Denne pipa har Hå kommune betalt ein million kroner for

REATAURERING: Inni stillastårnet er den verna meieripipa på Brusand i ferd med å reisa seg igjen. Pipa er ein del av bustadblokk-prosjektet like bak. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Meieripipa på Brusand skapte høgt blodtrykk hjå fleire politikarar. Nå er ho på veg opp igjen, stein for stein.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

- Dette har eg aldri vore borti før.

Njål Heskje har vore murar i ein mannsalder. Nå står han i eit stillas like ved ein haug med gammal murstein. Over han strekkjer eit stålrøyr seg meter på meter opp i lufta. Rundt stålrøyret skal den gamle meieripipa på ny reisa seg og bli eit landemerke på Brusand. Pipa vart demontert og blir nå mura opp igjen etter datamodellar.

- Me prøver så godt me kan å få det likt og håpar bare me har nok murstein til å nå toppen, seier Heskje og gir ein av dei gamle mursteinane eit kraftig kakk med hammaren for å få han til å passa.

STEIN PÅ STEIN: Murar Njål Heskje står i ein av fleire stillasetasjar og legg stein på stein i meieripipa på Brusand. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Verna pipe

Både det gamle meieriet, eit anna næringsbygg og to bustadhus måtte rivast for å laga plass til Brusand sine alle fyrste leilegheitsblokker. Men meieripipa sette fylkesmannen ned foten for. Pipa skulle vernast og kommunen la derfor inn restaurering av pipa som eit rekkefølgjekrav. Då gjekk utbyggjar Block Watne til politikarane og la på bordet alle kostnadene dei var pålagde å utføra på vegne av kommunen. Politikarane svara med å leggja på bordet ein million kroner til restaurering av meieripipa.

Men då pipa vart riven som ein del av restaureringsarbeidet, rann begeret over for Frp-politikar Svein Arve Nygård. Han prøvde å få saka opp igjen i kommunestyret, men lukkast ikkje. Pipa var og blei demontert på grunn av eit dårleg fundament og skulle opp igjen.

Pipa blir mura rundt dette stålrøyret. Murarane bruker datamodellar av pipa slik ho såg ut før, for å få ho så lik som muleg. Foto: Jorunn Erga Steinsland

- Eit flott monument

Nå kviler kalenderen på februar 2019 og ei av to bustadblokker er i ferd med å bli innflyttingsklar.

Utanfor blokka står eit høgt stillas. Inni her blir altså den berømte pipa montert igjen, og distriktssjef for Block Watne på Jæren trur pipa blir eit flott monument for ei viktig industrihistorie på Brusand.

- Me kom ikkje vidare med prosjektet vårt utan å akseptera eit vern av pipa. Eg trur det kjem til å bli bra. Pipa skal minna oss om det som var, seier Garvik, som sjølv har gode minne frå då han som ung gut henta mjølk på meieriet.

Fleire murarar arbeider med pipa. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Block Watne ønskjer å gjera mest muleg ut av den restaurerte pipa og vil lyssetja ho både på bakkenivå og på sjølve pipa. I tillegg skal det opp informasjon om meierihistoria, både på pipa og på leilegheitsbygget.

- Når det vart som det vart, så må me gjera det beste ut av det, slår Garvik fast, og nyttar høvet til å invitera Frp-politikar Svein Arve Nygård til å klyppa snora når pipa offisielt skal opnast.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...