Fugelli 5. mest sett på kino

Per Fugelli viser fram Orre IL-jakken sin. (Arkivfoto: Kristine M. Stensland)

Dokumentaren om Per Fugelli er den 5. mest sette norske filmen på kino så langt i år.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

En undersøkelse fra Film & Kino viser at første halvår av 2018 er det beste norske kinoåret på ti år. Norske filmer har tatt 25,2 prosent av markedet i år. Det er en 60 prosent økning siden året før. Ifølge Film & Kino har ikke kinobesøket på norske filmer vært så høyt siden Max Manus-året 2009.

Totalt ble det løst 5.493.200 billetter på norske kinoer, som er blant de høyeste på mange år, og klart bedre enn «normalen» de siste ti årene. De gode kinotallene kommer på tross av at finværet har ført til svært magre besøkstall for juni.

Den mest sette filmen, uavhengig av nasjonalitet, ble «Den 12. mann», som handler om Jan Baalsruds innsats under andre verdenskrig.

Enken tok til tårene i Storstova

Den femte mest sette norske filmen, og mest sette dokumentaren, har lokal tilknytning:

«Per Fugelli - Siste resept» ble sett av 79.521 mennesker. Fugelli hadde hytte på Orre, og mange av opptakene til dokumentaren om den folkekjære sosialmedisineren og samfunnsrefseren ble dermed gjort på Jæren. Da filmen hadde førpremiere i Storstova på Bryne 19. januar i år, var blant annet enken etter Fugelli, Charlotte Fugelli, til stede i salen.

– Jeg er veldig glad for filmen. Den har blitt svært fin, sa hun til Jærbladet.

Enken etter Per Fugelli, Charlotte Fugelli måtte lukke øynene flere ganger da filmen fra deres siste måneder sammen hadde førpremiere i Storstova. Foto: Hilde Anette Ebbesvik

Mye av Per Fugellis budskap i filmen handler om å leve og nyte livet, heller enn å legge seg ned for å dø. Charlotte Fugelli håper filmen kan være til inspirasjon for andre.

– Det er viktig å holde på meningen med livet, selv om en har blitt syk, sa Fugelli, som satt med tårevåte øyne da filmen var ferdig.

Kalte Jæren åndssvakt

Da Jærbladet møtte Per Fugelli hjemme på hytta hvor han har feriert siden han var barn, skrøt han av jærlandskapet og handlekraften og mangelen på hierarki blant jærbuene. Samtidig advarte han om at dansen rundt gullkalven har blitt framtredende på Jæren.

– Det er en farlig ånd her som forteller en at en er det en har. En vil ha finere biler og finere hus. Men innbiller du deg at du er det du har, vil du aldri bli fornøyd. En blir aldri mett, bare trøtt. M44 og Jærhagen er moderne tempel, sa Fugelli før han fyrte løs i kjent stil og slo fast at Jæren er et åndssvakt sted, i den forstand at åndslivet vies lite plass i hverdagen:

– Det er noe med det jærske lynnet som gir prioritet til kropp og maskin til fordel for sjelen og ånden, sa Fugelli.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...