Denne trioen er på god vei til å løpe rundt jorda. Sjekk hvor mange maraton det utgjør.

Harald Sel (f.v.), Kjell Enok Grude og Torstein Østevik har totalt løpt 722 maraton. Foto: Trude Håland

Harald Sel (76), Torstein Østevik (68) og Kjell Enok Grude (68) har løpt totalt 722 maraton eller 30 468 kilometer. Rundt ekvator er det i underkant av 40 000 kilometer, som vil si 225 maraton

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Denne jærske trioen er noe helt utenom det vanlige. De kan ikke få nok av å løpe langt.

Sel fra Bryne står bokført med 321 maraton, mens Klepp-karen Torstein Østevik følger hakk i hæl med sine 278. Begge løp det siste sist helg, henholdsvis 50 km innendørs på Bislett og maraton på Fana. Grude, også han fra Klepp, har løpt 42,2 kilometer 123 ganger.

Godt kameratskap

Alle de tre begynte å løpe aktivt da de var i 30-40-årene. Selv etter flere tiår med deltakelser i små, store, korte og lange løp, er de ikke leie. Gleden over å ha god helse, fellesskapet og sommerfuglene i magen når startskuddet går, vil de ikke gi slipp på.

– Løpsmiljøet er helt fantastisk, og noe vi gleder oss stort over når vi reiser rundt på løp. Det er også godt kameratskap i bilen på vei til og fra, smiler maratontrioen. Om ikke tidene er som de en gang var, er det få jevnaldrende som kan vise til lignende resultater.
I 2018 var både Grude og Østevik nær ved å krype under firetimers-grensa.

– Det er et mål i år, smiler Torstein Østevik, som nå jakter maraton nummer 300.

– Det blir vel mellom 10 og 15 i år, sier han.

Ett maraton hver måned

Harald Sel, som også deltatt i Trondheim-Oslo over 30 ganger, tipper han vil løpe rundt ett maraton hver måned. Han har allerede inkassert årets to første. Kjell Enok Grude er litt usikker, men har blinket seg ut minst seks maraton i 2019, ett av dem i Belfast og de fem andre på norsk jord. Han nærmer seg 150 maraton, men det tenker han ikke så mye over.

– Jeg tar ett løp om gangen. Det er veldig kjekt å ha et mål å trene mot, det gjør treninga morsommere, sier Grude, som selvsagt snørte på seg joggeskoene og tok turen fatt de fire kilometrene fra Klepp stasjon til Sandtangen for å treffe løpekameratene til treningsdrøs for Jærbladet.

Harald Sel (f.v.), Kjell Enok Grude og Torstein Østevik stortrives i løpsmiljøet og kjører ofte på tur sammen for å delta på maraton. Foto: Trude Håland

Respektable tider

Ser man på resultatlistene hevder maratontrioen seg bra i sine respektive aldersklasser. 76 år gamle Sel ble nummer to i NM i halvmaraton i november og løp 21,1 kilometer på under to timer.

– Jeg håper å løpe under fire og en halv time på maraton i løpet av året, sier Sel.
I fjor var hans beste tid 4.23, og det holdt til å være den nest sprekeste i landet i klassen 75-79 år.

Regner man ut aldersgradert tid, er alle de tre spreke jærbuene på nasjonalt nivå. Veterantabellene angir samme prestasjon for en løper i sin beste alder, tilsvarende 20-34 år. Det betyr at de tre får en veterantid på rett over tre timer.

– Det er relativt få som var på toppen av resultatlistene som unge, som er blant de beste når man kommer høyt opp i årene. Det er det ulike teorier på. Enten vil de ikke delta fordi de ikke løper så fort lengre, eller de har trent såpass mye at beina og kroppen ikke tåler så mye, kommenterer Leif Inge Tjelta, dosent i idrettslære ved Universitetet i Stavanger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...