Denne skoleveien er trafikkfarlig for elevene

Trafikkbildet i området rundt skolen er uoversiktelig, og lager en utrygg skolevei for elevene ved Vigrestad skule. F.v: Ronny Herigstad, Monica Riska Siqveland og Mona Vold. Foto: Ida Tiberg

Mangel på parkeringsplasser og høy gjennomgangstrafikk skaper farlige situasjoner for skoleelevene ved Vigrestad barneskule.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Klokken åtte om morgenen begynner trafikkaoset utenfor barneskolen. 212 elever fra 1-4. klasse begynner på skolen samtidig. Det blir fort problematisk når biler og busser skal parkere for å slippe av ungene.

– Vi har altfor lite parkeringsplasser. Det skaper veldig mange farlige situasjoner, sier FAU-leder ved skolen, Monica Riska Siqveland.

Mangel på p-plasser

Parkeringsplassen som ligger på andre siden av veien for skolen er for de ansatte. Foreldrene som kjører barna må enten parkere langs fortauet, eller kjøre inn på ansatt-parkeringen for å slippe ungene av der.

– Det er ingen belysning på parkeringsplassen. På vinteren er det mørkt på morgenen, og ikke lett å se ungene som går over parkeringen. Samtidig er det masse biler som kjører til og fra skolen. Det finnes heller ingen handicap-parkering ved skolen. Da må man kjøre til helsesenteret for å parkere, men der er det jo også fullt, sier FAU-lederen.

På grunn av mangelen på p-plasser blir det brukt alternative løsninger.

– Flere velger å parkere på bensinstasjonen på andre siden av krysset. Det står masse biler utenfor stasjonen, som skaper problemer for bedriftene som skal ha varelevering. I tillegg må barna krysse Langgata for å komme seg til skolen, sier Ronny Herigstad.

Ingen gangfelt

Den uoversiktelige trafikksituasjonen i morgenrushet og på ettermiddagen forsterkes av at ungene ikke bruker gangfeltet når de skal krysse veien til skolen.

– Det er ikke gangfelt fra parkeringsplassen, eller der bussen parkerer. Det ligger mye lenger oppe ved Langgata, og derfor er det ikke naturlig å ta det i bruk. Vi hadde gjort akkurat det samme, sier foreldrene.

Det eneste gangfeltet som lar fotgjengere krysse veien over til skolen ligger rett ved Langgata. Skolen savner et fotgjengerfelt der bussen stopper. Foto: Ida Tiberg

Trafikkrushet ved skolen kommer bare til å bli større med årene, mener foreldrene.

– 20 prosent av elevene som går her kommer fra Stokkalandsmarka. Det kommer til komme enda flere barn derfra og hit i årene som kommer, sier de.

Skolen er enig

De er klare på at det må bli gjort noe med trafikksituasjonen snarest.

– Vi sitter ikke med fasiten over hva som er den beste løsningen, men det er et grøntareale like ved skolen som ikke blir brukt til noen ting. Her kan det f. eks lages en parkeringsordning, sier FAU-lederen.

Rektor på Vigrestad skule, Ingrid Vold, sier skolen deler FAU sine bekymringer.

– Vi har ikke råd til å miste noen elever på grunn av den uoversiktelige trafikksituasjonen, sier hun.

Forbedringstiltak

Skolen har i samarbeid med kommunen satt i gang flere tiltak for å forbedre situasjonen.

– Kommunen har laget en kjøretrasé til helsesenteret. Det fører en del trafikk vekk fra området utenfor skolen. I tillegg har vi valgt å la noen elever slutte 14.00 mens andre slutter 14.10, slik at vi kan sluse elevene ut etappevis. Barna som skal ta Stokkalands-bussen må vente i 35 minutter. Vi har dem inne mens vi venter, også blir de fulgt ut av en voksen når bussen kommer. Vi ønsker ikke å ha de gående ute i trafikken, sier rektoren.

På skolens hjemmeside og i månedsskrivene oppfordrer de til trafikksikkerhet.

– Vi ser at foreldrene er forsiktige og på vakt når de kjører forbi skolen. Men vi er bekymra for de som sykler og går til skolen selv. Vi kan sette ut så mange vakter vi vil, men det er flere steder vi ikke klarer å trygge nok, sier Vold.

Løsninger

Skolen ønsker i likhet med FAU å benytte gressplenen ved siden av skolen til å lage en mer trafikksikker løsning.

– Vi ønsker at Nymannsvegen skal bli enveiskjørt. På gressplenen er det mulig å lage en rundvei som er enveis-trafikkert der foreldrene kan stoppe og slippe av elevene. Vi savner også et fotgjengerfelt der bussen stopper. I dag ligger det oppe ved Langgata, sier rektoren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...