Avbrent kabel stoppet Jærbanen

Kristin Håland fra Bryne var på vei til dagens økt på Tryggheim vgs, og var overrasket over at togene stod. Både togene og informasjonstavlene på stasjonene var ute av drift. Foto: Åge Bjørnevik

Jærbanen stod bom stille store deler av tirsdagen.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2018 kl 20:08

– En brann i en kabel i Skytterhuset tunell mellom Nodeland og Kristiansand er årsaken til kabelbruddet. Vi skjøter nå kabelen, opplyste Torgald Sørli, fungerende kommunikasjonssjef i Bane Nors område sør ved 13.30-tiden.

Klokka 19.20 opplyser Bane Nor at togtrafikken er i gang igjen mellom Stavanger og Nodeland. Første tog fra Egersund går klokka 19.20 og første tog fra Stavanger går klokka 19.24.

Flere feil

Kabelbruddet førte til full stopp i kommunikasjonssystemet mellom togene og toglederne. I tillegg var informasjonstavlene på stasjonene ute av drift av samme årsak.

I formiddag jobbet Bane Nor med å rute om kommunikasjonen til en reserveløsning. Det viste seg at det var problemer også med reserveløsningen.

Ventet på toget, ingen informasjon

Kristin Håland kom til Bryne stasjon ved 09.30-tiden i dag morges for å ta toget til Nærbø.

– Å, sier du det? sier en overrasket Tryggheim-russ når Jærbladet informerer henne om at togene har stått stille siden klokka 8 i dag tidlig.

På informasjonstavlene ved stasjonen står det bare: «Feil på skjerm. Se rutetabell, app «Togtider» eller ring 02009».

Kristin Håland ante dermed fred og ingen fare da hun stilte seg opp på stasjonen for å vente på toget.

– Så det går ikke tog. Det var dumt, sier Håland, som skynder seg hjem for å låne en bil.

Hun var en av ti-tolv personer som stod på perrongen og ventet på toget sitt ved 09.30-tiden.

Flere av våre lesere har vært i kontakt og ytret skuffelse over at det ikke er satt inn folk til å informere ved stasjonene når skjermene er ute av drift.

«Feil på skjerm» var meldingen som møtte de reisende ved Bryne stasjon klokka halv ti tirsdag morgen. Ingen informasjon om at togene ikke gikk. Foto: Åge Bjørnevik

Buss for tog

NSB og Bane Nor meldte om full stopp på Jærbanen like før klokka åtte i dag tidlig.

Etter hvert ble det satt inn buss for tog sør for Sandnes. Mellom Stavanger og Sandnes henviste NSB passasjerene til Kolumbus' ordinære bussruter.

Pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB kunne fortelle til Jærbladet at de har fått kritikk fra noen passasjerer for at togene i dag morges ble stående før de kjørte inn til stasjon, slik at folk ikke kom seg av.

– Vi forstår frustrasjonen, men vi er nødt til å følge gjeldende sikkerhetsforskrifter. Når det er brudd på kommunikasjonssystemet mellom togene og toglederne, sier sikkerhetsforskriften at vi kan kjøre ett og ett tog inn til stasjon ved hjelp av telefonkontakt. Når vi kun kan kjøre ett og ett tog, og ikke flere samtidig, sier det seg selv at det tar litt tid å få alle togene inn til stasjon, forklarer Lundeby.

Passasjerer ble forsinket

Jærbladets journalist Sonia Drivdal Patella, som var passasjer på toget som gikk fra Stavanger 07.24, forteller at de ble stående på Skeiane stasjon, og at buss for tog kom klokka 08.30 for å frakte passasjerene videre sørover mot Jæren.

Fra Vigrestad forteller Magnus Goa litt over klokka 9 at han nå sitter på en buss på vei til Egersund. Salte-gutten tok toget som gikk 07.37 fra Nærbø stasjon i dag morges. Toget stoppet like før de kom til Vigrestad, men kjørte etter hvert sakte inn til stasjonen.

En times ventetid, og en busstur som vil gjøre forsinkelsen enda større, passet dårlig for Goa, som har heldagsprøve ved Dalane videregående skole i dag. En medelev som også skulle ha heldagsprøve, var så heldig å få sitte på med en privat bestilt taxi, som ble fylt opp med passasjerer som hadde hastverk.

– Det er irriterende me slike stopp i trafikken. Jeg har pendlet med tog i flere år, og det er langt fra første gangen vi blir forsinket, sier Goa.

Han forteller at noen passasjerer ble stående igjen da deres fulle buss gikk fra Vigrestad stasjon ved 9-tiden.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...