Årets Bryne-russ topper i Rogaland, og kan bli best i landet

STOR INNSATS:
Aksjonsleder i Kreftforeningen, Maren Jacobsen, roser engasjementet til Selma Ree (f.v.), Kristiane Seglem og Anna Hove, samt resten av russen ved Bryne vidare-gåande skule. Foto: Trude Håland

Foreløpig ligger Bryne vidaregåande skule på tredjeplass i årets innsamlingsaksjon til Krafttak mot kreft.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Hos fylkets største videregående skole, ligger det litt i veggene. Det er kultur for denne årlige innsamlingsaksjonen, som russen er ansvarlig for - med god bøssebærer-hjelp av første- og andreklassinger.

Aksjonsleder i Kreftforeningen, Maren Jacobsen er imponert.

– De viser et stort engasjement, og det er tydelig at de har en komité som består av ungdom med mye pågangsmot. Vi er veldig takknemlige for det, sier Jacobsen, som i går var på besøk for å svare på spørsmål og klargjøre praktiske ting rundt bøssebærer-dagen som er 7. mars.

150 000 kroner

Men det er ikke bare via bøssene det samles inn penger til Kreftforeningen. Også gjennom en digital innsamlingsaksjon er det høy aktivitet, og hittil har det kommet inn 72 899 kroner, som per i dag er klart best blant de 26 skolene i Rogaland og tredje best på landsbasis. En skole i Skien og en i Trondheim ligger foran. I fjor endte det med 20 750 kroner digitalt.

Bryne-russens mål er å runde 150 000 kroner, og det har de to uker på seg til å klare. Etter en pangstart, har det sakte, men sikkert rullet inn kroner til Krafttak mot kreft, hvor temaet i år er senskader etter kreftbehandling.

Krafttak mot kreft

• Hva: Innsamlingsaksjon i regi av Kreftforeningen.

• Når: Den digitale innsamlingen er allerede godt i gang, men selve aksjonsdagen er 7.mars.

• Mål: Bryne videregåande skule håper å nå 150.000 kroner via sin digitale innsamling, som varer i to uker til. De har allerede kommet omrent halvveis,med 72.922 kroner.

• Formål: Pengene fra årets aksjon går til å hjelpe de som sliter med senskader etter kreftbehandling.

• Bøssebærere: Rundt 20 000 bøssebærere vil være aksjon, fordelt i hele landet, og det har vært en tradisjon at russen hvert år er svært aktive som bøssebærere.

– Vi merker et stort engasjement blant elevene. Kreft berører veldig mange, sier aksjonssjefene ved skolen, Anna Hove og Kristiane Seglem.

De forteller om startskuddet for den digitale innsamlingen for et par uker siden, da det var om å gjøre å komme fortest til 10 000 innsamlede kroner.

– Det var helt vilt. Vi nådde det beløpet på under én time, forteller de to.

Rause bedrifter

Som nevnt er 7. mars selv aksjondagen, der bøssebærere går rundt i distriktet. I fjor kom det inn 314.011 kroner. Det er samlet beløp for den digitale innsamlingen og bøssebærernes innsats. Sammen med flere andre har duoen gått fra klasserom til klasserom for å vise film og gi informasjon de håper kan rekruttere bøssebærere. Hittil har de fått 370 frivilllige til å gå rundt med 450 bøsser.

– Vi skal gjøre alt for å klare å slå fjoråret. Nå skal vi mobilisere ekstra i ukene som kommer. Det er mange i klassene som melder seg som bøssebærere, og da har det lett for å bre om seg. Fremdeles gjenstår det å besøk omkring halvparten av de rundt 80 klassene på skolen. Den neste dagene skal vi også ha økt fokus på å få med bedrifter, de pleier å være rause. I tillegg kommer årets russebusser til å gi en del. Det har blitt en tradisjon, sier Hove og Seglem.

Penger fra dugnad

Neste års russekull som har egne busser allerede, har gitt flere tusen kroner hver, og de to aksjonslederne er også imponert over russ som er med på mindre biler, har åpnet kontoen.
For det er ikke i hovedsak foreldrene som «sponser» bidragene til Krafttak mot kreft. Pengene som doneres til kreftsaken, tas fra egne, oppsparte midler som har kommet gjennom dugnad.

– Vi har gjort hatt mange kjekke dugnadsjobber, blant annet har vi solgt effekter på Justin Bieber og på Marcus og Martinus-konsert. Og så har vi vasket brakker på byggeområdet ved Jærhagen, det var jo ikke fullt så morsomt, smiler Anna Hove.

260 millioner siden 2006

I fjor samlet de 26 videregående skolene i Rogaland inn rett i underkant av tre millioner kroner.

– Det er ildsjeler som tar aksjonen på alvor og gjør sitt aller beste. De virker veldig selsvstendige og det er utrolig morsomt å følge med på den digitale innsamlingen, sier Jacobsen, og viser med et tastetrykk på mobilen at pila nærmer seg halvveis målet på 150 000 kroner.

Det var imidlertid et lavere mål som var utgangspunktet.

– Vi begynte med 50 000, så høynet vi til 80 000, før vi tok sats og landet på 150 000 kroner. Det blir spennende å se om vi klarer å nå målet, sier Kristiane Seglem.
Siden 2006 er det samlet inn over 260 millioner kroner til Krafttak mot kreft. For 2018 regner man med at alle fylkene til sammen runder 50 millioner kroner. Over heler landet er 25 000 bøssebærere er i aksjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...