De har bygget mange av dine favorittbygninger på Jæren - nå feirer de 50 år i bransjen

JGS rehabiliterte Kvassheim fyr om til friluftsfyr i perioden 2005 til 2007. Foto: Berit S. Horr

Å bygge et toppmoderne feriehus, eller restaurere en murkirke fra middelalderen? Byggmesterfirma Jens Gerlach Sørensen A.S sier ja takk, begge deler.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Det er ikke mange bedrifter på Bryne som fremdeles eksisterer etter 50 år, sier Leif Høyland tørt.

Han er ikke som de fleste andre 73-åringer. For det første er han fremdeles i jobb. Hammer og spiker har riktignok blitt byttet ut med lastebil for den erfarne tømmermannen, men Høyland har vært en vital del av firmaet siden starten. For det var i 1967 at Høyland og ung dansk mann valgte å starte et byggmesterfirma. Den danske mannen het Jens Gerlach Sørensen.

Leif Høyland (venstre), og Rasmus Pollestad (midten) sammen med Oddbjørn Tafjord, som har vært med siden 1995. Foto: Joachim Voll

Fotavtrykk

I løpet av de siste 50 årene har byggmesterfirmaet vært med på å sette et særegent preg på det jærske naturlandskapet. De har hatt ansvaret for å bygge og restaurere en rekke bygninger i distriktet som mange har et kjært forhold til, og har alt fra toalettfasiliteter, eneboliger og gamle fyrtårn på CVen.

Det var Jens Gerlach Sørensen A.S (JGS) som restaurerte Hå gamle prestegård i 1986, og bygde de nye resepsjonslokalene i 1992. De bygde Friluftshuset på Orre i 1987. Etter at friluftshuset brant til grunnen i 1999 bygde de opp huset på nytt – i nøyaktig samme stil. I 1996 startet de på prosjektet som til slutt skulle bli det særegne friluftstunet og kapellet på Brekko. Og i perioden 2005 til 2007 var JGS i arbeid med rehabiliteringsjobben av Kvassheim fyr.

Friluftshuset på Orre ble bygget av JGS i 1989, igjen med Per Line som arkitekt. I 1999 brant huset ned til grunnen. Det ble raskt bygget opp igjen med samme stil - og samme byggfirma. Foto: Ane Madsen

Senere har firmaet også restaurert Orre gamle kirke, Bryne mølle og Fotland gamle bygdemølle, i tillegg til en rekke andre prosjekter.

Tradisjon møter innovasjon

Rasmus Pollestad har hatt rollen som daglig leder hos JGS siden 1998. Han stortrives på jobb. Med på laget har han også kollega og barndomskamerat Oddbjørn Tafjord, som har vært med siden 1995. Tafjord jobber som faglig leder, og har også ansvaret for den administrative delen av firmaet.

– Vi treffer mye folk. Det er utrolig kjekt når du får bygge for tre generasjoner, både bestefar, far og barn. Og jeg føler meg privilegert for å ha en jobb jeg gleder meg til hver dag, forteller Pollestad.

Han er soleklar på hva som er de viktigste kjerneverdiene i firmaet.

– Vi er opptatt av både det historiske og nyskapende håndverket. Vi skreddersyr løsninger, og tilpasser for topografi og lysforhold. Og vi leverer kvalitet til rett pris. Det er vi er opptatt av.

JGS restaurerte prestebostedet på Hå gamle prestegard i 1986. Seks år senere bygde firmaet også nye resepsjonslokaler på prestegarden. Foto: Privat

Per Line

Det er kanskje det mangeårige samarbeidet med den anerkjente jærarkitekten Per Line som formet noe av den filosofien og kunnskapen firmaet sitter på i dag. Som arkitekt fant Line inspirasjon fra naturen, og fra de gamle, tradisjonsrike håndverksteknikkene på Jæren. Samtidig var han opptatt av innovative og fremtidsrettede løsninger og design.

Han var kjent for å samarbeide tett med håndverkerne, og han tydde lite til skisser.

– Per Line kunne ikke se ting for seg. Det var ingen detaljtegninger. Han måtte ha det satt opp foran seg, ler Høyland.

JGS startet rehabiliteringen av Fotland mølle i 1988. Bygget fungerer som et museums- og utstillingslokale. Per Line overså arkitektarbeidet. Foto: Ellen Waldeland

Disse kriteriene for håndverket satte helt spesifikke krav til JGS som byggmesterfirma.

– Høyt under taket

Denne kunnskapen har medført en rekke spennende prosjekter for firmaet. Det tette samarbeidet med Jæren friluftsråd er et eksempel på det, med oppfriskningen av Kvassheim fyr og konstruksjonen av Friluftshuset på Orre.

JGS restaurerte Time kirke i to etapper. På starten av 80-tallet ble den gamle kirka satt i ny stand. Arbeidet med tilbygget ble startet i 1997, og var tegnet av arkitekten Per Line. Foto: Brit Romsbotn

De har også fått bryne seg på restaureringsjobber av en rekke svært gamle bygg, deriblant Gamle Orre kirke fra midten av 1200-tallet, en langkirke i mur bygget sent i middelalderen. En type arbeid som krever en helt spesifikk kompetanse for gamle håndverkstradisjoner. Det var også JGS som restaurerte Time kirke i to etapper, først på 80-tallet, så med nytt tilbygg i 1997. Per Line var igjen arkitekt.

Den eldste delen av Orre gamle kirke ble bygget på midten av 1200-tallet, og er en av de eldste gjenstående bygningene på Jæren. I 2007 ble det lagt en restaureringsplan med Riksantikvaren i spissen. JGS var blant de firmaene som jobbet med dette arbeidet. Foto: Åge Bjørnevik

Men det er spesielt et anlegg som Høyland ikke kommer til å glemme.

– Favoritten min må være kapellet på Brekko. Vi brukte hele tømmerstokker i konstruksjon, og det var ikke til å håndtere for hånd. Det var høyt under taket, og vi måtte bruke kraner. Så måtte vi skjære i hop alt dette for å få det til å passe. Men det ble veldig flott.

Friluftstunet og kapellet på Brekko er et av Leif Høylands favorittbygg. Foto: Rune Sattler

Bananer og granater

Høyland ler hjertelig når han forteller om de tidlige årene i firmaet. Det er noen prosjekter han husker bedre enn andre. Ikke minst den gangen på staren av 70-tallet, når bygglaget reiste til Tyskland for å bygge enebolig i tidstypisk norsk stil. Den tyske byggherren hadde fått seg en norsk kone. Nå ville han også få seg et ekte, norsk hjem.

– Byggherren hadde kontakter på kaien. Han tok med seg bananer som var for modne til å kunne leveres i butikken. Vi spiste mange bananer på det oppdraget, smiler Høyland.

Bygglaget ferdigstilte huset på tre uker. Som takk for jobben fikk de en kasse med øl, eller «granater» som byggherren kalte dem.

Til Alicante

Per Line døde i 1997. Fire år senere døde Jens Gerlach Sørensen, i påsken 2001. Høyland minnes den bestemte, men dyktige dansken han startet firmaet sammen med, den aprildagen i 1967.

- Jeg samarbeidet godt med Jens. Men vi var ikke alltid enige i hvordan arbeidet skulle utføres. Jens var sta, og han gav seg sjelden. Selv når han hadde feil!

Nå er Høyland, Pollestad og de andre i firmaet opptatt av å føre arven videre. Men først skal de feire 50 år i bransjen, med firmatur til Alicante for alle de ansatte.

– Det er fantastisk å få oppleve 50 år som bedrift. Ikke mange som får oppleve det, sier Pollestad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...