Gymtimene hans var alt annet enn spøk. 1. april fyller Sven Serigstad 70 år. Det er heller ingen spøk.

Sven Serigstad er en sprek 70-åring. Foto: Trude Håland

– Jeg savner skolen. Det var litt spesielt å gå av med pensjon etter 40 år i yrket, sier Serigstad, som var ansatt ved Bryne ungdomsskule fra 1975-2015

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2018 kl 08:23

Kjapp regning tilsier at rundt 4000 elever har vært under hans vinger, enten det dreide seg gymtimer, matematikk eller naturfag.

To ganger norgesmester

Kroppsøving stod imidlertid hans hjerte aller nærmest og det gikk gjetord om gymtimene hans.
Det er tre år siden han ble pensjonist og la læreryrket på hylla. Tida flyr.

Søndag runder sprekingen, som har 37 maraton på samvittigheten, 70 år. Fort har det også gått. Den personlige rekorden satt i London i 1989, lyder på bunnsolide 2.27. To ganger norgesmester for veteraner kan han også sette på merittlista.

– Jeg er nok ikke så kjapp lenger, og kanskje må jeg trene meg opp igjen til å løpe et helmaraton igjen, smiler han, mens han henter fram noen minner.

Dugnad for New York

Et av bildene er fra perseløpet i den britiske hovedstaden, et annet fra enda lengre tilbake, da løpene var kortere og tida enda raskere. Opplevelsene fra et aktivt løperliv er mange.

– Løpeinteressen blomstret for fullt da jeg gikk på Bryne videregående skole, og det kom mange tilreisende som fikk fart på friidrettsklubben. Jeg husker at vi vant Holmenkoll-stafetten for juniorer et år, og det var veldig stas. Så fulgte noen aktive år, før jeg ble overtrent og tok en pause. Jeg lærte av det også, smiler jubilanten.

Et flott trofé fra New York Marathon har han også funnet fram. På 80-tallet var det ikke vanlig å dra så langt for å løpe drøyt fire mil, og hele kollegiet stilte opp på dugnad for å sende Serigstad av gårde til «the big apple».

– De hadde laget en plakat som hang på veggen der de som ville kunne skrive på hvilke vikartimer de dekket for meg i ei hel uke. Helt fantastisk, sier han og smiler.
11 søsken

Fritt og godt

Etter gymnaset tok Serigstad toårig lærerutdanning, som studiene var den gang, og bygget på med to år ved Norges idrettshøgskole. Bryne ungdomsskole ble arbeidsplassen, men da det også var manko på gymlærere, tok han vikartimer ved Time videregåande skule.

- Det var jo ganske fritt, og tida vi ikke hadde undervisning, var til fri disposisjon. Ved å ta vikartimer på en videregående skole, fikk jeg kontakt med enda flere alderstrinn. Det trivdes jeg med, sier han.

Mens han gikk på lærerskolen i Stavanger, traff han ei Varhaug-jente. I dag har han og Judith to voksne døtre og tre barnebarn. Ekteparet slo seg ned på Bryne, hvor de bygget hus ved barndomsheimen hans. Faren jobbet på Serigstad fabrikk, og drev i tillegg et lite småbruk med griser, noen få kyr og pelsdyr.

– Det var på den tida man kunne ha så mye pelsdyr man ville. Jeg var nest yngst blant 11 søsken. Det var mye liv og røre hjemme, selv om de eldste flyttet ut da jeg vokste til. Det var alltid mye å gjøre hjemme, og vi lærte oss tidlig verdien av å være fysisk aktive. Det er noe jeg har tatt med meg.

Glede gjennom aktivitet

Fritida benytter han til å holde seg i form og å legge forholdene til rette for at at andre skal være i aktivitet, både små og store. Hytta på Stavtjørn har blitt et populært samlingssted, og i palmehelgen arrangerte Serigstad skiløp for de minste - til stor begeistring.

– Jeg laget en løype på rundt én kilometer, og da skal jeg si barna gikk så det suste. Etterpå vanket det medaljer i sjokoladeform, og flere av dem gikk også en ekstra runde. Det handler om å skape glede gjennom å være i aktivitet, sier han ivrig.

Løpeturer

Han har skapt mye glede på de utallige maratonturene han har arrangert gjennom sitt eget selskap, Rogaland Marathon Tours. Det som begynte som en hobby på slutten av åtti-tallet, med utenlands løpsreiser. London, New York, Berlin som de tre store maratonene i verden, og så har han også hatt med seg løpere til langt sydligere strøk, som Hawaii og Sydney.

I tillegg har turene gått til flere andre storbyer med 42, 2 kilometer i sikte.
– Det var mye jobbing en periode, og mot slutten hadde jeg redusert lærerstilling. I 2016 solgte jeg firmaet, men drar fremdeles på noen turer. Det ligger i blodet, smiler han.

Selve bursdagen faller på 1. påskedag, på samme dag som det yngste barnebarnet.

– Da har vi ei jente som fyller to år, og det blir feiringen av henne som prioriteres.
Hans feiring skjer noen dager senere.

– Vent, så skal jeg høre med kona om tidspunktet. Det er i hvert fall torsdag 5. april.

Judith har full kontroll. En kjapp telefonsamtale senere, kommer svaret.

- Åpent hus, torsdag 5. april fra klokka 12 og utover. Det blir kjekt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...