Gir barna to dager ekstra tilvenningstid i barnehagen

Pedagogisk leder Anja Valdeland Normann anbefaler på det sterkeste fem dager tilvenning. Det reduserer stress hos barnet og gjør ungen tryggere på kortere tid. Her med Georg Lillesand. Foto: Ida Tiberg

I Trekløveren barnehage på Varhaug får barna fem dager med tilvenning. Målet er å få tryggere unger på kortere tid.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

I disse dager har flere tusen barn i hele landet sitt første møte med livet i barnehage.

Det er vanlig praksis å tilby tre dager med tilvenning, men i Trekløveren barnehage på Varhaug, har de valgt å forlenge tilvenningen med to dager.

– Vi ønsker å gjøre overgangen så god som vi kan, sier pedagogisk leder på Lind avdeling, Anja Valdeland Normann.

Betryggende med lang tilvenning

På denne avdelingen har det i år begynt seks nye barn. Alle er i alderen ett til to år. Lisa Anett Håland er mor til Enea Håland. Hun synes det er betryggende med ekstra lang tilvenningstid.

– Jeg har grua meg veldig til barnehagestart, men det har gått fint. Enea ble fort varm i trøya. Det er nok jeg som kjenner mest på det. Tre dager går veldig fort. Det er mer avslappende med fem dager, sier hun.

Enea Håland hadde sin andre dag i barnehagen på torsdag. I følge mor ble hun fort varm i trøya. Foto: Ida Tiberg

Stor overgang i livet

Foreldrene har plassert seg rundt omkring på avdelingen, mens barna tasser rundt, utforsker de nye lekene og blir kjent med området. Det ser harmonisk ut, men Valdeland Normann forteller at mange barn blir stressa av å begynne i barnehage.

– De får mange inntrykk og mye stimuli på en gang. Når de er så små er de ikke utviklet nok til å håndtere en slik setting. Ungene er vante med å være hjemme sammen med mor eller far. Her er det mange andre barn og forholde seg til, samt tre nye voksne de skal bli trygge på, sier hun.

Barnehagen bestemte seg derfor for å innføre fem dager tilvenning i fjor.

– Det er viktig at vi bruker god tid til å bli kjent. Det er en stor overgang for ungene. Det er første gang de skal klare seg alene uten foreldrene sine. Da er det viktig at vi forstår følelsene deres, sier Valdeland Normann.

En trygg base

I barnehagen praktiserer de noe som kalles for trygghetssirkelen. Foreldrene er den trygge basen som slipper barnet ut. Når ungene har behov for det, kan de gå tilbake til foreldrene og lade seg opp til en ny runde.

– Målet er at personalet skal overta rollen som den trygge basen etter hvert. Det er ikke alle barn som reagerer første gang foreldrene går fra dem. Disse barna er vi spesielt oppmerksom på. Det kan hende de holder inne følelser og reaksjoner som vil vise seg senere, sier ped.lederen.

Alle som har hatt et barn i barnehage vil nok kjenne seg igjen i den usikre følelsen som sniker seg innpå første gang ungen skal være alene på avdelingen. Det tar personalet også ansvar for.

– Jo tryggere foreldrene er, jo mer hjelper det på ungenes trygghetsfølelse. Noen barn kan gråte mye når foreldrene går. Da sender vi alltid melding etterpå for å fortelle hvordan barnet har det, sier Siri Kartevoll, assisterende styrer i barnehagen.

Psykisk helse

I Hå kommune er det i år fokus på psykisk helse. For barnehagene er noe av det viktigste å kunne tilby en god tilvenningsperiode.

– Temaet skal bidra til å forebygge mobbing, gjøre at alle ungene blir sett og gi dem en god start på barnehagelivet. Vi ser at lengre tilvenningstid påvirker hele høsten. Barnet får mye bedre forutsetninger, sier Kartevoll.

Anbefales

Selv om flere av barna får en god start med to dager ekstra tilvenning, kan det gå lang tid før barnet føler seg komfortabel med å være borte fra mor og far.

– Det er veldig individuelt når barnet er helt trygg. Det kommer an på personligheten til ungen, og om barnet er vant med å være sammen med andre barn, eller kanskje har søsken som går i barnehagen fra før av, sier Valdeland Normann.

Barnehagen har sett gode resultater med å forlenge oppstarten til barna som skal begynne der.

– Vi anbefaler på det sterkeste fem dager med tilvenning. Det er ikke alle foreldre som har muligheten til å være borte fra jobb, men det hjelper godt med besteforeldre eller andre familiemedlemmer barnet er trygg på, sier Valdeland Normann.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...