Et norgesmesterskap i sakte fart

Ynskje Kaldheim og fjordhesten Fola i aksjon under NM i brukshest. Foto: Jørgen Finstad

NM i brukshestkjøring ble arrangert på Øksnevad i helga.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Dette er en slow-motion sport for spesielt interesserte, sier Ynskje Kaldheim, leder i foreningen arbeidshesten.

Fort går det kanskje ikke, men imponerende å se på er det likevel, når deltakerne presist navigerer hest og vogn gjennom ulike hindre i NM i brukshest. Brukshest-kjøring er nok ikke en sport alle kjenner til, men den har et tradisjonsrikt bakteppe.

– Det er øvelser og momenter som prøver å reflektere ting som hesten møtte i gårdshverdagen før i tiden, forteller Gunnvald Anderssen, som har vært aktiv i NM siden 2006.

– Sporten har fokus på samarbeid mellom kusk og hest, og promoterer gamle teknikker. En øvelse er for eksempel å holde hest og vogn i ro i en oppoverbakke, noe som simulerer høylåven, sier Kaldheim.

Blant øvelsene er også av og på lessing av melkespann, i tillegg til en rekke presisjonsøvelser som å snu innenfor en sirkel, kjøring i rett linje, og rygging inn mellom smale hindre.

Håper på jærbuer

Til tross for at NM var lagt til Øksnevad var det ingen jærbuer med i konkurransen, det håper Kaldheim skal endre seg etter helgens NM.

– Det er mange hester her på Jæren, men det er ingen som egentlig driver med brukshest. Med dette arrangementet håper vi å få opp engasjementet litt. Så håper vi at vi får med oss flere lokale deltakere når vi kommer tilbake neste gang, sier hun.

Alle kan delta i NM, men det er et krav om at man har deltatt i minst en brukshestkonkurranse tidligere.

– Du kan melde deg på NM selv. Kravet om at man har deltatt tidligere handler mest om sikkerhet, slik at vi vet at du kan håndtere hesten og litt sånne ting, sier Kaldheim.

Det sosiale viktigst

Under årets NM var idealtiden 12 minutter, og makstiden 18 minutter. I tillegg til å ri på idealtid får man straffepoeng for å rive hinder eller for å ri utenom markeringene. Da poengene var talt opp lørdag ettermiddag var det Kaldheim selv som gikk av med seieren.

– Å vinne er kjempegøy, men å komme på 10. plass er like gøy. Her er det, det sosiale som er viktigst. Det er et kjempegodt miljø, alle bidrar og hjelper til, så konkurransen er bare en liten del av det, sier den nye norgesmesteren.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...