Ble arbeidsledig - startet kjøkken på hjul

Matvogna til Geir Arvid Herigstad har sin faste plass utenfor Jærhagen, men han og kona reiser gjerne på arrangementer og festivaler for å servere mat. Foto: Ida Tiberg

Da ekteparet Herigstad mistet jobbene sine i oljebransjen måtte de finne på noe nytt. Resultatet er Mattrallen - Klepps egen food truck.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2017 kl 15:01

Du har kanskje lagt merke til matvogna som har sin faste plass utenfor Jærhagen? Her har ekteparet Herigstad servert hjemmelaget mat til sultne kunder siden april i år.

– Vi kommer begge to fra oljebransjen. Da det ble rasjonalisering der, havna vi ut begge to. Det er et resultat av dårlige valg. Jobbskifter gjorde at vi ikke hadde lang nok ansiennitet, og dermed måtte vi gå, sier Geir Arvid Herigstad.

Hentet ideen fra Spania

Det skulle vise seg å bli vanskelig å finne ny jobb.

– Det er helt umulig å få arbeid når man nærmer seg 60 år, så da begynte vi å tenke over hva vi kunne investere i, som var billig og som man kunne tjene penger på fra første dag, sier Geir Arvid Herigstad.

Ideen om egen food truck hentet ekteparet fra ferieturer i Spania.

– Der nede har de biler der hele siden er gjort om til kyllinggriller. En sånn skulle vi hatt hjemme, tenkte vi.

Opplæring av kokker

Som tenkt, så gjort. Ekteparet trålte nettet etter spesialtilpassede matvogner. Etter mye om og men falt valget på en fabrikk i Polen. 500.000 kroner ble investert i en splitter ny food truck. Deretter kjøpte de seg inn på gastronomisk institutt.

Det er ikke stor plass inne i matvogna, men her er det alt fra salatbar til mikrobølgeovn, stekeplater, kjøl og frys. Geir Arvid Herigstad har alt han trenger for å kunne lage mat i vogna. Foto: Ida Tiberg

– Vi fikk tilgang på de beste kokkene i landet. Her fikk vi spissa konseptet vårt for å få maksimalt ut av råvarene og bringe frem unike, gode smaker, sier Herigstad.

Kokkene på gastronomisk institutt utarbeidet et kompendium som ekteparet følger slavisk. Her henter de oppskrifter og fremgangsmåter.

– Vi fikk prøve oss frem, og gjorde alt på kjøkkenbenken sammen med kokkene, sier han.

Johanna i bua

Ingen av dem har jobbet med mat tidligere, men Herigstad selv bærer på arven fra en institusjon i Klepp; nemlig Johannas bu.

– Jeg har det nok i blodet mitt. Jeg husker at mor mi dro ned 40 kilo med eplestappe i helgene. Vi er ikke i nærheten av det, men det håper vi jo at vi skal bli, sier han.

Johanna i bua holdt stand i 30 år. Det har satt sine spor i lokalsamfunnet.

– Kundene kommer innom oss og bestiller Johanna-pølser, sier Herigstad.

Lokale råvarer

Det har ikke vært helt enkelt å finne ut av hva slags mat som skal serveres fra vogna. Street food er basert på det eksotiske med fokus på god smak, men jærbuen ønsker seg aller helst tradisjonsmat.

– Vi har slitt litt med å finne vår identitet slik at vi kan gjøre butikk av dette, men nå har vi funnet ut at vi kan kombinere det gamle med det nye. Her får du potetmos, pølser og hjemmelaga karbonader. Alt er fra bunnen av, sier Herigstad.

I tillegg serveres det nystekt kylling, nuggets, pommes frites og salater. Alt av kjøtt, kylling, grønnsaker og bakervarer er levert lokalt. De har ikke holdt på i lang tid, men maten selger som bare juling.

– Tallene er gode. Det er fryktelig gildt. Mat er spennende, og folk er alltid sultne. Det er kjekt å kunne begeistre. Når folk handler hos oss, handler de lokalt, sier Nina Herigstad.

Lærer om lokalsamfunnet

Det har vært en bratt læringskurve å gå fra oljeindustrien til matbransjen, men ekteparet trives så langt med sitt nye geskjeft.

– Vi lærer utrolig mye om lokalsamfunnet. Dette er en spennende bransje, sier Nina Herigstad.

I september skal ekteparet gjøre en evaluering av det første halvåret som selvstendig næringsdrivende.

– Vi ser det er grunnlag, og vi har jo tro på at dette skal gå bra, sier Geir Arvid.

Fremtidige investeringer

Målet fremover er å få vise seg frem i ulike settinger. Mattrallen tar gjerne i mot bestillinger.

– I andre land er det helt vanlig å booke en vogn til arrangementer. For oss betyr det at vi kan komme oss ut, vise oss frem og spre budskapet, sier ekteparet.

Dersom prosjekt food truck viser seg å gå bra, er ikke ekteparet fremmed for å investere i flere biler.

– Vi har en tanke om å sysselsette flere vogner. Det er en billig investering. Tanken er at de som har lyst, kjøper vogna selv og driver under samme logo som oss, sier de.

Det er et poeng at eventuelle kjøpere investerer egne penger.

– Det handler om å ha eierskap til det du holder på med, og kunne skape seg et godt levebrød.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...