Familietreff i Førde

Team Johansen: 3 generasjoner utgjør skytelaget Team Johansen. Tor Ståle (i bakgrunnen) er trener til sønnen Einar og barnebarnet Hannah. Eva Tonje er mor til Hannah og moralsk støtte for skytetalentene fra Jæren. Foto: Ola Solheim

Campingvogna til Team Johansen har reist Norge på kryss og tvers. Nå sikter familien seg inn mot topplassering i Førde.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Et rødt flagg veiver i vinden over skytebanen til Time Skytterlag ved Melisvannet. For de fleste er dette et tegn på at man skal holde seg unna skytebanen. Men for familien Johansen betyr flagget bare èn ting: trening.

Det kommer et smell fra Sauer-riflen til Einar Johansen (26). Midt i blinken – en innertier.

Full pott er det eneste som er godt nok dersom Einar skal hevde seg i Norgeseliten, som til helgen samles under landsskytterstevnet i Førde.

Ved siden av ham ligger niesen, Hannah Johannsen (14). Hun sikter mot blinken 200 meter unna. Ett smell og nok en innertier.

Bak de to står høvdingen i skytefamilien, Tor Ståle Johansen. Far til Einar og morfar til Hannah. Trener er han for begge to. – Sjåfør og kokk, pleier jeg å si, sier Tor Ståle lattermildt. – Og sponsor, sier Hannah til latter fra hele familien.

Magasinene i riflene som tømmes på skytebanen er det søsteren til Einar og mor til Hannah som har ladet. Eva Tonje Johansen sier hun prøver å få med seg alle stevnene som familien deltar på. – Min rolle er å stå i veien, sier hun lurt.

Sammen utgjør de fire Team Johansen; to generasjoner skyttere.

Fokus: Einar Johansen og Hannah Johansen sikter seg inn på nok et fullt hus på skytebanen ved Melisvannet. Skal de hevde seg i toppen under landsskytterstevnet i Førde må konsentrasjonen være på plass. Foto: Ola Solheim

Gutter og jenter tenker likt

Einar deltar i seniorklassen og ble i år en del av et særdeles eksklusivt selskap da han skjøt 350 av 350 mulige poeng, noe bare 54 andre har klart før han siden 1999.

Hannah skyter i juniorklassen og har i likhet med Einar allerede mange seire i karrieren. Under et landsdelstevne i år vant Hannah klassen for eldre rekrutt, også henne med den ultimate poengsummen på 350 poeng.

Da Jærbladet møter dem har familien samlet seg på skytebanen for legge inn enda en treningsøkt i forkant av den største skyteturneringen som arrangeres i Norge.

- Åh som jeg gleder meg, utbryter Hanna mens Tor Ståle forklarer reglene til turneringen.

I Førde samles godt over 5000 skytere fra hele landet, og turneringen blir sendt direkte på statskanalen. I fjor var det over en og en halv million tv-seere som fulgte med. Dette er store greier.

Ladegrep: Eva Tonje Johansen er mor og støttespiller i Team Johansen. Her passer hun på at riflene er ladet før trening. Foto: Ola Solheim

– Dette er sesongens høydepunkt. Det er dette vi trener for hele året, sier Einar. – Vi har trent mye sammen, skyter Hannah inn.

Begge trener 14 timer i uka på skyting. Utenom er det vanlig styrketrening for å forebygge skader og for å bedre kroppskontroll, noe som er veldig viktig i den statiske sporten som skyting er.

Et aktivt liv som skytter betyr også mye reising og planlegging. Det er her mor og morfar kommer inn i bildet. For mens blikket til Einar og Hannah er godt plassert ned over
rifleløpet, har Tor Ståle og Eva Tonje stålkontroll på det praktiske. Sammen reiser de Norge rundt, og campingvognen er døpt «Team Johannesen».

– I den vi har kjøkken, stue og hele pakken. Alt vi trenger. Det er vår smørebuss, sier Einar.

Einar og Hannah er langt i fra de eneste skytterne fra Time som markerer seg nasjonalt. Anette Thingbø fra Time vant i fjor Norges cupen, og har også markert seg ved å skyte 350 poeng på seniornivå.

– Gutter og jenter konkurrer likt i skyting, forklarer Tor Ståle. – Og jente er best, avbryter Hannah, med et smil og ser på Einar. «Di rolsa» svarer han til niesen og forklarer at gutter har en tendens til overtenke og overreagere når de skyter dårlig.

– Jeg har mye å hente på det mentale. Skytinga er bra, men det mentale har jeg en del igjen på.

Tor Ståle nikker. – Du har ett skudd i kammeret, og det er alt du skal tenke på.

350: Ett fullt sett med innertiere er det som må til om man skal virkelig hevde seg i Norgestoppen.

Trener sammen

Det var Einar som virkelig fikk familien til å ha et felles mål. Som barn var alle pinner et potensielt gevær, og da han som 10-åring så en plakat hvor Time Skytterlag søkte medlemmer, var han aldri i tvil.

– Det var egentlig ikke plass til meg. Det var så stor pågang det året, så de valgte å ha to lag. Jeg fikk plass til slutt, sier Einar.

Han hadde en rask læringskurve og det tok ikke lang tid før den unge jærbuen markerte seg i miljøet. Allerede som 12-åring klarte Einar å skyte en perfekt runde i sin aldersklasse – 350 poeng.

– Det var hardt arbeid, forklarer Einar før Hannah avbryter han. – Han har vært flink hele tiden.

– Jeg var ikke til stede da han skøyt 350 poeng første gang, bryter Tor Ståle inn, som siden den gang ikke har gått glipp av et eneste stevne. – Det føltes som jeg hadde gått glipp av en fødsel.

Samarbeid: Far og trener, Tor Ståle stiller inn den elektroniske blinken for Einar som er standplass. Foto: Ola Solheim

– Det var en ganske heftig reaksjon da jeg klarte det. Det var utrolig kjekt, sier Einar med et glis.

Det var ikke bare far som gikk glipp av bragden. Da Einar siktet seg inn på blinken den gang var Eva Tonje og Hannah på ferie i Spania. Skytinga til Einar fulgte de på internett sammen med bestemor på telefonen.

– Mor grein mens vi hadde bestemor med på telefonen. Vi burde vært der. Vi skulle aldri ha reist til Spania, sier Hannah.

Det er ingen tvil om at onkelen har vært til stor inspirasjon for Hannah som allerede har markert seg som en av de aller beste i sin klasse.

– Jeg begynte som 8-åring. Men jeg har nok fått det inn med morsmelka, forklarer Hannah.
Så lenge hun kan huske har hun vært på skytestevner med familien. Den gang som maskot, men når startskuddet til landstevnet går stiller hun i år som skytter i junior klassen.

Fornøyd: Hannah fikk sin første rifle i julegave. Foto: Privat

– Det øyeblikket hun var gammel nok til å konkurrere var hun steinklar, sier Eva Tonje, som for alvor oppdaget dedikasjonen til datteren på den nevnte ferieturen til Spania.

– Etter seks dager av en 14 dagers ferie ville Hannah hjem til skytetrening. Det er det ikke mange 14-åringer som vil, sier Eva Tonje lattermildt mens hun fyller et nytt magasin.

På ferieturen tilbrakte Hannah mye tid på det lokale tivoliet. Der var det en attraksjon å skyte på blink med luftgevær. Da tivolimannen så Hanna kom gående ringte han i en bjelle. Han likte henne fordi hun tiltrakk seg andre kunder med ferdighetene sine.

– Andre trodde det var lett å treffe blink, siden en 14 år gammel jente traff så ofte. Det kom mange kjepphøye 20 år gamle gutter å skal gjøre det like godt, sier Eva Tonje og legger det ferdig ladde magasinet ned i våpenkofferten.

- Skal vi skyte litt, eller?, spør Tor Ståle. Et smil og et ja kommer kjapt fra både Einar og Hannah.

Blink: Hannah Johansen i dyp kosentrasjon. Nå håper hun at hun kan beholde den sammen roen hun har på treningsfeltet under landsskytterstevnet. Foto: Ola Solheim

Norges tredjestørste idrett

Skytesport er landets tredje største idrett om man ser på antall aktive utøvere. Kun Norges Fotballforbund og Norges Skiforbund har flere aktive medlemmer. Det var også skyting som ga Norge sin første sommer-OL-medalje, da Gudbrand Skatteboe skjøt Norge til topps under de olympiske leker i Athen i 1906.

Hvorfor skyting har blitt så populært i Norge, har mye å gjøre med det sosiale, mener Eva Tonje.

– Det blir mye reising og vi treffer ofte mange av de samme folkene, så det blir veldig sosialt, for alle aldre.

Både Hannah og Einar er enige. De har knyttet flere sterke vennskap på skytebanen opp gjennom årene.

Detaljer: Alt utstyr må sitte perfekt om man skal skyte på blink. De minste forstyrrelser kan ødelegge et perfekt skudd. Foto: Ola Solheim

– I kveld er det trening, da kommer det en fra Sogndal som Hannah møtte på et stevne. Han er egentlig en konkurrent, men i dette miljøet er vi litt spesielle. Vi er alle venner når våpnene ikke er ladet, sier Eva Tonje.

– Vi er ett lag inntil vi står på standplass, sier Tor Ståle.

Bare 10erne er godt nok

På fredag er campingvogna til Team Johansen godt på plass i Førde. Årets stevne skal bli deres.

– Målet mitt er å sette ny personlig rekord. Å få 345 poeng eller mer hadde vært kjekt. Det skal mye til, men jeg tror jeg er sterk nok til det. Skyter jeg perfekt kan jeg kanskje komme på det nordiske laget, eller kongelaget, sier Einar.

En poengsum på 345 eller mer vil gi Einar en plass blant norgeseliten.
– Det er bare 10ern som er godt nok. Skyter man dårligere er det rett ut. Man må nesten ha 349 av 350 poeng om man skal ha en sjanse, sier Einar.

Alltid til stede: Både Tor Ståle og Eva Tonja er alltid tilstede på stevnene Einar og Hannah konkurrerer i. Foto: Ola Solheim

– Slik var det ikke da jeg startet. Nivået har blitt kjempehøyt, konstaterer Hannah.

– Ingen har klart å skyte 350 av 350 mulige poeng før på et landsskytterstevne. Det er et ekstra stort press der, også på grunn av direktesendingen på NRK, forklarer Einar.

– Alt man hører om på stevnet er skyting og resultater, så man blir nervøs, sier Hannah.

– Det er den ene dagen, den ene muligheten, den ene gangen i året. Det er det øyeblikk du må prestere, sier Tor Ståle og ser på barnebarnet Hannah.

– Målet er å vinne. Jeg reiser ikke for å komme på andreplass, utbryter Hannah. – Du er tøff nå. Det er et trangt nåløye, svarer morfar. – Men jeg må prøve, sier Hannah.

Hvordan det går med Einar, Hannah og de andre skytterene fra Time under landskytterstevnet kan du følge direkte her.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...