Hå opplæringssenter blir lagt ned

Hå opplæringssenter held i dag til i andre etasje i lokala til Gann tre på Bjorhaugsletta på Nærbø. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Det bestemte eit samstemt kommunestyre torsdag.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Elevtalet har gått ned og vil gå under den grensa kommunestyret sjølv har sett. Derfor blir opplæringssenteret lagt ned frå hausten 2019. Alle politikarane var samde i saka.

Rådmannen vil å gå i dialog med Time kommune så raskt som muleg om å få eit tilbod til Hå-elevane på Bryne.

Under 70 frå 2019

Opplæringssenteret gir opplæring i norsk og samfunnskunnskap til vaksne flyktningar og innvandrarar som nyleg har kome til Norge.
Skulen gir også spesialundervisning til vaksne. Per dags dato har Hå opplæringssenter 76 deltakarar.

Kommunestyret har tidlegare slått fast at tilbodet må vurderast viss deltakartalet skulle koma ned mot 70.

Vedtaket vart gjort ut i frå ei vurdering om at opplæringssenteret bør ha rundt 70 deltakarar for å driva eit forsvarleg pedagogiske tilbod.

Dersom prognosane held seg vil Hå opplæringssenter ha under 70 deltakarar frå 2019.

Færre flyktningar

Hå opplæringssenter vart oppretta i 1987. Sidan då har det vore store svingingar i deltakartalet, med ein topp i 2015 og 2016 som ei direkte følgje av at det kom fleire flyktningar til Norge.

I 2016 busette Hå kommune 40 flyktningar, medan talet i 2018 er nede i 10. Det har førebels ikkje kome ein førespurnad om å busetja flyktningar i 2019.

Det har også kome færre deltakarar frå Hå mottakssenter. Frå januar til august i 2016 hadde opplæringssenteret over 100 deltakarar frå Hå mottakssenter. Dette året er talet 22.

Hå opplæringssenter tek også i mot arbeidsinnvandrarar. I dag har senteret 13 elevar i denne gruppa. Talet er avhengig av arbeidsmarknaden.

Rett til Bryne

Ei anna årsak til at deltakartalet har gått ned er at Bryne kompetansesenter i fjor haust vart med på eit treårig forsøksprosjekt som opnar for at alle som har rett til grunnskule for vaksne kan søkja seg inn her uansett språknivå i norsk.

Dette førte til at mange som tidlegare hadde vore deltakarar ved Hå opplæringssenter nå starar rett på Bryne kompetansesenter utan norskopplæring fyrst. Forsøket er venta å bli vidareført.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...