De synes det er vinn-vinn å være vertsfamilie

VENTER: Gunn Kristin Sperrevik og døtrene Sigrid (f.v.), Ragnhild og Astrid venter spent på en italiensk jente som skal være hos familien i et skoleår. Foto: Trude Håland

Gunn Kristin Sperrevik ser mange fordeler med å ta imot en utvekslingselev, og oppfordrer flere på Jæren til å gjøre det samme.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Jeg håper hun er god til å lage pizza. Det må hun jo være siden hun kommer fra Italia.

Forventninger i lufta

Det er i midten av juli, og fremdeles noen uker igjen av sommerferien. Ni år gamle Ragnhild sitter på en benk utenfor huset i landslige omgivelser like utenfor Bryne. Hun er spent på jenta som om en drøy måned kommer for å bo hos dem et helt skoleår. Smiler forsiktig og titter bort på tvillingsøster Astrid og to år eldre Sigrid, som nikker samtykkende.

Alle tre er glade for at de nok et år har takket ja til å være vertsfamilie for en ungdom mellom 16 og 18 år, som skal gå ett år på videregående skole i Norge. Utvekslingen skjer gjennom den norske organisjonen AFS, som har utdanningsprogram i 99 land.

– Det er som å ha en storesøster, smiler de tre jentene, som også håper å snappe opp noen italienske ord og uttrykk.

Tyrkia i fjor

I fjor gikk det i tyrkiske gloser og enkle setninger. Da hadde nemlig familien ei tyrkisk jente hos seg som var elev ved Bryne vidaregåande skule. Selv om det tidvis bød på noen utfordringer å ha et ekstra familiemedlem, synes Gunn Kristin Sperrevik det var fristende å gjenta. Et slikt år er vinn-vinn for hele familien. Elevene skal lære seg norsk mens de er her, men det meste av kommunikasjonen foregår på engelsk.

– Ungdommene som kommer hit, forbedrer engelsken sin i tillegg, og også døtrene mine har blitt merkbart bedre til å snakke engelsk. Det drar de god nytte av i skolearbeidet sitt. Dessuten får vi innblikk i andre europeiske kulturer som er helt ulike den norske. Det har vært spennende og interessant for oss alle, med denne kulturutvekslingen. Vi fikk vite mye om det tyrkiske skolesystemet og pedagogikken som brukes der. Så totalt forskjellig fra vi er vant til. Nå vet vi at Tyrkia ligger milevis foran oss i matematikk og kjemi, sier hun.

LEK I HAGEN: Jentene boltrer seg i hagen mens de venter på å få et nytt familiemedlem i hus i augus Foto: Trude Håland

Fordel med yngre barn

Mens mange tenker at de skal ta imot en utvekslingselev når deres egne barn er i ferd med å forlate redet, har Gunn Kristin tenkt i andre baner.

– Det er ikke hinder å ha yngre barn selv. Fordelen er at det alltid er en hjemme om ettermiddagen, som også kan bidra med litt leksehjelp eller aktivisere dem på andre måte, sier vertsmoren.

Med barn i småskolealder i hus, gjør at utvekslingseleven får ta enda større del i den norske kulturen.

– Ofte tar man seg litt mer ut med yngre barn, enn hvis man selv ikke har noen boende hjemme lengre, sier Sperrevik.

Vertsfamilier

• Det forventes a tvekslingseleven inviteres til å ta del i familiens dagligliv og aktiviteter.

• Vertsfamilien stiller med kost og losji, men er ikke ansvarlig for lommepenger.

• Utvekslingseleven må gis omsorg og støtte, på samme måte som til andre familiemedlemmer.

• Alle vertsfamilier får tildelt en lokalkontakt som følger dem gjennom året.

– Ta ansvar

Hun vet ikke om andre vertsfamilier på Jæren, og oppfordrer derfor flere til å melde sin interesse. Spesielt mener hun de som selv har ungdommer som reiser på utveksling, bør gjøre noe i gjengjeld slik at en elev i et annet land får oppylt sin drøm om et skoleår i Norge.
– Vi er flinke til å sende ut våre egne, men ikke til å gjøre det motsatte. Det handler om å ta litt ansvar, og jærbuen må ikke være så redde for å by på seg selv, sier Sperrevik og smiler lurt.

– Hvis ingen vil være vertsfamilier, stopper det hele opp. Det går også an å melde seg som mottaksfamilie, der man huser en utvekslingselev midlertidig. Det er også mulig å være familiekontakt, som kan ta med seg elever som bor hos andre, på ulike aktiviteter. Det blir som en slags avlastningshjelp for en vertsfamilie, sier Sperrevik, som i fjor tok initiativet til at flere utvekslingsstudenter i området fikk seg en tur til Preikestolen.

Ikke skummelt

Gjennom jobb som vikarlærer på voksenopplæringen i Egersund, så Gunn Kristin Sperrevik hvordan det er å være ny i Norge og lære seg språket. Nettopp den erfaringen og at søsteren også var vertsfamilie, gjorde at hun tok steget.

– I fjor hadde vi en uke til å forberede oss på, men det gikk helt fint. Det er ikke så skummelt, smiler hun.

Utgangspunktet er at de elevene som kommer hit, skal være selvstendige. Utenom å dekke kost og losji, er det ikke vertsfamiliens ansvar å holde vedkommende med lommepenger.

– Noen har spart, andre får av foreldrene, mens det også er noen som får stipend mens de er her det ene skoleåret, opplyser Sperrevik.

Seriøse

Hun har truffet mange utvekslingselever, og har fått et veldig godt inntrykk.

– De fleste er seriøse og vil virkelig studere fordi de ønsker å ta høyere utdanning i Norge, sier hun, og nevner kjapt et eksempel.

– En italiensk gutt jeg kom i kontakt med, brukte åtte måneder på å lære seg norsk og klarte opptakskravet for å komme inn på universitetet. Det viser mye av moralen, sier Sperrevik, som gleder seg til å få en italiensk «datter» i hus.

– Vi er klare, smiler hun.

AFS

Historie: AFS Intercultural Programs begynte som American Ambulance Field Service - et frivillig ambulansekorps opprettet i april 1915. Gikk fra å være en humanitær organisasjon i krigstid, til en frivillig utdanningsorganisasjon for utveksling og interkulturell læring med en edel visjon: å fremme forståelse mellom ulike kulturer.

AFS Norge: En internasjonalt rettet, ideell, frivillig medlemsorganisasjon som skaper interkulturelle læringsmuligheter.

Land: Utvekslingsprogram i 99 land over hele verden.
Elever: Rundt 12500 utvekslingselever.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...