Elev som rettet lekepistol mot lærer må møte i retten for andre gang

Foto: Illustrasjonsfoto: Nils-Ove Støbakk

En ungdomsskole-elev som rettet en lekepistol mot lærer, ble frifunnet i Jæren tingrett. Påtalemyndighetene anket, og saken skal opp i Gulating lagmannsrett 24. januar.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 12.01.2019 kl 09:59

Episoden skjedde ved Bryne ungdomsskule 22. januar i fjor, og skolens administrasjon kontaktet deretter U18-enheten i politiet.

Fortsatte undervisningen

Tiltalte satt og fiklet med en pistol han hadde lånt av en kamerat på skolen, og som hadde blitt brukt i forbindelse med å lage en film i valgfaget media. Da læreren kom bort til pulten tiltalte satt, rettet vedkommende pistolen mot læreren og siktet mot hodet/brystet. Læreren ba tiltalte om å legge pistolen bort, hvorpå tiltalte svarte at den ikke var ekte, og at den hadde vært i en film som ble laget. Tiltalte leverte da pistolen tilbake til kameraten.

Deretter fortsatte undervisningen i 20 minutter til. I det påfølgende friminuttet fortalte imidlertid læreren hva som hadde skjedd til kontaktlærer. Sistnevnte formidlet dette videre til administrasjonen på skolen, som da valgte å kontakte U18-enheten i politiet. Det ble ikke sagt til politiet at tiltalte hadde nevnt at den aktuelle pistolen var et leketøy. Væpnet politi kom til skolen og konstaterte at den ikke var ekte.

Påstand om betinget fengsel

Eleven ble tatt inn til politiet for samtale, der også foresatte var til stede, bekreftet daværende lensmann i Time, Arild Oftedal til Jærbladet, som omtalte saken 24. januar i fjor.

To kamerater av tiltalte ble først kalt inn som vitner én måned etter hendelsen.

Lekepistol-episoden endte med anmeldelse, der aktor la ned påstand om at betinget fengsel i 21 dager, med en prøvetid på to år. Forsvarer la ned påstand om at tiltalte frifinnes, subsidiært at han anses på mildeste måte.

Saken kom opp i Jæren tingrett 15. oktober, der tiltalte ble frikjent.

Dommen ble anket, og tiltalte må nå møte i lagmannsretten neste uke.

- Vi mener frifinnelsen var uriktig, kommenterer politiadvokat Ellen Mellemstrand Gimre ve Sør-Vest Politidistrikt.

Retten delt

Spørsmålet som ble stilt i retten var om tiltalte hadde handlet med den nødvendige skyld.
Retten delte seg i et flertall og et mindretall, der meddommerne utgjorde flertallet, som kom fram til at tiltaltes handling ikke var en bevisst handling gjort for å true læreren.

Det var ikke hans hensikt å skremme læreren, står det i dommen, som ble avsagt 19. oktober i fjor.

Videre mente rettens flertall at tiltalte ikke var seg bevisst at læreren ville oppfatte hans handling som en trussel.

Mindretallet, som var rettens administrator, kom til at tiltalte hadde opptrådt med den nødvendige skyld og la vekt på at det ikke var noe med situasjonen som skulle gi tiltalte noen grunn til å tro at læreren var klar over at pistolen ikke var ekte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...