Flyttet til Sirevåg for å få ro, så begynte togene å tute

Marta Rakowske, Tomas Bach og Helga Sofie Bergundhaugen, forstår ikke hvorfor toget plutselig har begynt å tute. Foto: Sonia Drivdal Patella

Sirevåg-naboer har fått nok. I over to måneder har de irritert seg over høylydte togtut fra morgen til kveld.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 10.05.2018 kl 21:49

– Det er veldig frustrerende. Tutingen begynner hver morgen klokken seks, og kommer med jevne mellomrom hele dagen, frem til klokken ti på kvelden, sier Helga Sofie Bergundhaugen.

Hun har bodd på Nylund i Sirevåg de siste åtte årene, og frem til nå har hun aldri blitt plaget av togbråk.

– Jeg er veldig skvetten, og det skal ikke mye til før jeg skvetter til. Det er derfor veldig plagsomt når toget klinker til med tuting hver gang det nærmer seg tunnelen før stasjonen, sier Bergundhaugen.

Mange i samme båt

Utenfor noen brune trehus på Nylund står Bergundhaugen sammen med naboene Rune Haarr, Tomas Bach og Marta Rakowske. Togtutingen har vært den store snakkisen i nabolaget siden det oppstod for drøye to måneder siden. De fire naboene bor cirka 200 meter fra jernbaneskinnene.

– Toget tuter «hål i håve» på oss. Det er helt ekstremt hvor mye de tuter, og hvor høy lyden er, sier Rune Haarr.

– Mest av alt tenker jeg på de som bor enda nærmere jernbanesporet, legger han til.

Over 60 lokal- og regiontog kjører forbi Sirevåg togstasjon hver dag. Sirevåg-naboene er klare på hvilket av togene som er verst;

– Regiontoget, uten tvil. Togene som kjører lengre strekninger lager mer lyd, sier Bergundhaugen.

Naboene forklarer at det er stor variasjon på hvor lenge togene tuter, og hvor høy lyden er.

– Noen av togene tuter veldig lenge. Enkelte ganger virker det nesten som om de står på tuteknappen. Jeg begynner å bli veldig lei, forteller hun.

Rune Haarr, Helga Sofie Bergundhaugen, Marta Rakowske og Tomas Bach er lei av at toget tuter flere ganger i timen gjennom hele dagen. Foto: Sonia Drivdal Patella

Ødelegger stillheten

Bach og Rakowske flyttet til Nylund for fem år siden med ett ønske - å få fred og ro. De ville vekk fra bråket i byen og ut til stillheten og utsikten i Sirevåg.

– Tutingen har mildt sagt ødelagt stillheten her som vi har blitt så glade i, sier Rakowske.

Hun forteller at toget tuter også på natten, noe hun og mannen Tomas merker godt.

– Vi våkner ofte av høylydte tut fra toget midt på natten. Det er veldig irriterende. På denne tiden av året som det begynner å bli varmt ute, vil man jo gjerne ha vinduene åpne om natten for å få frisk luft inn. Det kan vi nesten ikke gjøre lenger, fordi da kan vi i alle fall være sikre på at vi blir vekket, sier hun.

Bergundhaugen synes det er ekstra kjipt at tutingen begynte på denne tiden av året.

– Nå som sommeren nærmer seg med stormskritt, er vi jo mye utendørs, men det blir jo ikke helt det samme når vi hører togtuting flere ganger i timen, sier hun.

Hun forteller at det er liten vits i å gå inn for å slippe togstøyet.

– Jeg hører det der også, selv om jeg har lukket alle dører og vinduer, sier Bergundhaugen.

Tutingen vekket gamle minner

Første gang Bergundhaugen hørte tutingen fikk hun en melankolsk følelse. Hun er nemlig oppvokst ved jernbanestasjonen i Egersund.

– Tutingen minnet meg om barndommen min, og jeg fikk en god følelse. Jeg oppdaget imidlertid fort hvor ofte toget tutet, og jeg ble lei. Gleden varte altså ikke så lange, sier hun.

Sirevåg-naboene ønsker å få en forklaring på hvorfor togene plutselig har begynt å tute.

– Hvorfor må de tute akkurat her, hva er det vi har gjort galt for å fortjene det? spør Haarr, som har bodd på Nylund de siste fire årene.

For å varsle at toget er på vei

Atle Havnerås, banesjef for Sørlandsbanen Vest i Bane Nor, forteller at tutesignalet har eksistert ved Sirevåg-stasjonen i alle år.

– Vi har hatt et opphold på tutingen på noen år, men jeg kjenner ikke til årsaken bak oppholdet sier Havnerås.

Han forklarer at togene har begynt å tute igjen for å varsle personer om at toget kommer.

– Dersom noen skulle være så uheldige å være i sporet vil de etter å ha hørt tutingen, ha muligheten til å komme seg ut av sporet, forklarer banesjefen.

Ikke god nok grunn

Sirevåg-naboene synes ikke svaret til Bane Nor er godt nok.

– Det er bare tullete. Hvis det har fungert godt uten tuting i alle disse årene, forstår jeg ikke hvorfor de må begynne med det igjen, sier Haarr.

– Så vidt meg bekjent har det ikke skjedd noen ulykker her heller de siste årene, fortsetter Bach, som heller ikke synes Bane Nor gir en god nok grunn til å tute så ofte.

Bergundhaugen mener Bane Nor burde gitt beskjed til naboer av jerbanen på Sirevåg før togene begynte å tute.

– Jeg synes de burde forklart hvorfor de plutselig skal tute når toget kommer hit. Det mener jeg for så vidt at de fortsatt må. Grunnen de gir oss nå gir ikke mening, sier Bergundhaugen.

Forstår frustrasjonen delvis

Banesjefen forklarer at Sirevåg-naboene bare er nødt til å bli vant til tutingen.

– Av sikkerhetsmessige årsaker har vi ikke mulighet til å stoppe tutingen. I tillegg til lokaltogene er det blant annet godstog, regiontog og arbeidstog som kjører igjennom Sirevåg uten å stoppe på stasjonen. Det er for kort sikt til at det er mulighet til å stoppe om det skulle vært noe uforutsett i sporet. Fra nordsiden er det en tunell rett før stasjonen som gjør at det er behov for å varsle når tog kommer eller passerer, sier Havnerås.

– Men forstår du at Sirevåg-naboene er frustrerte over situasjonen?

– Jeg forstår det delvis. Men det er jo slik at når man bosetter seg ved en flyplass, motorvei eller en togstasjon kommer det lyd, svarer Havnerås.

Sirevåg-naboene påpeker på sin side, at de har bodd ved jernbanelinjen i flere år, og at det er først nå togtutingen har blitt et problem.

– Vi kunne ikke vite at hverdagen vår skulle bli preget av så mye togstøy, når det har vært helt stille her i flere år, sier Bergundhagen.

Støy fra tog:

Ifølge forurensningsforskriften har man krav på tiltak for å dempe støyen når støynivå innendørs er 42 desibel eller mer. Helsebaserte anbefalinger er imidlertid langt strengere.

Én av tre er mye eller ekstremt plaget når innendørs støynivå fra tog er på 40 desibel.

Hver fjerde person oppgir støy fra tog på 30 desibel, som årsak til søvnproblemer.

Tallene er hentet fra en undersøkelse om trafikkstøy og søvnforstyrrelser i Oslo og Akershus, utført av Folkehelseinstituttet.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...