Asylsak opp for retten

Shokria (25) og Nashrulla (30) har ei kjærleikshistorie som dei fryktar kan kosta dei livet om dei dreg tilbake til heimlandet. Dei fryktar også for livet til sonen Bashir Ahmad (3). Foto: Trine Selvikvåg

Shokria og Nashrulla har saksøkt dei norske utlendingsmyndigheitene. Onsdag starta saka i Oslo tingrett.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Shokria og Nashrulla har ikkje blitt trudde på at dei treng asyl i Norge.

Dei to fryktar å bli steina til døde viss dei blir sende tilbake til Afghanistan. Grunnen er at familiane deira ikkje vil godta at dei to er saman.

Samla inn til rettssak

Sambuarparet og sonen Bashir Ahmad (3) bur i desentralisert mottak i eit husvære i Eivindsholen på Bryne. Nabolaget har slått ring rundt den vesle familien. Over 100.000 kroner har blitt samla inn for å kunna prøva saka for retten.

Jærbladet har tidlegare skrive fleire artiklar om dei to og kampen deira for å få bli i Norge.

Onsdag denne veka starta rettssaka mot utlendingsmyndigheitene. Alle slike saker kjem opp for Oslo tingrett.

Ein av naboane, Geir Pollestad, var i Oslo og fekk med seg starten av rettssaka.

– Domstolen skal vurdera om historia dei fortel er sannsynleg og vurdera ho opp mot jussen i dette. Viss dommaren trur på dei og trur at det er ei reell fare for å bli drepen i Afghanistad, så er nødvendigvis ikkje jussen så komplisert, meiner Pollestad.

Har reagert på saksbehandlinga

Pollestad fortel at mange har stilt opp for å hjelpa den vesle familien.

– Når me har ein streng asylpolitikk, er det viktig at enkelte saker blir prøvde for retten for å kvalitetssikre arbeid som utlendingsmyndigheitene gjer, meiner Pollestad.

Pollestad og andre som har engasjert seg i saka, har også reagert på saksbehandlinga familien har fått, blant anna på oversettinga av intervjuet av Nashrulla og Shokria. Det er desse intervjua som er lagt til grunn i saksbehandlinga, som igjen førte til avslag på asyl.

Sambuarane har fått avslag og prøvd å få avslaget omgjort to gonger.

– Hardare og hardare

Advokat Bent Endresen opplyser at dei to partane i retten er samde om problemstillinga.

– Dersom du trur på historia deira, har dei krav på beskyttelse og asyl. Dersom du ikkje trur på historia, har dei ikkje krav på beskyttelse og asyl, seier han.

Endresen har lang erfaring med slike saker. Han opplever at utlendingsforvaltinga har endra seg i seinare tid og blitt hardare og hardare i saker som dette.

Retten har sett av to dagar til saka. Onsdag forklara Shokria seg for retten. Torsdag skal Nashrulla forklara i seg, i tillegg til vitne som skal belysa korleis det er å leva i Afghanistan.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...