Banken lærte elever om god personlig økonomi

Smart hverdagsøkonomi: Eivind Karlsbakk fra SR-bank lærer elevene verktøy for å ha kontroll over egen økonomi. Foto: Raissa N.Lomboto

Under eksamensstresset fikk elevene ved Bryne videregående skule en gjennomgang i hverdagsøkonomi.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2018 kl 16:53

Økonomi: Eivind Karlsbakk fra SpareBank1 SR-bank var på besøk hos elevene ved Bryne videregående skule i forrige uke. Temaene som ble tatt opp var budsjett, sparekonto og gjeld.

- Hvor mange av dere har opplevd lommetyveri, spurte han.

Det var flere som hadde opplevd det på ferie. Det bankmannen ville frem til var de forbrukene vi ikke tenker over. De personlige småbrukskjøpene som fort fører til personlige lommetyverier.

- 40 kroner her og 40 korner der, kan tilslutt lede opp til et stort beløp i løpet av et skoleår. Målet er å gjøre ungdommene mer bevisst på deres økonomi. Det er veldig vanlig at når de fyller 18 år, får de tilgang til alt. Da er det viktig at de har litt kunnskap om egne forbruk, sier Karlsbakk.

Viktige begreper

På neste side av presentasjonen hadde han en liste med begreper han gikk gjennom.

- Vi går gjennom begreper som de kommer til å møte i hverdagen, for eksempel renter, gjeld, egenkapital og budsjett. Det er viktig å kunne informere om hvordan de blir tatt i bruk og hva som er forskjellen, sier han.

Dette var noe som skapte engasjement hos elevene og ledet til flere spørsmål om renter, billån og boliglån.

- Jeg synes at dette var sikkelig spennende og lærerikt. Jeg hadde hørt mye av det fra før, men jeg ble fortsatt inspirert, sier sykepleiereleven Lilian Varhaug Nestås (20).

Det er viktig å lære dem begreper som de kommer til å møte i hverdagen, sier Eivind Karlsbakk. Foto: Raissa N.Lomboto

Konsekvenser

- Det beste rådet jeg kan gi, er å være bevisst på hva man bruker pengene på. Styr unna impulskjøp. Planlegg hva du skal bruke pengene på. Skal du handle, så lager du en handlelise. På denne måten har du en klar oversikt, sier han.

Han understreket viktigheten med å ha en god plan med full oversikt over eget forbruk. Konsekvensene kan bli store hvis man glemmer å betale en regning eller to.

- Først får man en del purring som fort kan lede til inkasso. Og velger man ikke å betale inkassoene blir det først og fremst dyrere. For da må man betale inkassokontoret og de du skylder penger til. Man kan også få betalingsanmerkning, og det kan skape problemer for deg. Det skal mye til for å kunne få en betalingsanmerkning. Når en først har fått det, blir vanskelig å få lån, jobb eller et mobilabonnement, sier han.

Han forteller videre at opp mot 50.000 unge mellom 18 og 33 år har betalingsanmerkinger. Konsekvensene av å få en betalingsanmerkning fikk elevene til å snakke videre om dette.

- Får ikke mobilabonnement? Hva gjør man da? sier en høyt.

- Nei, du kommer fortsatt til å leve, men må nok ty til andre løsninger som kontantkort eller betale på forhånd, svarer Karlsbakk.

- Hvem vil det da, svarer en annet elev tilbake, og resten av salen ler.

Engasjement: Dette skapte egnasjement hos sykepleier elevene. Fra venstre, Lilian Varhaug Nestås (20)og Andrea Bekkeheien (17). Foto: Raissa N.Lomboto

Kurset var noe elevene satt stor pris på.

- Jeg synes at han var flink, og han viste oss hvordan vi kunne være mer bevisst på økonomien vår. Hvordan småbrukskjøp faktisk kan bli til et stort beløp, sier Andrea Bekkeheien (17).

- Jeg fikk lyst til å sette meg ned og se igjennom regnningene mine når jeg kommer hjem, sier Nestås.

Nytt samarbeid

Nå har SR-bank i samarbeid med Ungt Entreprenørskap Rogaland startet et program som hjelper «Sjef i eget liv». Der de hjelper elevene ved videregående skoler til å se konsekvensene av valg knyttet til sin personlige økonomi.

- Opplæring av barn og unge i økonomi er viktig. Får de ikke hjelpen de trenger, kommer de til å slite når de senere får ansvar for egen økonomi, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...