Disse damene har designet en egen Hå-genser

EGET DESIGN:
Mia Maurseth (t.v.) og Sølvi Tove Berge har designet Hå-genseren. Mia har på seg herremodellen, mens Sølvi Tove viser damenes utgave. Foto: Trude Håland

Det er Sølvi Tove Berge og Mia Maurseth som står bak. Oppskriftene og garnnøstene fyker ut.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Steinbukken i kommunevåpenet og vindmøller er sentralt i mønsteret. Ellers går det i lys beige og lysegrått, og litt mer pastellfarger til barnemodellene. Men én ting er felles.

– Det må være blå bakgrunn for vindmøllene, for det symboliserer himmelen. Og steinbukken var det helt selvsagt å ta med, sier Berge.

Strikkedilla

At det ble vindmøller som fikk pryde genseren, er Sølvi Toves mann som kan ta æren for.

– Vi prøvde oss med fugler og dyr først. Vindmøller er dessuten enklere å strikke, smiler hun.

Sammen med Maurseth er hun innehaver av Troll i Esken på Varhaug, som selger både leker og garn. At de også selger garn og strikkepinner var ønsket om å finne på noe nytt, og da ble det egen genser ut av det. Den er det mange som allerede har fått øynene opp for. Eksakt hvor mange har de to damene ikke nøyaktige tall på.

– Vi selger et par-tre oppskrifter til dagen, så det har gått unna. Det synes vi er veldig kjekt, sier de do damene som har strikkedilla.

Det er rundt to måneder siden de strikket ferdig de første eksemplarene, som henger til utstilling. To barnemodeller, en til dame og en til herre. Fargene varierer, men alle har det blå partiet.

– Folk kan selvsagt bestemme fargene og type garn de vil bruke selv, men vi har i hvert fall laget noen forslag og er fornøyde med dem. Det ser ut til å ha falt i smak, sier de to.

Linda Aro skal strikke Hå-genser, og var innom for å kjøpe mer garn. Mia Maurseth (t.v.) og Sølvi Tove Berge gir gode råd. Foto: Trude Håland

Nyfrelst på strikking

Butiken har så vidt åpnet dørene for dagen, før en kunde kommer inn og skal ha mer garn. Oppskriften har hun kjøpt noen dager i forveien. Svenske Linda Aro kommer opprinnelig fra Stockholm, men har lagt sin elsk på Jæren og har bodd på Varhaug i tre år. Det er her hun har lært seg strikkekunsten.

– Jeg kan ikke få nok av det jærske, og denne genseren er så fin, sier hun, men prøver seg med grønt i stedet for blått som bakgrunn for vindmøllene i mønsteret.

– Nei, nei, du må ha blått, sier Berge.

Og sånn blir det.

Aro går ut av butikken med nok garnnøster til å strikke genseren ferdig.

Flere idéer

Ingen av de to som står bak Hå-genseren, kommer fra derfra. Sølvi Tove er fra Klepp, mens Mia kommer fra Time. Derfor har de flere idéer i hodet.

– Det hadde jo vært kjekt med en Time-genser også, og kanskje en for hele Jæren, smiler den strikkeglade duoen.

Før det blir en realitet, har de fullt opp med å gjøre ferdig ei Hå-kofte. Snart kommer det også en egen Hå-lue.

– Det er kanskje ikke helt sesongen for slike plagg nå, men vi strikker i vei.

Èn gang i måneden arrangeres det egen strikkekafé i sitteområdet utenfor butikken. Der kan hvem som vil komme innom.

– Vi er 20-30 hver gang, og der får vi også tilbakemeldinger på mønstre vi lager, sier Berge og Maurseth.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...