Denne gjengen skal redde 600-700 tonn mat i år

Butikksjef Tone Byberg fremst i midten. Bak f.v.: Sandra Naumiec, Inga Naudziuiuviene, Victoria Moene Podolski, Amalie Laland, Tor Arne Michaelsen, Hege Hegdal Ueland, Ann-Helen Hansen og Elise Stuvik Vier. Foto: Åge Bjørnevik

Holdbart lever av å selge det som de vanlige matvarebutikkene ikke vil ha. Mandag åpner mat-outleten på Jærhagen.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

I spissen for de 15 ansatte står butikksjef Tone Byberg. Hun bor på Bryne, men er oppvokst på en liten gård på Tjelta, og brukte en god del av ungdomstiden til å gå i demonstrasjonstog med «Redd planeten»-plakater.

Bakgrunnen fra gård har lært henne å respektere mat, og miljøengasjementet har hun fortsatt.

- Å redusere matsvinn er en viktig miljøsak. Så da denne jobben dukket opp, kunne jeg ikke la være å søke, seier Byberg.

Hun har jobbet i ulike butikker hele sitt liv, og kommer fra stilling som butikksjef på Nille på M44.

Nå gleder hun seg til å åpne Holdbart-butikken på Kleppe mandag. 15 ansatte - i første omgang i 7-8 årsverk - er på plass. Det samme er varene, og da Jærbladet var innom fredag morgen, var det hektisk aktivitet for å få alt på plass.

Utvalg som forandrer seg

Holdbart er en outlet-butikk. De selger billig varer som andre butikker av en eller annen grunn ikke vil ha; Varer som er gått ut av sortimentet hos kjedene.Varer som nærmer seg eller har gått over best før-datoen. Varer som det er blitt produsert for mye av. Sesongvarer. Varer som har fått ny emballasje eller har småskader på emballasjen.

- Alle varene vi selger er helt i orden. Vi har ikke frukt og grønt, for der er erfaringen at det er for dårlig når vi får det inn. Vi selger heller ikke varer som har gått ut over siste forbruksdag. Men ellers tar vi inn varer fra 270 forskjellige leverandører - både kjølevarer, frysevarer tørrvarer og drikke. Hva vi har inne i butikken, endrer seg hele tiden, ut fra varetilfanget, forteller Thor Johansen, en av de to gründerne bak Holdbart.

- Så Holdbart er et sted å gå på skattejakt?

- Ja, det kan du si. Vi har mange kunder som er innom nesten daglig for å se hvilke nye varer vi har fått inn, sier Johansen.

Thor Johansen er den ene av de to som etablerte Holdbart AS. Foto: Åge Bjørnevik

Lokale samarbeidspartnere

Lokalt på Jæren har Holdbart store forhåpninger til samarbeidet med Q-Meieriene. Siden det er kort vei fra Øksnavad til Kleppe, kan det bli aktuelt å ta inn mange små partier som de neppe ville ha sendt til Østlandet.

Holdbart har også inngått avtale med eggpakkeriet Jonas H. Meling A/S i Sola. De har ofte overskudd av egg i den ene eller andre størrelsen, som nå skal leveres til den nye butikken på Jærhagen.

- I går fikk vi inn et stort parti fra Gilde på Forus. Å ha et så stort slakteri i nærheten er også en spennende mulighet for oss. I det store og hele er vi interessert i flest mulig lokale samarbeidspartnere, slik at maten blir kortreist, sier Johansen.

– Kaster veldig lite

Johansen forteller at de kaster veldig lite.

- Som matreddere vegrer vi oss mot å kaste. Blir varene liggende for lenge, setter vi ned prisen. Alt kan selges hvis prisen er lav nok. Og det er bedre butikk for oss å selge til én krone enn å bruke tre kroner på å kaste, sier Johansen.

Hvert år kastes det over 350.000 tonn med spiselig mat i Norge. I fjor reddet Holdbart nær 3500 tonn av dette. Med den nye butikken på Kleppe er målet å komme opp i 4500 tonn dette året.

- Vi vet jo ikke hvordan vi blir mottatt her, men målet er at butikken på Jærhagen skal stå for 600-700 tonn av det vi redder dette året, sier Johansen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...