Gospeldirigenten som heier og sjarmerer

SOLSTRÅLE:
Cecilie Fremstad settes pris på av samtlige medlemmer i Jæren gospelkor, og hadde lyst å gi henne Jærbladets fenalår. Foto: Trude Håland

Bente Gudmestad mener koret ikke kunne fått en bedre dirigent enn Cecilie Fremstad.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Jeg bare måtte skrive den mailen og tipse dere om henne. For en jobb hun har gjort med koret vårt siden hun tok over i oktober i fjor, sier Bente Gudmestad før hun ringer spent på døra, der dirigent Cecilie Fremstad bor.

Først en gang, så en gang til. Deretter banker hun litt forsiktig på vinduet, før noen åpner døra. Ei dame med langt blondt hår som er samlet i kledelige fletter, og bredt smil kommer ut.

– Hæ. Er det fenalår til meg? Det er jo det beste jeg vet. Hæ. Er det fra Jærbladet?

Idet hun forstår hva som skjer, blir øynene blanke, og den ene hånda må tørke bort noen tårer.

– Nå blir jeg helt rørt.

Tung notebunke

Tre kaffekrus, alle dekorert med noter, settes fram på bordet i den store stua. Ei venninne, som også er med i koret, står på farten til å gå.

– Skriv at jeg er helt enig i dette. Ganger hundre. Er det noen som fortjener fenalår for innsatsen, er det Cecilie.

I oktober i fjor ble 40-åringen, opprinnelig fra Stavanger, nærmest kordirigent over natta. Med null erfaring i den rollen, har læringskurven ifølge henne selv, vært bratt og brutal.

Hun henter fram ei diger plastmappe med noter, med alt fra julesanger, tradisjonelle gospelsanger og gamle hymner.
– Jeg har fått god hjelp fra flinke folk i gospelmiljøet, blant annet fra Aril og Aina Schøld fra Stavanger gospelcompany. Det må du få med, sier Stavanger-kvinnen, som gjorde jærbu av seg for sju år siden.

Omtrent på samme tida involverte hun seg i det som het Nærbø kyrkjekor, som så dagens lys i 2009. Det er den samme medlemsstammen som nå utgjør Jæren gospelkor. Da deres faste dirigent, Bjarte Lending, sluttet, viste det seg at det var vanskelig å finne en ny, og koret lå nede et halvt års tid - til stor fortvilelse.

– Cecilie sa hun kunne prøve seg, og vi kunne ikke fått ei bedre dame. Hun har gjort en fabelaktig jobb, og i løpet av det siste året har vi blitt over 50 medlemmer. Faktisk har vi hatt inntaksstopp, sier Gudmestad.

– Heier og sjarmerer

Hun sparer ikke på superlativene.

– Cecilie dirigerer, engasjerer, inspirerer, motiverer, heier, sjarmerer, får folk til bandet, stiller på øving hver onsdag, reiser på kurs, åpner heimen sin til sosiale lag, og er av og til litt streng. Vi får ikke gå hjem fra øving før vi har gjort en god, fin sang inni oss.

Det er ikke vanskelig å se at det er musikk det går i for den relativt ferske gospelkor-dirigenten. To saksofoner og et el-piano står i stua og en stor G-nøkkel henger på den ene veggen. I skapet står litt mer pynt, med musikk-tema, men den har måttet vike på grunn av julepynt.

Cecilie forteller at hun startet karrieren som saksofonist i skolekorps, før hun gikk videre til ungdomskorps, voksenkorps, og så ble det en del undervisning.

Solistopptredener har hun også en del av. Saksofonen er følge i bryllup og begravelser.

– Jeg er ikke en sånn profesjonell musiker, altså, sier hun og smiler.

Døra på gløtt

Profesjonell eller ei. Jæren gospelkor har blitt ettertraktet av mange, og har i løpet av de to siste månedene hatt hele åtte opptredener.
– Det er så utrolig kjekt, og jeg kjenner meg heldig som får gjøre dette.

Det midlertidige inntaksstoppet oppheves utpå nyåret. Den første onsdagen i januar, åpnes døra for de som ønsker å prøve seg.

– De som er interesserte må møte opp på øvelsen. Det er viktig at kormedlemmene blir godt kjente. Det dreier seg om å kjenne hverandres stemmer, sier dirigenten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...