Hålands nye klubb sjokkerer Fotball-Europa

Erling Braut Håland ser fremover mot sitt første år i utlandet. Foto: Tarjei Sel

Fra 1. januar av slutter den tidligere Bryne-spissen seg til et av de mest spennende lagene i Europa om dagen.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2018 kl 10:00

2018 går mot slutten og ved starten av det nye året er Erling Braut Håland offisielt utenlandsproff. Unggutten fra Bryne reiser til Østerrike, nærmere bestemt til Salzburg. Der tar han plass i stallen til den beste klubben i landet.

Det er mange som mener mye om Håland sitt karrierevalg, og de hardeste kritikerne hevder at han har gått til klubb som knapt er bedre enn Molde, og spiller i en liga som ikke er bedre enn den norske Eliteserien. Det siste kan diskuteres, det første trengs ikke.

Salzburg er helt suverene i hjemlig liga og har før jul på langt nær avgjort det hele etter 15-3-0 på de første 18 kampene. Det er hele 14 poeng foran neste lag på tabellen.

Mer interessant er det som skjer i Europa for de er om mulig enda mer dominerende der. Den siste av seks kamper i gruppespillet i Europa League ble ferdigspilt sist torsdag, og det endte med den sjette (!) strake seieren. Blant lagene i denne gruppen var Rosenborg som nylig ble kåret til seriemester I Norge for fjerde år på rad. Fasiten etter to oppgjør mellom mesterne i Østerrike og Norge var 8-2 fordel Salzburg. De to andre lagene i gruppen var de skotske ligamesterne, Celtic og RB Leipzig som har etablert seg som et topplag i den tyske Bundesligaen.

Red Bull Salzburg

Navn: Red Bull Salzburg

Stadion: Red Bull Arena (31.000)

Manager: Marco Rose

Meritter: 12x mester i den Østerriske Bundesliga. Fjorårets semifinalist i Europa League

Med andre ord kan man legge påstanden om at Salzburg er en halvdårlig klubb bak oss. Sannheten er at Håland signerer for en av de mest fremadstormende klubbene i Europa, som er såpass gode at de er en av outsiderne til å vinne hele Europa League. For de som ikke kjenner til størrelsen på turneringen er dette en turnering Manchester United vant for et par år siden, og er den nest største klubbturneringen i Europa, bak Champions League.

For de som følger Europeisk toppfotball tett var ikke dette ekstremt sjokkerende. Sammenligningen med Rosenborg er ikke heller veldig mye verdt. Dette fordi Salzburg har fått seg ekstreme økonomiske muskler, som få lag i Europa kan måle seg med, og selvsagt er ikke Rosenborg i nærheten.

I 2005 ble klubben nemlig kjøpt av Red Bull, og fikk med det en helt ny identitet. De klassiske lilla draktene ble byttet ut med hvitt og rødt, med de ikoniske redbull-vingene på armene og navnet gikk fra SV Austria Salzburg til Red Bull Salzburg. I tillegg ble millioner av kroner spyttet inn i klubben, noe som i stor grad har hjulpet laget til den suksessen de i dag oppnår. Det var dog ikke alle som var like fornøyde med dette, og det ble nærmest et lite opprør da eierskifte tok plass. Alle endringene førte til at en stor gruppe supportere takket for seg, og startet opp et nytt lag bygget på verdiene til det opprinnelige Salzburg-laget.

Det hindret derimot ikke Red Bull Salzburg fra suksess i Europa, og til tross for tidlig exit i Champions League kom de seg videre til Europa League med sin tredje plass fra gruppespillet. Den plassen tok de godt vare på, og kjempet seg hele veien til en imponerende semifinale, hvor Marseille til slutt gikk seirende ut. I år håper det nye storlaget fra Østerrike og gjøre det enda litt bedre, og det gjerne med en jærbu på topp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...