Blir det landbruksdirektorat i Rogaland?

Statssekretær for landbruksministeren, Terje Halleland, representerte Jon Georg Dale under dagens debatt på Bryne mølle. Foto: Ida Tiberg

Fredag var det duket for debatt om jordbruket. Her ble jordvern, matproduksjon, målpris på gris og landbruksdirektoratet diskutert.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2017 kl 15:53

Fredag var det duket for debatt om jordbruket på Bryne mølle. Landbruksministeren hadde invitert seg selv til å komme på Jærdagen å delta i debatt, men måtte melde avbud grunnet brudd i jordbruksforhandlingene. Dermed var det Terje Halleland (Frp), statssekretær for landbruksministeren som møtte de jærske politikerne til debatt.

Mange av de oppmøtte på debatten var bønder. Foto: Ida Tiberg

Jonas Skrettingland (KrF), Mons Skrettingland (H), Lars Enevoldsen (Ap), Solfrid Lerbrekk (SV), Geir Pollestad (Sp) og Iselin Nybø (V) var paneldeltakere.

Investeringer i næringen

Halleland mener regjeringen har oppnådd gode resultater med landbrukspolitikken de har ført. Han påpekte at det er rekordstore investeringer i næringen, og sa at det skyldes at bøndene har tro på fremtiden regjeringen har klart å skape.

Det protesterte stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) på.

– Det var nettopp 3500 bønder utenfor Stortinget som demonstrerte mot regjeringen sin landbrukspolitikk. Det var en samla opposisjon som slo fast et nytt inntektsmål og gjorde klare prioriteringer for å sikre landbruket i hele landet. Jeg kan knapt komme på en statsråd som har foreslått så mange ting, og fått så få gjennomslag, sa Pollestad og siktet til jordbruksmeldingen.

Pris på gris

Debatten gikk videre til å handle om jordvern, tollvern og målpris på gris. Det var stor enighet om å verne om matjorda på Jæren. Her ble Hå kommune, som er nominert til fylkesmannens jordvernpris, trukket frem som et godt eksempel.

– I Hå har vi vært tydelige på hvor grensene mellom landbruket, og det vi skal utvikle videre går, sa ordfører i Hå, Jonas Skrettingland, som har vært tydelig på at kommunen ikke vil bygge ned matjord.

Landbruksdirektorat i Rogaland?

Da debatten gikk mot slutten, kom spørsmålet «alle» ventet på. Kan vi få landbruksdirektoratet til Rogaland?

Terje Halleland ville ikke røpe noe konkret, men han synes det er naturlig at Rogaland hiver seg med i kampen om å få direktoratet hit.

– Vi er inne i en prosess nå der en kartlegger hva det er behov for der en vil plassere et slikt direktorat. Denne regionen kan ta i mot det meste av disse utfordringene. Vi må se på hva Rogaland kan prestere. Dersom en kan være framsynt, nytenkende, og legge frem gode tanker om hvordan fylket skal drive landbruksdirektoratet, tror jeg det kan komme hit, sa han.

Det beste alternativet

Ingen av de lokale politikerne la skjul på at de er interesserte i å få landbruksdirektoratet til Rogaland - og aller helst til Jæren.

Iselin Nybø fra Venstre mener det må komme frem hvorfor Rogaland er det beste alternativet.

– Jæren har noen kvaliteter som gjør at det er helt naturlig å se på oss som noen av de fremste alternativene. Det er nær flyplass, vi har stor arbeidskraft i form av jurister og økonomer som et slikt direktorat trenger, og vi er nær næringen. Det er så mange kvaliteter i dette området, sa hun.

Solfrid Lerbrekk ville gjerne kommentere utstpillet.

– Vi kan ikke bare se på tilgangen av finansfolk, vi må se det litt andre veien og. Her har vi bedre tilgang på folk som har vært i bondeyrket. De må også inn i direktoratet, sa hun.

Geir Pollestad sa at alle partiene på Rogalandsbenken på Stortinget jobber for at direktoratet skal til denne regionen.

– Jeg vil legge til rette for, og kreve at det beste alternativet skal bli valgt. Det kan ikke være en premie, det må komme hit fordi vi er best på landbruk. Jeg mener Rogaland er en god kandidat. Nærhet til landbruket er et viktig argument. Det finnes flinke folk i Trøndelag og, sa han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...