Får halv million til å forska på bøndene

Dagleg leiar i Serigstad Agri, Trond Gjermund Haugen, viser eitt av fôringssystema som bedrifta i Vardheia på Bryne har utvikla. Foto: Hilde Anette Ebbesvik

Serigstad Agri vil digitalisera landbruksustyr for å letta arbeidet for bøndene.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– For moderne og kostnadsfokuserte bønder blir driftssikre landbruksmaskinar stadig viktigare. Nå får Bryne-baserte Serigstad Agri over ein halv million kroner i innovasjonsmidlar for å satsa på datafangst i landbruket, heiter det i ei pressemelding.

Midlane går til idéutvikling, og blir delt ut gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP) for å byggja brukarstudie og designmetodikk.

Selskapet vil nytta midlane til å gjennomføra ei brukarundersøking frå kvardagen til bøndene for å finna ut kva nye produkt dei kan trenga.

Hemmelige idear

Jærbladet tok turen til Vardheia på Bryne for å høyra meir om dette.

Dagleg leiar Trond Gjermund Haugen vil holda korta litt tett til brystet, for ikkje å røpa alle hemmelegheitene for konkurrentane, men kan likevel forklara litt om prosjektet.

– Det vil vera viktige midlar til ei kvalitativ brukarundersøking av ein idé, der me vil studera på kva måte maskinane våre kan bli intelligente og kva verdi det vil ha, seier han.

Får dei i større grad digitalisert ustyret, kan det ifølgje Haugen føra til betre dyrevelferd. For det fyrste kan dei ved hjelp av meir digitalt utstyr gje dyra nøyaktig samansetning av fôr ved at ei mjølkeku og ei ku som akkurat har kalva får ulik dose av dei ulike næringsstoffa, som igjen fører til mindre svinn, og i tillegg lettar arbeidet for bonden.

– Det gjev bøndene meir råderett over eiga tid, og gjera landbruket meir attraktivt, som igjen vil vera viktig for rekrutteringa, seier Haugen.

Bøndene vil stadig trenga nytt utstyr til å jobba meir effektivt.

Haugen er difor sikker på at Serigstad Agri vil leva i 10-20 år til. Minst. Men frå å ha levert berre maskinar, vil selskapet framover også satsa på tenestar.

Mot normalår

Selskapet, som blei starta på Bryne i 1864, har sidan utvikla ulike maskinar og ustyr til landbruket, og har spesialisert seg på utstyr for å hausta og handtera fôr. I fjor hadde bedrifta ei av sine beste år med tanke på inntektene, som var på 37,8 millionar kroner, mot i overkant av 30 millionar året før.

– Me såg positive ringverknadar på samarbeidet med Fjøssystemer og EIK-kjeden, seier Haugen.

Dei selskapa er bindeleddet til bøndene.

Til tross for godt sal, enda driftsresultatet på i underkant av éin million, over halvert frå året før.

– Det var svært dumt. Me bokførte eit tap på 4,2 millionar kroner i eit dotterselskap, då me avvikla ei avdeling i Polen, seier dagleg leiar.

I år vil Serigstad Agri gå mot eit normalår, og hamna litt under budsjettet.

– Me har noko mindre sal. Bygginga i landbruket er framleis bra, men bøndene er meir forsiktige, og det er ein naturleg del av svinginga, seier Haugen.

Han peikar også på at dårleg vêr, færre bønder med større gardsbruk og usikkerheit rundt landbruksoppgjeret som faktor for lågare sal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...