Foreldra til Sunniva ønsker forvaring

Sunniva Ødegård blei funnen død ved denne stien på Varhaug. I dagane etter vart det lagt ned både blomar, bamsar og lys ved bildet av 13-åringen. Foto: Jørgen Finstad

Nå startar rettssaka etter Varhaug-drapet.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2019 kl 09:14

Ein 18 år gammal mann frå Varhaug er sikta for å ha drepe Sunniva Ødegård (13). Onsdag morgon startar rettssaka mot 18-åringen, som har vore varetektsfengsla heilt sidan han melde seg som vitne på kvelden måndag 30. juli.

Bistandsadvokat Harald Øglænd, som representerer familien til Sunniva, fortel at foreldra har venta på at denne dagen skulle koma.

– Og dei er litt spente på kva som eigentleg kjem fram, sjølv om dei for så vidt har blitt orienterte undervegs om det mest essensielle. Det blir likevel noko anna å vera til stades, sjå tiltalte og få alt presentert, understrekar Øglænd.

Ifølge advokaten har foreldra tenkt å vera til stades i retten, men dei vil vurdera undervegs om dei skal vera der kvar dag.

– Eg har sagt at dei må kjenna på sjølv kva som blir riktig, seier Øglænd.

Vart aldri konfirmant

Denne våren skulle Sunniva ha vore konfirmant på Varhaug. Bistandsadvokaten fortel at det har vore ein tung periode for familien.

– Dei saknar jo Sunniva kvar dag. Men plutseleg så kjem det opp situasjonar som gjer at saknet blir endå meir framtredande, poengterer han.

Statsadvokat Nina Grande er aktor i saka. Ho vurderer å legga ned påstand om forvaring, noko som berre kan bli gjort i heilt ekstraordinære tilfelle for lovbrytarar som er under 18 år på gjerningstidspunktet.

– Foreldra er orienterte om kva forvaring inneber, og dei ønsker forvaring om vilkåra er til stades for det, seier Harald Øglænd til Jærbladet.

Har tilstått drapet

18-åringen, som var 17 år gammal då drapet skjedd, har tilstått å ha tatt livet av Sunniva Ødegård. Han er tiltalt for drap, likskjending, falsk anklage og skadeverk. Ifølge tiltalen var drapsvåpenet ein hammar.

Når det gjeld spørsmålet om forvaring, har statsadvokat Nina Grande tidlegare sagt at ho ville avventa resultatet i ei Høgsterett-sak som handla om ein annan ung lovbrytar.

Seinast 3. mai vart ein ung mann dømd til forvaring. Han var 17 år gammal då han knivstakk og drap ein mann på eit nachspiel i Oslo hausten 2017. Både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett vart drapsmannen dømd til fengsel, men i Høgsterett vart fengselsstraffa omgjort til forvaring – altså straff som kan medføra det som tilsvarer «livsvarig fengsel» i andre land. Ein forvaringsdom kan forlengast med inntil fem år av gangen etter utløpet av den fastsette tidsramma.

Advokat Tor Inge Borgersen, som er forsvararen til 18-åringen frå Varhaug, vil kjempa imot ein slik dom.

– Me meiner at dette er ei sak der det ikkje er grunnlag for forvaring, seier Borgersen til NRK.

Ikkje utilrekneleg

Allereie i august blei det gjennomført ein førebels psykiatrisk observasjon av den drapssikta tenåringen. Då blei det konkludert med at det måtte gjerast ei full judisiell undersøking.

I januar var den rettspsykiatriske rapporten klar. Konklusjonen var at 18-åringen var tilrekneleg under drapet.

Ifølge Stavanger Aftenblad har sakkyndige gjort ei ny vurdering for kort tid sidan. Også i den nye rapporten blir det konkludert med at 18-åringen var strafferettsleg tilrekneleg, men dette kan det bli gjort nye vurderingar på undervegs i rettssaka. Om retten til slutt konkluderer med at 18-åringen var utilrekneleg på drapstidspunktet, kan han ikkje bli dømd til fengsel eller forvaring. Då kan tvungent psykisk helsevern vera eit aktuelt alternativ i staden.

Det er sett av 13 dagar til saka i Jæren tingrett. Etter planen blir siste dag i retten onsdag 6. juni.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...