Rakel Fjelltvedt har vært interessert i hest siden hun var liten jente. Nå har hun fått oppfylt en av drømmene sine om filminspirert stall. Foto: Sonia Drivdal Patella

Bli med inn i Orre-stallen med Hollywood-preg

Stallen til Rakel Fjelltvedt og Harald Friestad er inspirert av filmer Rakel så som barn.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 08.08.2018 kl 13:17

Sett utenfra ser stallen på Orre ut som en hvilken som helst stall, men når dørene åpnes, er det lett å forstå at de som har stått for innredningen her, har en helt spesiell interesse for hesteinteriør.

– Jeg har nok sett altfor mange hestefilmer fra USA og England da jeg var barn, så jeg visste hvordan jeg ville ha det da jeg fikk vite at jeg kunne innrede stallen, ler Rakel.

Odelsgutt som ektemann

21-åringen og ektemannen Harald overtok gården på Åse ved Orre i januar i år. Harald er eldstemann i sin søskenflokk, og hadde dermed odelsretten på gården.

Orre-gården ble tidligere drevet av Odd Undem, som er bestefaren til Harald. Moren hans ville ikke overta driften, men ekteparet var klar for en utfordring.

– En av betingelsene for å overta, var at vi kunne gjøre om det ene gårdsbygget til stall. Hadde det ikke vært for det, hadde det aldri vært aktuelt, understreker Rakel.

Oppussing av gårdsbygget ble det, og kort tid etter overtakelsen begynte Rakel å planlegge den nye stallen.

Fjelltvedt har vært med å designe innredningen. Foto: Sonia Drivdal Patella

Langreist innredning

Da ekteparet overtok gården, var gårdsbygget som nå er stall, langt fra klar til at hester kunne flytte inn.

– Vi kom til et omgjort fjøs. Gulvet var senket, og det så egentlig bare ut som et tomt bygg med murvegger, sier Rakel.

En stor jobb måtte til for å få stallen slik Rakel ville. Hun fant nemlig ingen som leverte stallinnredning av den typen som hun hadde sett for seg.

– Jeg valgte til slutt å importere fra Kina. Det var en lang prosess med mange e-poster frem og tilbake, sier hun.

Valget falt på Kina, for der kunne hun designe deler av hesteboksene selv.

– Jeg hadde en idé om hvordan alt skulle se ut. Jeg visste for eksempel at jeg ville ha åpne fronter på boksene og hva slags farger jeg ville ha på innredningen, veggene og taket.

Slik så det ut under oppussingen av stallen. Foto: Privat

Ferdig på tre måneder

Bare frakten fra Kina kom på 55.000 kroner. Den totale prislappen på oppussingen er hun usikker på. Før noe som helst av de bestilte varene kom seg til Orre, måtte Rakel og mannen først betale halve summen før produksjonen, og den andre halvdelen før frakt. Det var derfor stor spenning knyttet til om paret ville få innredningen fra Kina i det hele tatt, siden de allerede hadde betalt alt.

– Vi hadde sjekket referansene på forhånd grundig, og heldigvis fikk vi alt som bestilt, sier hun.

Det tok fire måneder fra de bestilte innredningen til de fikk det hjem til Orre. Da pakken fra Kina var ankommet gården, gjenstod det bare å starte byggingen.

– Det tok tre måneder for arbeiderne å få alt på plass.

Gården på Orre har også en ridebane i full skala. Foto: Sonia Drivdal Patella

Store drømmer

Stallen består av åtte hestebokser, hvor alle er i bruk nå. Rakel har sine hester i to av dem, og resten leies ut til andre. I tillegg har de ridebane i full skala.

Nå drømmer ekteparet om å utvide både stallen og ridetilbudet på gården.

– Det er ingen hemmelighet at vi vil bli større. Vi drømmer om å åpne et ridesenter i fremtiden. Det inkluderer større stall, ride hus, som vil si en innendørs ridebane, og generelt flere fasiliteter, sier Rakel.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...