For få år sidan tapte dei pengar på å ha økologiske varer i butikken. Nå har det snudd.

POPULÆRE SITRONAR: Elin Ravndal får knapt tak i nok økologiske sitronar. Også norskproduserte, økologiske gulrøter er populære hjå kundane. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Etterspurnaden etter økologisk mat aukar i butikkane.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2019 kl 17:25

- Me klarer nesten ikkje få nok økologiske sitronar. Folk kjøper kilovis. Det går vanvittig mykje av det, seier Elin Ravndal, frukt- og grøntansvarleg på Spar, Bryne.

- Mykje vart kasta

Ravndal fortel at det har vore ei auke i etterspurnaden etter økologisk mat. For bare nokre får år sidan tapte butikken pengar på å ha økologiske varer. Nå har det snudd.

- Mykje vart rett og slett kasta. Nå kan me fint ha økologiske alternativ utan å tapa pengar på det. seier Ravndal.

I tillegg til sitronar er økologisk stangselleri blant dei økologiske varene som oftast hamnar i handlekorgene på Spar.

- Gulrøter, brokkoli og blomkål går det også ganske mykje av, seier ho.

Det som derimot ikkje slår an blant kundane her er økologiske poteter og økologiske, utanlandske tomatar.

- Det vil folk rett og slett ikkje ha, slår Ravndal fast.

- Mest ikkje-økologisk

På Nærbø har vikarierande dagleg leiar på Rema 1000, Thomas Skaugrud, også merka seg at det går meir økologisk frukt og grønsaker.

- Salet av økologisk frukt og grønt er framleis lite samanlikna med salet av varene som ikkje er økologiske, men det verkar som om folk er meir bevisste på at det finst eit økologisk alternativ, seier han, og legg til at Rema 1000 nasjonalt satsar meir på økologiske grønsaker.

- Så det er noko me skal ta inn meir av, lover Skaugrud.

Stor auke hjå Mega

Den same tendensen gjeld hjå Coop Mega på Kleppe. Her kan dagleg leiar John Tysse fortelja om ei stor auke i salet av økologiske varer.

- Auka gjeld hjå Extra-butikkane også, men er størst hjå Mega, seier dagleg leiar i Coop Klepp, John Thysse.

Han trur den store auka hjå Mega kan hengja saman med ein kampanje på Coop sin eigen økologiske produktserie.

- Størst trend i byane

Sjølv om auka er betydeleg på Kleppe, fortel Thysse at trenden er mindre tydeleg på Jæren enn i dei store byane.

- Viss du ser til butikkar i Oslo er det ein klart høgare andel sal av økologiske produkt enn her. Dess lengre ut på Jæren dess tydelegare blir forskjellen, seier Thysse.

Han trur mykje av forklaringa ligg i nærleiken til landbruket.

- Mange på Jæren kjenner ein bonde og veit at sjølv innan konvensjonelt landbruk er det lite bruk av sprøytemiddel og medisin og at maten derfor er rein. Derfor trur eg ikkje folk her lar seg riva like fort med som i dei større byane, der avstanden til landbruket er større, seier han og viser til at det til dømes i veksthusnæringa blir brukt nyttedyr i staden for sprøytemiddel.

Fleire kundar vel økologisk mat

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...