Får kritikk for bruk av riksmål i namnet på ny restaurant

Namnet Torvet Restaurant er registrert i Brønnøysund. Eigarane Dionelie og Annbjørn Egeland har fått sterke oppmodingar om å endra namnet. Foto: Snorre Standish Norheim

Torvet Restaurant? Du kan ikkje koma frå Egersund og bruka «v», når det skal vera «g», seier språkrøktar og tidlegare lensmann i Time.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2019 kl 08:55

Dionelie og Annbjørn Egeland skal opna restaurant på Bryne torg, i løpet av april. Tilbakemeldingane har vore positive på at det kjem ein serveringsstad som primært skal servera norsk husmannskost. Entusiasmen for namnet, Torvet Restaurant, har ikkje vore like stor.

- Då eg las det der, tenkte eg: Oi! der gjer dei ein tabbe, seier den tidlegare lensmannen i Time, Geir Magne Aanestad.

Han plukka opp telefonen og ringde til Annbjørn Egeland, for å gjera ekteparet Egeland klar over kva slags tabbe dei var i ferd med å gjera. Han ville formidla korleis han reagerte, slik at dei fekk moglegheit til å reflektera over namnevalet. Stikkordet er lokalidentitet.

- Eg ser føre meg at ein serveringsstad som dette vil tena på å ha eit lokalt eigarskap, ei gjenkjenning, ein identitet. Og min identitet, den går på «g» i torget.

Ikkje berre det:

- Og på dialekt har me ikkje «g», heller. Der seier me faktisk berre «torjå», seier Aanestad.

Kva meiner du?

Frist for å avgi stemme er dessverre utløpt.

Klikk her for å se resultatet

Ikkje rett norsk

Sigbjørn Reime er språkrøktar og mangeårig kulturformidlar i Time kommune. I 2018 fekk han kommunens kulturpris, Timeglaset. Heller ikkje han greidde å la telefonen liggja stille, då han såg artikkelen om Torvet Restaurant i Jærbladet.

- Nei og nei, tenkte eg. For det første, så finst ikkje lenger ordet «torv» i den norske ordboka. Viss du slår opp på «torv», så får du torv til å fyra med. Torvmyr.

Korkje bokmåls- eller nynorskordboka godtek skrivemåten for torg. På begge målformene viser torv til eit graslag med røter og mold, og til restar av omdanna myrvekstar som kan tørkast og brukast til brennfang.

- Eg vil ganske forgå, seier Reime, - når ein begynner å ta i bruk ord som er gått ut av dagleg bruk. Dette er jo dansk i dag. Eg veit ikkje kva dei tenkjer, men det er på ein måte litt fåkunne òg, tenkjer eg. Me lever nå, i 2019, og då heiter det «torg» og «torget». I tillegg, så er Bryne torg rett og slett eit særnamn.

Riksmålsordboka går god for den danske skrivemåten torv. Eit trekantteikn indikerer at varianten er henta frå riksmål, og er utanfor den offisielle bokmålsnorma. Torv er moderne dansk, av gammaldansk «torgh» eller «tørgh».

Sigbjørn Reime har arbeidd som kulturformidlar og språkrøktar i Time kommune. Pensjonisten brenn framleis for godt språk. Foto: Arkivfoto

Bed eigarane revurdera namnet

Ifølgje Yann De Capronas «Norsk etymologisk ordbok», er eit torg ein stor, open plass i ein by. Ordet kjem frå det norrøne «torg», som kanskje stammar frå gammalrussisk (torgû) og tilsvarer kyrkjeslavisk for marknadsplass (trûgû). Torget på Bryne vart etablert tilbake i 1919, då Lauritz Bellesen selde den opne plassen til kommunen, med klausul om at han aldri kunne byggjast på.

- For oss som er vaksne opp på Bryne, blir det heilt gale at det ligg noko på torget som heiter noko med «torvet». Det bryt med alt som verkar normalt og naturleg for oss, seier Sigbjørn Reime.

- Det er eit fullstendig bomskot, etter mitt vit, seier han.

- Han meiner «torget», eller dialektvarianten «torjå», er det einaste rette.

- Huff, eg sa det til han: «Egeland, eg håper du er så grei at du kan revurdera dette.»

Den gamle lensmannen i Time, Geir Magne Aanestad, såg ikkje vekk frå namnet ville koma med ein bismak.

- Eg hadde lyst å seia kva mine tankar rundt dette var, derfor tok eg kontakt med han. Eg sa at eg skal gå og eta komle, men at eg nok hadde trivest endå betre viss dette namnet var utan «v». For den v-en er heilt ukjend for meg, og heilt ukjend i den jærske dialekten.

Restauranteigaren er i tenkjeboksen

- Eg tykkjer at dei tråkkar inn i annan manns område, på noko som dei i utgangspunktet ikkje har noko med, seier restauranteigar Annbjørn Egeland, om tilbakemeldingane på namnevalet.

Han meiner at tilbakemeldingane deira gjeld den nynorske skrivemåten, og viser til at verda går framover. Trass i at bokmålsordboka ikkje lenger godtek riksmålsforma «torvet».

- Ja, kva skal me seia til det? Spørja publikum? seier Egeland.

Han er på vippen, og vil gjera som i TV-programmet «Vil du bli millionær». Han ønskjer svar på om restaurantnamnet bør skrivast med «v» eller «g».

Torget eller Torvet, det er spørsmålet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...