Grethe og Bengt har fått nytt tak over hodet etter brannen

Grethe Mæland Larsen og Bengt Voll Larsen er glade for å ha fått seg nytt tak over hodet. Foto: Håvard Ovesen

For to uker siden brant familiehjemmet på Rosseland ned. Nå ser de fram til å begynne på hverdagen igjen. – Dette skal ikke få knekke oss, sier Bengt Voll Larsen.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2018 kl 09:50

For to uker siden satte noen fyr på huset til familien Larsen mens de lå og sov. Far Bengt Voll Larsen fikk noen lettere brannskader, men ellers kom alle fem som oppholdt seg i huset uskadd fra det. Huset, derimot, ble totalskadd. De ble stående helt på bar bakke.

Les også: – Håper de får stoppet dette før liv går tapt

De siste ukene har familien bodd hos moren til Grethe Mæland Larsen, men nå skal de endelig få noe for seg selv igjen. For etter at Jærbladet skrev om familien, tok det ikke lang tid før telefonen ringte. På tråden var en jærbu som kunne tilby et hus som passet dem perfekt.

Huset er nyoppført, og ligger i samme skolekrets. Helt fra starten har det nemlig vært et mål at den yngste datteren på elleve skal kunne gå på samme skole og ha vennene i gangavstand, akkurat som før.

– Det er en genial løsning for oss. En stor stein falt av skuldrene våre, sier Bengt om tilbudet og forteller at de gleder seg til endelig å få en skikkelig base, sitt eget kjøkken til å lage middag i og andre, hverdagslige ting som en ikke savner før en brått ikke har dem lenger.

Vil på plass til skolestart

Nå er målet at de skal være på plass i huset innen skolestart på mandag. De har i utgangspunktet bare hver sin bag med ting, så slik sett er det ikke så vanskelig å flytte inn. Men når du har mistet alt er det mye praktisk som skal ordnes. Dessuten er huset helt nytt, og huseieren står nå på dag og natt for å sette den siste hånden på verket. Blant annet skal det installeres kameraovervåkning og rikelig med røykvarslere.

– Vi skal ikke bli tatt på senga en gang til, sier Bengt.

Huset i Torkel Lendes veg ble totalskadd i brann. Familien Larsen skal i gang med å bygge nytt hus på samme tomt, men tar høyde for at det kan ta minst halvannet år før det står ferdig. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Natt til forrige fredag ble tre personer arrestert i forbindelse med et branntilløp i en brakke i Trallfavegen. En av dem er siktet for medvirkning til brakkebrannen, de to andre er siktet for henholdsvis sju og åtte branner i området rundt Rossaland, deriblant brannen i familien Larsens hjem. De sitter nå i varetekt.

– Vi er glade for det og håper det blir litt mer ro framover etter at disse ble tatt. Vi har tidligere gått og fryktet at det skulle bli verre før brannene ble stoppet. Nå kan vi konsentrere oss mer om det praktiske, sier Grethe.

Ubesvarte spørsmål

De sitter likevel igjen med mange ubesvarte spørsmål rundt brannen.

– Alle husene rundt vårt sto tomme. Hvorfor tente de på akkurat hos oss, det ene huset det var folk i? Er det søppelsekkene som lå lett tilgjengelig utenfor som trigget det? Eller var det noe annet? Det er slike tanker en gjør seg, forteller Bengt.

Det var forbipasserende som oppdaget brakkebrannen i Trallfavegen, varslet nødetatene og fulgte etter personene som nå er siktet. Ekteparet Larsen tror det voldsomme engasjementet rundt brannene bidro sterkt til at noen til slutt ble tatt. Men engasjementet har langt fra vært begrenset til vakthold. Allerede i det de sto utenfor og så sitt eget hjem brenne, opplevde de at folk kom til for å hjelpe.

Grethe Mæland Larsen og Bengt Voll Larsen kan endelig se fram til å ta fatt på hverdagen igjen. Foto: Håvard Ovesen

– Det er imponerende å se hvordan folk står sammen når det smeller, sier Bengt.

– Skal ikke knekke oss

De har fått fornyet og tettere kontakt med naboene, flere har tilbudt dem tak over hodet. Grethe forteller rørt at håndballklubben og Rosseland ballklubb stilte med nytt ustyr til yngstedatteren, helt uoppfordret. Grethe beskriver de to siste ukene som «fysisk og psykisk utmattende».

– Men samtidig har det også vært mange gode opplevelser. Mange, både kjente og ukjente, har stilt opp, og vi har fått mye god omsorg. Vi har mange å takke, sier hun.

På sikt skal de tilbake til tomten i Torkel Lendes veg, det har de aldri vært i tvil om, men det kan fort ta halvannet år før et nytt hus står klart. I mellomtiden har de fått lov til å bo i sitt midlertidige hjem så lenge de har behov. Nå ser de først og fremst fram til å begynne på hverdagen med skole og arbeid igjen.

– Vi har blitt rammet av det verst tenkelige marerittet. Samtidig har vi fått oppleve så mye godhet. Det er derfor vi ser framover. Det blir bra til slutt. Det tar bare litt tid, sier Grethe.

– Dette skal ikke få knekke oss, sier Bengt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...