Foreldre protesterer mot nedlegging av Brusands eneste barnehage

Foreldrene til ungene i Askeladden barnehage på Brusand synes det er tragisk at rådmannen foreslår å legge ned barnehagen. Nå kjemper de for å få beholde den.

F.v: Hilde Undheim med datteren Maia Undheim, Caroline Friestad, Rune Stålesen og Ann Elin S. Stålesen, Marte Fjellheim Svihus, Tore Mattingsdal med sønnen Kasper Mattingsdal. Foran: Trude Mattingsdal med sønnen Ulrik Mattingsdal og Rebekka Varhaug med sønnen Johannes Fuglestad. Foto: Ida Tiberg

Trist, tragisk, krise. Slik beskriver foreldrene sin reaksjon etter at rådmannen i Hå kom med forslag om å legge ned Brusands eneste barnehage.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Dette er en liten barnehage, og man kan godt si at den er gammel og utslitt, men ungene stortrives, sier Trude Mattningsdal, nestleder i Askeladden FAU.

Hun og de andre foreldrene i barnehagen reagerer sterkt på rådmannens forslag om å legge ned tilbudet på Brusand.

– Det er en tragedie for ungene. De har det så trygt og godt her, og nå kan de komme til å måtte splittes til tre forskjellige barnehager, sier foreldrene oppgitt.

Budsjettforslag

For litt over en uke siden presenterte Hå-rådmann Anne Berit Berge Ims sitt forslag til budsjett. Et av tiltakene er innsparing i de kommunale barnehagene. I fjor hadde barnehagene i den sørlige delen av kommunen underkapasitet, og det ble derfor foreslått å bygge ny barnehage på Brusand i 2019.

Dette er nå utsatt til 2021. Årsaken er at tallet på barnehagebarn i Hå kommune er redusert med 75 denne høsten.

Berge Ims har derfor foreslått å legge ned Askeladden barnehage fra 1. august 2018. Ungene får tilbud om barnehageplass i Sirevåg, på Vigrestad eller i Stokkalandsmarka. De ansatte får andre jobber i kommunen, og rådmannen foreslår å selge barnehagetomta.

Venteliste på Brusand

Askeladden barnehage har vært på Brusand siden tidlig på 80-tallet. De har 40 barn fordelt på tre avdelinger. Foreldrene på Brusand forteller at barnehagen er svært populær i bygda.

– Det har vært venteliste her i flere år. Det er helt fullt, og de har ikke kapasitet til å ta imot flere barn, sier de.

Foreldrene understreker at det i seg selv sier noe om behovet for å ha en barnehage i bygda. De ønsker ikke at barna deres skal måtte gå i en annen barnehage, i en annen bygd.

– Dersom ungene skal gå i barnehage med unger i en helt annen skolekrets, mister de kjennskapen til ungene i bygda. Det er jo tøft nok å begynne på skolen som det er, og det blir ikke lettere av at ungene ikke kjenner hverandre, mener foreldrene.

Kan gi ringvirkninger

Flere har engasjert seg i form av leserbrev i avisa, og senest mandag kveld troppet 22 foreldre opp på rådhuset i Hå for å snakke med politikerne om saken.

– Det var det lureste vi kunne gjøre. Jo flere vi er som står sammen, jo mer viser vi hvor mye det betyr for oss, sier Mattningsdal.

Foreldrene bekymrer seg ikke bare for ungenes framtid. De er også redd en eventuell nedleggelse av barnehagen vil gi ringvirkninger i resten av bygda.

– Det blir fort handelslekkasje når vi må ut og hente ungene andre steder. Vi trenger både butikk og barnehage her, sier de.

Utbygging og nedleggelse

Foreldrene stiller spørsmålstegn til hvorfor det er bygd 18 nye boenheter i bygda, samt at byggingen av 38 nye leiligheter er i gang, hvis det ikke skal være rom for barnehage på stedet.

– Det gir ikke mening å doble antall boliger i bygda, og samtidig legge ned barnehagen. Vi kan ikke bare være en turistplass. Bygda er i vekst.

Nå lurer flere på om det i det hele tatt kommer en ny barnehage i 2021, og hvilke rettigheter de har med tanke på søskenprioritet.

– Det blir mye kjøring, som kommer til å ta flere timer av dagen, hvis ungene skal være forskjellige steder. Da spørs det om det svarer seg å betale for barnehage og SFO.

Får politisk støtte

Senterpartiet i Hå er innstilt på å kjempe for å beholde Askeladden barnehage.

– Vi hadde møte på mandag der vi gikk gjennom budsjettet. Den saken vi mener er aller viktigst å omprioritere er å opprettholde barnehagen. Den er limet, og den eneste kommunale institusjonen som er i bygda. Vi anser det som en viktig del av ei bygd. Det skaper samhold og møteplasser, sier lokallagsleder i Sp, Anders Braut Ueland.

Ifølge Ueland sparer kommunen 350.000 kroner det neste året på å legge ned barnehagen. De kommende årene vil kommunen spare 900.000 på stenge Askeladden.

– Vi mener det er småpenger sammenlignet med de andre effektene vi får ved å beholde barnehagen. Det er planlagt en ny barnehage, og vi kommer til å prioritere at denne barnehagen får stå frem til den nye er klar, sier han.

Ueland peker på at barnehagen går med fullt belegg, og får gode tilbakemeldinger fra foreldre.

– Dessuten er barnehage en av de tingene vi trenger for å få barnefamilier til å etablere seg på Brusand. Nå kan foreldrene levere i barnehagen på Brusand, og gå rett til togstasjonen for å komme seg på arbeid. Hvis Askeladden legges ned risikerer flere å måtte kjøre til Sirevåg, før de kan kjører nordover på jobb. Det er ikke en god ting at Hå kommune ønsker å legge ned denne barnehagen, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...