– Dette har vært en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme

Geir Bø jobber som dekksformann ombord i redningsskipet Siem Pilot. Foto: Ida Tiberg / Privat

De siste to årene har Geir Bø vært en del av mannskapet på Siem Pilot. Skipet har reddet over 60.000 båtflyktninger i Middelhavet.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– For rundt ett år siden plukket vi opp en mann som hadde blitt skutt i foten. Han hadde gått med åpent brudd i tre uker før han kom ombord. Han smilte og var så fornøyd fordi han endelig fikk hjelp, forteller Geir Bø.

Bø er dekksformann ombord i redningsskipet Siem Pilot. Akkurat nå har han en friperiode på fire uker. Hjemme på Varhaug er det lite som minner om jobbhverdagen i Middelhavet. Tobarnsfaren har de siste par årene vært med på flere dramatiske redningsaksjoner på sjøen.

– Jeg var ikke med på den første turen ut, men da jeg fikk forespørsel fra rederiet om å reise, valgte jeg å si ja. Det var mange ombord som ikke hadde lyst å dra. Vi visste jo ikke hva vi gikk til, sier han.

1000 stykker ombord

Det har blitt mange sterke inntrykk for mannskapet ombord i båten. Flyktningene legger ut på en farefull ferd fra Libya i håp om å komme seg i sikkerhet i Italia.

– Jeg tror ikke de vet hva de begir seg ut på. På det meste har det vært 120–130 mann i en gummibåt. Ikke kan de svømme, og redningsvester har de heller ikke. Det er helt utrolig at det går så godt. De legger ut på sjøen og gambler på at noen skal komme og plukke dem opp, sier han.

Mannskapet har reddet ut flyktninger fra fiskebåter slik som disse. Ombord kan det være opptil 500 mennesker. Foto: Geir Bø

Redningsskipet har med seg flere små, hurtiggående båter som kjører ut og plukker opp mennesker i hopetall. Geir husker godt en dag der været var nydelig, og mannskapet holdt på å arbeide med to flyktning-båter. På et tidspunkt i redningsaksjonen løftet han blikket og fikk øye på nye 7-8 båter i horisonten.

På det meste har Siem Pilot hatt 1000 mennesker ombord. Flyktningene får utdelt tepper og må sove på dekk til de ankommer land. Foto: Geir Bø

– Mange drukner og flere blir trødd i hjel i gummibåtene. Det er totalt kaos. På det meste har vi hatt 1000 stykker samtidig ombord. De må ligge på dekk til vi får fraktet dem i land, forteller han.

– Skremmende

Når skipet ankommer Italia er det et flyktningmottak som håndterer situasjonen videre. Historiene disse menneskene bringer med seg er rystende.

En liten baby blir brakt trygt ombord på Siem Pilot. Foto: Geir Bø

– Nå i vinter fikk vi tre søsken ombord. Jeg tror de var i alderen fire til 12 år. Faren deres var forsvunnet i Libya, og moren hadde fått skåret strupen av. Det er skremmende, sier han.

Selv om situasjonen er kritisk i Middelhavet, har Geir aldri følt seg utrygg på jobb.

– Familien min tenker nok over det og snakker om det, men jeg har aldri vært redd. Du får sett ting i et helt annet perspektiv, sier han.

Lunsj i statsministerboligen

Det enorme redningsarbeidet har blitt lagt merke til. Flere medier har omtalt skipet, og statsminister Erna Solberg har vist et stort engasjement for saken. I 2016 ble Siem Pilot sammen med redningsskøyta Peter Henry von Koss kåret til Årets navn i VG. Geir reiste ned på vegne av mannskapet og tok i mot prisen.

– Vi mottokk en sjekk. Pengene valgte vi å donere videre til flykninger fra Aleppo, sier Bø.

Mannskapet har også blitt invitert til statsministerboligen på lunsj.

– Det var representanter fra oss, Peter Henry von Koss, Kripos og Kystvakta. Statsministeren ville høre om situasjonen og hvordan det var å være der. Hun har vært voldsomt engasjert og fulgt med hele veien, forteller Bø.

Kvalitetstid med familien

Det er ikke alltid like enkelt å være borte fra familien, men daglige telefonsamtaler demper det verste savnet.

– Jeg er heldig som har ei god kone og en familie som lar meg holde på. Jeg er helst litt lenge borte, men det går akkurat. Det er så gildt å se dem stå og vente på meg på flyplassen når jeg kommer hjem, sier han.

I dag reiser familien sammen en uke til Syden. 1. mai bærer det ut på sjøen igjen for Geir. Siem Pilot har lenge ventet på å få vite om kontrakten deres blir videreført, men før helga ble det klart at Fosnavåg-rederiet Olympic vant anbudet, med konstruksjonsskipet Olympic Commander. Dermed er Siem Pilot ferdig i Middelhavet.

– Det som sitter igjen hos meg er hvor fornøyde og takknemlige flyktningene er når de kommer ombord. Dette har vært en opplevelse som jeg aldri kommer til å glemme, sier Bø.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...