Det ordnet seg til slutt for lærlingen Tom hos Jæren Kabelnett

VINN-VINN:
Daglig leder Gisle Høyland i Jæren Kabelnett sammen med lærlingen som nå er fast ansatt, Tom Rørtvedt. - Å ha en lærling i bedriften er vinn-vinn, sier Høyland. Foto: Trude Håland

Etter flere måneder uten læreplass, fikk Tom Rørtvedt napp hos Jæren Kabelnett. En alvorlig bilulykke kunne ødelagt for fagprøven, men i fjor høst fullførte han med glans.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Leser man avisopplaget fra 24. februar i fjor, er det sterke saker. Fire kompiser er på vei hjem etter en dag i slalåmbakkene i Sirdal. Like før klokka 17 denne lørdag ettermiddagen smeller det. Bilen de sitter i frontkolliderer med en møtende bil som skjærer over i motsatt kjørefelt. Føreren av den bilen omkommer momentant. Én kritisk skadd, én alvorlig skadd og to lettere skadd, lyder opplysningene om tilstanden fra Stavanger universitetssykehus.

Rørtvedt var den kritisk skadde. Senere på kvelden ble tilstanden gradert til alvorlig. Brukket rygg, flere brukne ribbein og skader på indre organer.
Fagprøven som skulle avlegges få måneder senere, og som Kvernaland-gutten hadde jobbet for i nesten to år, hang i en løs tråd.

Heldig

I dag sitter Rørtvedt, 22 år gammel, på sjefens kontor. Han ønsker ikke så mye snakk om ulykken, men forteller likevel forsiktig.

– Vi hadde vært på hyttetur og skulle hjem etter en lang dag i bakken. Jeg hadde sovnet i baksetet og husker derfor ingenting av selve ulykken. Jeg var heldig, tross alt, erkjenner han.

Etter én måned på sykehuset, var den daværende lærlingen hos Jæren Kabelnett på beina igjen, med 13 skruer operert inn i ryggen. Ytterligere én måned senere var han tilbake hos arbeidsgiveren. Fagprøven skulle han ta, uansett om det ville ta lengre tid enn planlagt.

– Det var en av de første tankene jeg hadde da jeg lå på sykehuset, sier Rørtvedt.

Bredt fagfelt

Det ble ingen fagprøve i juni, men i oktober fikk Tom Rørtvedt det synlige beviset på at han er utdannet telekommunikasjonsmontør.
Det er et bredt felt, og Rørtvedt jobber blant annet med alt innen internett, TV, alarmsystemer og interne nettverk – for å nevne noen av oppgavene.

– Det er imponerende at han kom så fort tilbake, og vi er veldig glade for å ha fått han med på laget permanent i fast stilling, sier daglig leder i Jæren Kabelnett, Gisle Høyland.

Han hadde nemlig bange anelser.

– Jeg trodde ikke det ville gå så godt som det gjorde, da jeg skjønte hvilken alvorlig ulykke han hadde vært med i. Jeg var usikker på hva som ville skje og hvordan hendelsen ville prege han framover, innrømmer Høyland.

Tom Rørtvedt trives som telekommunikasjonsoperatør hos Jæren Kabelnett, her sammen med daglig leder Gisle Høyland. Foto: Trude Håland

- Ingen god tilværelse

Da Tom Rørtvedt hadde tatt data og elektronikk på VG2, var det trangt om læreplassene, og etter sommerferien 2015 stod han uten noe å gå til.

Det var en helt ny situasjon, og Rørtvedt gikk fort lei når dagene verken inneholdt jobb eller skolegang.

- Jeg ble lei etter to uker. Det er ingen god tilværelse, og det er lett å tilegne seg vaner man ellers ikke ville gjort, sier han, og sikter til seine morgener og tidsfordriv med playstation-spilling.

– Det var ikke kjekt å se kompisene fortsette, enten de gikk på skole eller hadde skaffet seg læreplass. Det kjentes litt skummelt å være den som stod uten noe å gjøre, sier Rørtvedt.

Betydde mye
Utover høsten hadde han jevnlig kontakt med konsulenter på NAV. Etter nesten tre måneder uten å ha noe å fylle dagene med, dukket Jæren Kabelnett, litt tilfeldig, opp som et aktuelt sted å starte lærlingperioden på.

Først jobbet han der i seks måneder, deretter ble han tilbudt læreplass, som altså endte med fast ansettelse etter at fagprøven var bestått.
Gisle Høyland husker den første perioden godt.

– Da Tom kom hit virket han noe preget av å ha gått en stund uten rutiner i hverdagen. For oss var det givende å kunne ta imot en lærling , men vi gikk noen runder med innlæring av krav som følger arbeidslivet, smiler Høyland og ser bort på selskapets ferskeste ansatte.

– Det føltes godt å komme i rutiner igjen og kjenne at du fikk kontroll på hverdagen. Jo lengre man er borte fra skole eller jobb, jo verre blir det. Det er ikke mange månedene som skal til før dagene blir ustrukturerte. At jeg ble tatt inn i varmen hos Jæren Kabelnett, betydde mye, sier Rørtvedt.

Verdifull kompetanse

Han roser arbeidsgiveren for å ha fått sjansen.

– Jeg ble inkludert fra første stund, og det gjorde noe med selvtilliten.

I tida som har gått siden Rørtvedt hadde fullført videregående skole og skulle søke lærlingelykken, var nåløyet trangere. I dag troner Rogaland på lærlingetoppen og i 2018 fikk 81 prosent av alle som søkte, tilbud om læreplass.

Høyland mener det er verdifullt å knytte til seg kompetansen dagens unge sitter på.

– Å ha en lærling er en ressurs og en mulighet til å utvikle bedriften, konstaterer den daglige lederen i Jæren Kabelnett.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...