Forventer stor vekst på jærske kjøpesenter i 2018

Senterleder på Jærhagen, Siri Øksnevad Olsen, er spent på hvordan utbyggingen blir mottatt. Hun forventer god omsetning i 2018. Foto: Ida Tiberg

2017 ble et år uten de store omsetnings-rekordene. Senterlederne på Jæren har likevel stor tro på det kommende året.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Januar er måneden for de store salgene, men det er stille på kjøpesentrene etter den store julehandelen i desember. Tallene for fjoråret er klare, og viser en svak vekst for de tre kjøpesentrene på Jæren. Senterleder på Jærhagen, Siri Øksnevad Olsen, er likevel fornøyd med 2017.

– Vi hadde en økning i antall besøkende på 0,6 prosent. Trenden i Norge er at besøkstallet går ned, så dette er vi godt fornøyde med, forteller Øksnevad Olsen.

Leverte til tross for ombygging

De to gigantene på Jæren - M44 og Jærhagen lanserte store utbyggingsplaner i fjor. Arbeidet er godt i gang både i Klepp og i Time, men Øksnevad Olsen tror også utbyggingen er noe av grunnen til den svake handelsveksten.

– Hvis vi tar med alle tall har vi en økning i omsetningen på 1,65 prosent. Da jeg budsjetterte for året visste jeg ikke når ombyggingen skulle starte, og jeg var nok litt tøff. Mitt personlige mål var på to prosent. Ombygginga kom i gang så fort, at det er helt greit at vi ikke kom helt opp på målet. Butikkene har levert som bare det til tross for at vi har gjort store endringer, understreker senterlederen.

Jærhagen omsatte for 642 millioner kroner i 2017. De har hatt 1,4 millioner besøkende innom senteret. Black Friday, juletida og Klepp 24 er viktige handelsperioder for Jærhagen.

– Princess interiør ble fjorårets vinner på senteret. Det er butikken med størst omsetningsøkning. Ellers gjør spesialbutikkene det veldig godt. Vi har et stort fokus på å levere god service til kundene. Det har betydning at de ansatte kan faget sitt slik at det føles trygt og godt å handle her, sier hun.

Jærhagen utvider og åpner med nye butikker 8. november. Foto: Ida Tiberg

Forventer god vekst i 2018

I løpet av 2017 har Jærhagen fått inn hurtigmatkjeden Burger King, Vinmonopolet har utvidet butikken og en rekke andre butikker har fått ny plass på senteret. I løpet av det kommende året vil det komme flere nye tilskudd til senteret. Går alt etter planen skal nye Jærhagen åpne 8. november.

– Det vil jo skje ting utover hele året. Vi starter med Floriss som åpner allerede i februar. Det blir et kjempebra løft for oss, sier hun.

Øksnevad Olsen forventer god vekst i 2018, uten at hun tør å gå ut med konkrete tall.

– Det kommer litt an på hvor mange butikker som åpner på forhånd. I år hadde vi en omsetning på 642 millioner kroner. Jeg tenker vi må øke det tallet opp mot 750 millioner kroner. Det blir et spennende år som jeg gleder meg vanvittig til. Nå må vi bare ta godt vare på kundene og stå på i mellomtida, sier hun.

Utbygging

  • Kjøpesenteret M44 på Bryne utvider med 9000 kvadratmeter. Flere nye butikker skal inn på senteret. Blant dem er XXL, Mizzy, Extra leker og Lucky bowl.
  • Nye M44 skal etter planen åpne i april i år.
  • Jærhagen bygger ut for 350 millioner kroner, og blir nesten tre ganger større enn det er i dag. Bruttoarealet vil gå fra dagens 25.000 kvadratmeter til 65.000 kvadratmeter.
  • Kjøpesenteret i Klepp har allerede fått på plass Burger King. Når nye Jærhagen åpner i november i år vil det være med en av Norges største Mega-butikker, og Coop Obs bygg.

Bedre enn ventet på M44

Hvert år lager Kvarud analyse en liste over topp 60 kjøpesentre i Norge. Den viser at den samlede omsetningen for de seksti største endte på ca. 304 milliarder kroner. 1,25 prosent mer enn i 2016. OHF (Oslo Handelstands Forening) skriver at med en prisstigning på 1,1 prosent (konsumprisindeksen SSB), er det praktisk talt ingen volumvekst på kjøpesentrene på landsbasis.

M44 på Bryne kom på plass nummer 49 på Kvaruds liste, noe senterleder Eli Ulveseter er veldig fornøyd med.

Senterleder på M44, Eli Ulveseter. Foto: Hilde Anette Ebbesvik

– Vi hadde en forventning om nullvekst. Vi visste at vi gikk inn i et krevende år for handelen, og ikke minst at vi er et senter i utbygging. Parkeringen har vært belastet, Reevegen er under bygging, og selv om vi bygger på siden av det eksisterende senteret, så er det med på å påvirke handelen, forklarer Ulveseter.

M44 vokste med 2,1 prosent og landet dermed en omsetning på 925 millioner kroner i 2017.

– Vi hadde ikke trodd at vi skulle klare oss så godt som vi gjorde. Dette er sammenlignbare tall. Vi hadde likt uteleiareal i 2017 som i 2016, så dette er strålende tall med tanke på at vi er et senter i utbygging. Vi er veldig fornøyd, sier hun.

Vil passere én milliard

Ulveseter mener det begrenser seg hvor mye et senter kan vokse når en måler allerede eksisterende butikker. Senterlederen forventer derfor en økning når alle de nye etableringene er på plass i 2018.

– 2018 blir meget bra. Vi åpner nybygget i april, og det gjør at vi kommer til å passere milliarden dette året. Vi tilfører 100 nye medarbeidere til M44-familien og vi får inn kanongode aktører som Bryne og Jæren trenger, sier hun og ramser opp butikker som XXL og Ekstra-leker.

Kjøpesenteret M44 på Bryne utvider med 9000 kvadratmeter. Flere nye butikker skal inn på senteret. Blant dem er XXL, Mizzy, Extra leker og Lucky bowl. Åpningen er satt til april. Foto: Hilde Anette Ebbesvik

– Jeg heier på alt som åpner og går bra på denne siden av Skjævelandsbrua. Jæren er et viktig område, og jeg gleder meg over alt som skjer på denne siden av brua, sier hun.

Nedgang i Hå

Amfi Nærbø med sine 24 butikker har hatt en svak nedgang i året som gikk. Senterleder Harald Aursland budsjetterte med 380 millioner kroner i omsetning. Resultatet kom på 379 millioner kroner.

– Jeg vil si vi gikk i null. Det har kommet en ny matbutikk på Nærbø. Det merkes på senteret. Daglivare har gått ned, mens de andre butikkene har hatt en økning, sier han.

Senterleder på Amfi Nærbø, Harald Aursland. Foto: Ida Tiberg

De siste fem årene har Amfi Nærbø hatt vekst i omsetningen hvert år. Senterlederen mener det er måte på hvor lenge veksten kan fortsette uten utbygging.

– Vi har nådd taket, men vi satser videre. Vi tenker og planlegger uten at jeg vil gå nærmere inn på det nå, sier Aursland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...