Elevbedrift skriver barnebok om gutten som har både far og pappa

FORFATTERE:
Selma Fisketjøn Christensen (t.v.), Hedda Refsnes, Marie Farbrot og Jan Kristian Torland valgte å skrive bok i forbindelse med sin elevbedrift. Foto: Trude Håland

Historien om en gutt som bor sammen med sine to fedre er temaet i elevbedriften E. B Georg.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2017 kl 09:44

Hver høst jobbes det iherdig blant niendeklassingene ved Bryne ungdomsskule, som har tradisjoner for å yngle fram suksessrike elevbedrifter med gode forretningsideer. I løpet av noen undervisningsuker skal elevene gjennom et pedagogisk program som gjør dem i stand til å starte, drive og avvikle egen bedrift med lærerne som veiledere.

Ved Bryne ungdomsskule er det satt av et par undervisningsuker til prosjektet. Det hele ender med en felles presentasjon, der det kåres vinnere i ulike kategorier – som går videre til fylkesfinalen i regi av Ungt Entreprenørskap. Deretter kan man igjen gå videre til landsfinale.

– Viktig tema

I de fem niendeklassene ved skolen er det stor variasjon i type elevbedrifter. Noen lager godteri, noen arrangerer fotballskole, mens andre igjen skal vaske biler og snekre møbler. Det er i hvert fall ingenting å si på kreativiteten.

ILLUSTRATØR:
Hedda Refsnes har tegnet de søte karakterene i boka. Foto: Trude Håland

For Selma Fisketjøn Christensen, Hedda Refsnes, Marie Farbrot og Jan Kristian Torland falt valget på bokbransjen. De fire elevene startet denne uka med å skrive boka under pseudonymet E. B. Georg, om gutten Georg som har homofile foreldre. I den vesle elevbedriftens logo er også regnbueflagget, som har blitt et symbol for homokultur og fellesskap.

– Vi synes det er et viktig tema å ta opp. Barn skal vite at det er i dag ikke er noe rart eller man skal oppleve skam for å ha to foreldre av samme kjønn, sier Hedda Refsnes, og viser fram det som skal bli forsiden av boka, som har fått tittelen «Du store alpakka».

Årsaken til hvorfor historien ble som den ble, skyldes imidlertid en besøksrunde hos flere bokhandlere.

– Vi så ikke en eneste barnebok som tar for seg homofili, eller hvor det synliggjøres for barn at det ikke trenger å være unormalt å ha to fedre eller to mødre. Vi vil at barn skal vite at det er slik det kan være i enkelte familier, forklarer Selma Fisketjøn Christensen.

Pocketvariant

Hovedkarakteren i «Du store alpakka» er gutten Georg, som altså bor i en leilighet litt utenfor byen sammen med sine to fedre. En dag er han på tur til en gård, hvor det er masse alpakka, og når han glemmer å lukke grinda, følger en av dem etter ham og klassevenninnen Maja på bussen hjem igjen. Vil du vite som skjer videre, når alpakkaen følger med Georg hjem i leiligheten, må du kjøpe boka.

– Vi har fått Jærprint til å trykke boka for oss. Det blir en pocketvariant, opplyser Marie Farbrot.

For å reklamere for boka, skal den vesle elevbedriften henge opp plakater og henvende seg til barnehager. I tillegg har de organisert salg på kjøpesentrene M44 og Kvadrat de to neste lørdagene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...