Ei av verdas største kraner blei køyrd over halve Europa før Vegvesenet sa stopp. Då måtte det kleppsbuar til.

Klepp spesialtransport kjørte med en totalvekt på 100 tonn da de fraktet en av verdens største mobile kraner til det kommende vindkraftverket på Fitjar. Foto: Skjermdump

Firmaet som skulle køyre ei av verdas største kraner hadde ikkje løyve til å frakte så tungt. Då er det greit å kunne ringje til Klepp spesialtransport.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2018 kl 09:10

Då transportselskapet som skulle frakte ei av verdens største mobile kraner vart stogga av vegvesenet sine kontrollørar på Stord, fann dei inga anna råd enn å ringe til Klepp spesialtransport. Transportørane hadde nemleg ikkje løyve til å frakte så tungt. Det var Stord24 som først skreiv om saka.

Blant verdas største kraner

På Fitjar skal dei montere vindmøller, og til det skal dei bruke ei av dei største mobile kranene i verda. Krana kjem frå Irland, og har dei siste dagane blitt frakta med bil frå Irland via Storbritannia, Tyskland og Danmark. Men då krana kom til Stord, vart det full stopp. Kontrollørar frå Statens vegvesen oppdaga nemleg at det irske transportselskapet slett ikkje hadde løyve til å frakte den 77 tonn tunge krana eller den enda tyngre bommen.

– Mobilkrana er mykje tyngre enn kva dei har dispensasjon til, så den må ned i vekt. Den andre er ein spesialtransport som frakta løftearmen til krana, som også er veldig mykje tyngre enn kva som er lov, seier kontrolleiar Jo Kjetil Strand i Statens vegvesen til Stord24.

Den mobile løftekrana er ei av verdas største i sitt slag.

– Me er nesten åleine om dette

Sjølve krana blei delt opp i fleire delar, slik at ho kunne fraktas lettare. For å få den nær 100 tonn tunge kranbommen fram til det komande kraftverket på Fitjar, måtte irane ringe kollegene sine i Klepp spesialtransport, som har både utstyret og røynda som skal til.

– Eg trur nesten me er åleine om å kunne gjere dette. Det er mogleg det fins eit par andre, men eg tviler litt på det. Bommen me køyrde har ei totalvekt på 100 tonn. Med unnatak for vindmøllekomponentar og trafoar som har spesialløyve, er det er ikkje lov med noko tyngre på norske vegar. Då gjeld det å ha lettast mogleg utstyr, fortel dagleg leiar Sjur Lode.

Saken fortsetter under bildet

Då Vegvesenet sa stopp til dei som eigentleg skulle transportere gigant-krana til Fitjar, måtte Klepp Spesialtransport trø til. Her er dagleg leiar Sjur Lode (t.v) og sjåfør Stig Aardal fotograferte ved eit tidlegare høve. Foto: Leif Tore Sædberg

Torsdag, etter ein time med lasting, eit par timar køyring og ein time med lossing, sto krana klar på fjellet på Fitjar.

– Det gjekk relativt kjapt. Det er ei vanleg last for oss, seier Lode.

Han fortel at det vert langt frå siste gong dei tek turen opp til Fitjar.

– Det er me som har fått i oppdrag å køyre opp vindmøllekomponentane. Me er vande med dette. Me har tidligere køyrd komponentar til Eigersund og Tellenes, seier Lode.

Skal og frakte vindmøllene

Det hender at dei frå tid til anna får telefonar som den dei fekk denne veka.

– Folk som står langs vegen og har hundrevis av tonn som må fraktast vidare uten lov å gjere det sjølv har ikkje så mange dei kan ringe til. Det må vere en ganske desperat situasjon. Hender det at det freister å ta seg ekstra godt betalt?

– Nei. Me kan ikkje vera ukyndte fordi om nokon gjer noko slikt. Me har ikkje fått så mykje meir betalt for dette enn andre oppdrag. Me tek vanlige takster for slike transportar.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...