Dei nye bommane kjem først i 2021

Måndag var det raudt kryss over bomskilta i Klepp, som her på Øksnavad. Bommane vart skrudde av ved midnatt natt til måndag og vert ikkje erstatta med det aller første. Foto: Åge Bjørnevik

Måndag vart bommane i Klepp skrudde av. Det går fleire år før eventuelle nye bommar er på plass.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2018 kl 09:28

Representantane frå Statens vegvesen snakka framleis om hausten 2020 i styringsgruppa for Utbyggingspakke Jæren onsdag. Men innrømte også at tida fram til då er knapp når bompengepakken både skal utformast, vedtakast og byggjast.

– Mitt beste tips er våren 2021 – med litt slingringsmonn i begge retningar, seier Time-ordførar Reinert Kverneland (H).

– Viss det vert ein ny bompakke på Jæren, vel og merka. Det er som kjent ikkje vedteke enno, legg han til.

Skal gjennom mange ledd

Styringsgruppa gav onsdag klår beskjed om at dei vil ha rask framdrift med den konkrete planen for Utbyggingspakke Jæren, der det mellom anna skal bestemmast kva prosjekt som skal prioriterast og kor bommane skal stå.

Fylkessamferdselssjef Gottfried Heinzerling har tidlegare sagt at det kan henda saka ikkje kjem tilbake til Klepp og Time før neste haust, men styringsgruppa slo fast at dei vil ha den jærske bompakken til endeleg politisk behandling i kommunane før sommaren. Dersom både dei to kommunestyra og fylkestinget seier ja, kan saka sendast til Samferdselsdepartementet. Departementet går gjennom planane, og lagar ei sak til Stortinget, som fattar det endelege bompengevedtaket. Deretter skal eventuelle bommar setjast opp og setjast i drift. Alt dette tek tid, og det er bakgrunnen for at Time-ordføraren ikkje trur det er realistisk med nye bommar før våren 2021.

Treng ein ny reguleringsplan

Det er eitt skjær i sjøen til for den jærske bompakken: Samferdselsdepartementet har sett krav om at minst eitt prosjekt må vera ferdig regulert før dei vil behandla ein søknad frå Jæren. Forslag til plan for Buevegen var klart for ein månads tid sidan, men etter at Hå sa nei, er ikkje Buevegen lenger aktuell som del av utbyggingspakken. Det kan no føra til forseinking.

Statens vegvesen er i gang med reguleringsarbeid på to andre aktuelle vegprosjekt i Utbyggingspakke Jæren: fylkesveg 44 frå Braut til Re og tverrsambandet mellom Foss-Eikeland og E39.

Vegvesenet sine opprinnelege tankar rundt fv. 44 møtte sterk motbør lokalt, både i Klepp og Time, og det er i ettertid skissert fleire alternative løysingar.

Også rundt planane for tverrsambandet er det mange uløyste spørsmål, mellom anna om kor stor kapasitet krysset med E39 skal ha. Jærkommunane har eit sterkt ønskje om å leggja vegen over Orstad og Kalberg – altså i ein sving sør for Figgjoelva – fordi det då vert lettare å kopla han på den planlagde omkjøringsvegen forbi Kvernaland. Men sør for elva kan vegen koma i konflikt med kulturminne- og friluftsinteresser. Slike konfliktar kan erfaringsmessig gje forseinkingar i planarbeidet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...