun har vært på praksis hos Nav i Time og Klepp den siste uken, og kommer med en oppfordring etter praksistiden.

– På tross av gledelige tall er det fremdeles en del helt ledige på Jæren. Det er fortsatt en del ungdommer som trenger utprøving eller praksis hos en arbeidsgiver, minner Hagerup om.

– Nav Time og Nav Klepp melder om at de skulle hatt med flere arbeidsgivere på laget i dette arbeidet. Jeg ønsker derfor å oppfordre jærske bedrifter til å hjelpe ungdom og de som står utenfor arbeidslivet ved å gi mulighet for en fot innenfor, sier stortingspolitikeren fra Time.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...