Einars komfyr varsler før det er fare for brann

Ved hjelp av en enkel stikkontakt og en sensor, ble kjøkkenet til Einar Madland (20) brått mye mindre brannfarlig.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2017 kl 17:07

I fjor rykket brannvesenet ut på 1344 komfyrbranner i private hjem i Norge. 82 av disse skjedde i Rogaland. Hå brannvesen og Jæren e-verk sørget for at i alle fall én husstand mindre vil oppleve denne typen brann, da de meldte seg på en nasjonal konkurranse, hvor komfyrvakt var premien.

– Komfyrbrann er den hyppigste årsaken til brann i hjemmet. Komfyrvakten overvåker temperaturen til kokeplatene. Den signaliserer med lys og lyd, og vil deretter koble ut elektronikken, dersom temperaturen blir for høy, sier Birger Høyland, som er sjef på Jæren e-verk.

200 hadde meldt seg på kampanjen, hvor Hå kommune var en av dem som vant. Einar Madland fra Nærbø vet hvor lett det er å glemme at komfyren står på, men etter at brannvesenet i Hå installerte den stikkontakt-lignende saken, kan han la maten koke - uten bekymring.

Brannmennene Per Ivar Aniksdal og Helge Åsland, Einar Madland, Birger Høyland, som er sjef på Jæren e-verk og Marianne Haugland, gjør kjøkkenet til Einar tryggere. Foto: Sonia Drivdal Patella

– Jeg skulle steke pizza sent på kvelden en gang, så skulle jeg bare sjekke iPaden mens den gjorde seg ferdig i ovnen. Plutselig kjente jeg lukten av svidd, men jeg fikk heldigvis stoppet det rett før brannalarmen gikk, sier Madland.

20-åringen fra Nærbø forteller at han ble redd av hendelsen, og at han føler seg mye tryggere nå som komfyrvakten er på plass.

– Den store testdagen blir i morgen, for da skal jeg ha pizza til middag, smiler Madland.

Kan redde liv

Bakgrunnen for kampanjen er det høye antallet komfyrbranner i det norske hjem. Én av tre branner i hjemmet, skyldes komfyren. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som har satt i gang kampanjen, hvor hensikten er å få ned dette tallet.

– Komfyrvakten passer spesielt godt for eldre over 70 år, men det er jo egentlig noe alle burde hatt, sier Høyland.

Helge Åsland fra Hå brannvesen og Einar Madland. Åsland viser frem sensoren som blinker og piper noen minutter etter at komfyren er satt på. Foto: Sonia Drivdal Patella

Helge Åsland, brannmann ved Hå brannvesen, var også på plass da Einar mottok gaven. Han installerte kontakten, og forklarer at den består av to deler:

– Det er en sensor og en strømavbryter. Sensoren kommuniserer trådløst og overvåker temperaturen på kokeplatene. Dersom temperaturen blir for høy, vil kontakten bryte ut strømmen.

Åsland mener dette er en flott gave som kan redde liv.

Slik ser komfyrvakten ut. Dersom temperaturen blir for høy, bryter den ut strømmen til komfyren. Foto: Sonia Drivdal Patella

En god forsikring

Det var Marianne Haugland, i lederenheten for hjemmeboende funksjonshemmede i Hå kommune, som bestemte at det var Einar som skulle få komfyrvakten.

– Det er helt fantastisk å være med å gi bort en slik gave. Dette er en god forsikring og en flott kampanje, sier hun.
I elektriske anlegg som er installert etter 2010, er det krav om komfyrvakt. Det betyr at det skal være en del av det faste elektriske anlegget.

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker. Det er imidlertid branner som starter om natten som tar flest liv.

– Det er ofte yngre mennesker som kommer hjem om natten som rammes. I slike tilfeller er rus ofte en medvirkende årsak til at de glemmer, eller sovner mens komfyren står på, sier Per Ivar Aniksdal, brannsjef i Hå brannvesen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...