Dei vil det skal lukta meir svidd på Jæren

BRENNING: Bernt Undheim, Magnus Søyland og Knut Åge Gjersdal har utstyret på plass og er klare for å stifta brennelag. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Bønder går saman for å setja fyr. Målet er fleire brennelag på Jæren.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Liker du å sjå at flammane breier seg utover? Då vil bønder i Hå ha kontakt med deg.

- Det gror over

Ifølgje bonde og bondelagsleiar i Søre Hå, Knut Åge Gjersdal og bonde Bernt Undheim har det nemleg lukta for lite svidd på Jæren dei siste åra. Før var det vanleg at bøndene jamleg sette fyr på utmarksbeita sine og kontrollert brende ned gras og anna vegetasjon for å restarta naturen og gjera beita meir attraktive og lettare tilgjengelege for både dyr og folk.

- Intensiveringa i landbruket har gjort at utmarksbeite har blitt mindre brukt. Då gror det over. Det er det me vil ta tak i nå. Me vil nytta ressursane våre betre, slår Gjersdal fast.

Initiativ frå Gjesdal

Satsinga på kontrollert brenning botnar i eit initiativ frå Gjesdal-bonden Magnus Søyland. Etter at ein bråtebrann kom ut av kontroll på Sikvaland for to år sidan, fekk han eit tips frå ein bonde på Haugalandet. Tipset resulterte i at Søyland søkte Miljødepartementet om støtte på vegne av bønder i både Gjesdal, Time, Bjerkreim og Hå og fekk innvilga 275.000 kroner, noko som faktisk var 25.000 kroner meir enn han søkte om.

Pengane er blant anna brukte på tre tilhengjarar med utstyr.

Nå er ein av desse tilhengjarane leverte hjå Gjersdal på Hetland utanfor Vigrestad.

Tilhengjaren er full av nytt utstyr. Bøndene trekkjer fram ein stor løvblåsar og ei ryggtåkesprøyte som døme på verktøy som skal brukast til å ha kontrollen på bråtebrannane.

Utstyret i hengjaren kan brukast til å både tenna på, kontrollera og sløkkja brannar.

UTSTYR: Med den store løvblåsaren vil Bernt Undheim (t.v) kunna slokka eller styra bråtebrannane. Magnus Søyland har på seg ei ryggtåkesprøyte. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Ta vare på lyngheiene

- Dette dreier seg om å ta vare på utmarksbeite, kultivera nye beite og bekjempa flått, fortel Søyland, og legg til at ein av dei viktigaste grunnane til at Miljødepartementet er ivrige etter å støtta, er at dette arbeidet også vil ta vare på lyngheiane, som det har blitt færre av i nyare tid.

- Viss lyngheiene ikkje blir brende, veks det opp tjukke stilkar som igjen lagar plass til at tre kan veksa opp innimellom og igjen fortrengjer lyngen. Det som skjer når ein brenn er at ein får vekk all den andre vegetasjonen og at lyngen kjem opp som eit teppe, forklarer Søyland og legg til at denne nye lyngen også blir god mat for sauene, som igjen blir med på å halda lyngen nede når dei er på beite.

- Det held å gjera slike kontrollerte brannar kvart 10.-15. år, legg Søyland til.

Bøndene har også søkt om pengar til brannsikre dressar til dei som skal delta på arbeidet og varselskilt for å informera forbipasserande om kva som skjer.

- Ein kontrollert brann på Rennesøy førde til dømes til 950 telefonar til brannvesenet, seier Søyland.

Møte på Vigrestad

Gjersdal og Undheim har allereie 20 namn på lista over interesserte i Hå, men dei treng fleire. Onsdag 20. februar inviterer derfor bøndene til eit ope møte om brennelag på idrettshuset på Vigrestad.

- Du treng ikkje vera bonde for å vera med i eit brennelag. Me treng folk som har tid og lyst og tykkjer dette høyrest spanande ut, seier Gjersdal og legg til at det kan vera aktuelt å kjøpa folk fri frå arbeid for å delta på dei kontrollerte brannane.

- Eg veit ikkje om du kan skriva at pyromanar er velkomne, legg Bernt Undheim humoristisk til.

Bøndene fortel at brannvesenet har vore positive til at det blir danna brennelag i kommunen.

- Arbeidet vil føra til at me både har utstyr og kompetanse som gjer at me kan hjelpa til også ved brannar som er ute av kontroll, seier Gjersdal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...