Ny utmarksbrann på Jæren:

– Det er en stor brann, sier brannsjefen i Hå

Øvrabøvatnet (merket med rødt) ligger helt innerst i Hå, innenfor Ogna. Brannen skal være på nordsiden av det store vannet. (Kart: Google Maps)

Det brenner i området nord for Øvrabøvatnet, på grensa mellom Hå og Bjerkreim. Brannen dekker et område på flere kilometer.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2017 kl 07:53

OPPDATERING TORSDAG MORGEN: Utmarksbrannen er slukket. Bonde er oppgitt over «urbant hysteri».

– Det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor stor brannen er, men det kan være snakk om så mye som fem kilometer. Så det er en stor brann, sier brannsjef Per Ivar Aniksdal i Hå.

Selv har han 20 mann i sving i ulike roller ved 22-tiden onsdag kveld. I tillegg er Eigersund brannvesen på vei inn fra Bjerkreim-siden med sju mann, og 20 personer fra Sivilforsvaret er på vei til brannstedet.

– Brannen er helt innerst i Hå, omtrent så langt fra folk og bygninger som det går an å komme. Her er bare utmark. Det brenner over et stort område, men det er lite vind, så det brenner ganske rolig. Foreløpig ser vi ingen fare for at brannen skal spre seg til bygninger, sier Aniksdal.

Han anslår at det er rundt tre kilometer fra flammene til gården Øvrabø, som ligger nærmest brannen på Hå-siden. Området det brenner ligger nord for Øvrabøvatnet, i Bjønndalen.

– Vi vet ikke noe om årsaken til brannen ennå, sier Aniksdal.

Mens det ennå er mørkt, konsentrerer brannvesenet seg om å hindre at flammene skal spre seg til bygninger. Så langt er det altså liten risiko for det. Slokking av brannen fra luften blir først aktuelt når dagslyset kommer i morgen.

Meldingen om brannen kom klokka 19.44 onsdag kveld.

– Nå når det er mørkt, så lyser det godt opp. Da ser det alltid litt dramatisk ut, sier Aniksdal.

Det er nesten vindstille på stedet. Det er godt nytt for brannmannskapene. Men det er også tørt, og ingen nedbør i luften.

Brannen er et godt stykke unna Herredsvela innenfor Brusand, der det begynte å brenne tirsdag kveld. Det førte til at brannsjef Aniksdal innførte forbud mot bål- og bråtebrenning i Hå. På grunn av avstanden, tror brannsjefen ikke at onsdagens brann er noen oppblussing av tirsdagens.

Brannvesenet har måttet rykke ut til flere branner på Jæren det siste døgnet. En gress- og lyngbrann som startet i Gjesdal tirsdag kveld spredte seg til Sikvaland i Time. Her fikk brannmannskapene kontroll utover kvelden.

Natt til onsdag ble det observert nok en lyngbrann, denne gangen ved Fårevatnet i Time.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...