Harald (75) er klar for maraton nummer 300

«Aldri mer», sa Harald Sel etter å ha fullført sin første maraton. På søndag er planen å løpe i mål for 300. gang.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Harald Sel fylte 75 år i sommer. Som mange andre pensjonister liker han å reise. Ulikt mange på egen alder pleier han å løpe 42,2 kilometer når han kommer fram til turens mål.

Nå står han i full løpemundur og tripper øverst på trappa. Den som vil henge på Sel i en treningstur rundt Frøylandsvatnet, bør helst stille forberedt. Han har nemlig sjekket værmeldingen og blitt urolig.

– Det er varslet skikkelig regn. Vi bør bare komme oss av sted.

Har holdt formen «ganske bra ved like»

Søndag 24. september skal han stå og trippe på lignende vis i Berlin, hvor han – hvis alt klaffer – skal fullføre sin maraton nummer 300. Han ville egentlig ikke ha noen spesiell oppmerksomhet om det. Han synes det har «blitt hausset litt opp» at han har «vært så heldig, med god helse og alt».

– Det er klart, jeg er på en måte på overtid nå. Men så lenge man kan trene og være aktiv, er det en storartet ting.

Man kan vel si at han har vært både heldig og god. Sel sprang opp og ned fjellet til skole og alt annet under oppveksten i Sokndal. Det grunnlaget mener han har vært viktig. Da han som 18-åring flyttet til Bryne for å gå på skole, ble han med i friidretten der.

Han måtte kjempe hardt for en plass på laget som skulle til Holmenkollstafetten. Der overrasket de seg selv med å vinne. Det ble klart at Sel hadde havnet i en veldig sterk gruppe løpere.

– Bortsett fra en periode der det ble veldig mye jobb og småbarn, har jeg holdt formen ganske bra ved like.

Sel holder lett praten i gang mens spenstige løpesteg nærmest tar svingene på autopilot. Turen rundt Frøylandsvatnet «har blitt min runde», forklarer han.

– Dette er den ukentlige langturen min, i alle fall de ukene jeg ikke deltar i maraton eller halvmaraton. Så kanskje...35 uker i året? I...hvor mange år blir det? Skal vi si det har blitt kanskje...700 runder totalt?

Tenkte det holdt 
med én maraton

Den første maratonen hans, i Stavanger i 1986, kunne fort ha blitt den siste.

– Det var ikke gøy i det hele tatt. Det var ei drittløype langs riksvei 44, og det ble nesten mørkt før jeg kom meg tilbake igjen. En kamerat som har sjekket på Yr, der kan man visstnok gå tilbake og sjekke været på tidligere datoer, mente det var stiv kuling den dagen. Så ille var det nok ikke, men surt, det var det. Jeg kom meg i mål og tenkte «ok, nå har jeg gjort dét. Aldri mer.».

Men så var det bare det at han allerede hadde meldt seg på en annen maraton. Den gikk i Stockholm. Været? Kaldt og forferdelig. Men denne gangen gikk de 42,2 kilometerne bedre. Tiden gikk ned. Stemningen opp. Sel hadde fått smaken på langløp.

Gradvis ble det naturlig for ham å prøve å nå 50 maraton. Så begynte kona Jorunn å bli med på reisene. De gjorde det til små helgeferier. Frekvensen økte. Han brukte tolv år på å løpe de første 50. Bare fire år senere krysset han mållinjen for 100. gang.

Spesielle minner fra Berlin

Ingen maratonløp er for små for Sel, som har stilt nok ganger på startlinjen i Fana til at han kan varte opp et helt fotballag med glasset man får for å delta der. Men løpet i Berlin har en spesiell status for ham.

– Første gangen jeg løp der, sto muren fortsatt. Da husker jeg vi sto på et stillas og kikket ned på avstengte Brandenburger Tor. Sånn kom det nok til å være resten av vår tid, tenkte vi.

Det var i 1988. Muren falt allerede året etter. Sel var tilbake i 1990 til et av hans mest spesielle løp.

– Det var tre dager før den formelle sammenslåingen av Øst- og Vest-Tyskland. Da gikk løpet gjennom porten ved Brandenburger Tor. Det var så tjukt med publikum langs Unter den Linden at man knapt kom seg framover. En slik stemning har jeg aldri opplevd igjen.

Harald Sel (75) skal til Berlin for å løpe sin 300. maraton. Foto: Espen A. Eik, Dalane Tidende

Maraton som dialog

Sel er en av få nordmenn som har løpt maraton i Nord-Korea. Der ble han riktignok forhindret fra å fullføre, ettersom den strenge tidsfristen gikk ut.

– Vi kom ikke inn til målgang på stadion.

– Er du ikke redd for hvordan deltakelsen din i et slikt løp vil bli brukt av myndighetene innad i landet? En kan jo lett forestille seg at dette vises fram som vestlige løpere som kommer for å hylle den store leder, og så videre?

– Jo, sånt har man ikke kontroll på. De vestlige løperne blir nok brukt på det viset. Det året jeg løp, var det også fire amerikanere med i samme gruppe. De hadde ikke fått være med i år. Men jeg mener likevel at dialog er viktigere enn isolasjon.

Kan bli en dans underveis

Sel perset på 50-årsdagen med sterke 3.04.17. Den rekorden innser han at vil bli stående, men han prøver «en eller to ganger i året» å springe så fort han klarer.

– I lokale småløp her hjemme vinner jeg ofte min aldersklasse. Én gang har jeg vunnet i et internasjonalt løp, og på Gran Canaria ble jeg nettopp nummer to i klassen. Så jeg ligger relativt godt an.

Stort sett går det nå i det han og kameraten Kjell Birkeland kaller for «opplevelsesmaraton».

– Da kan vi stoppe underveis og hilse på folk, virkelig ta inn stemningen. Kjell byr gjerne opp til dans, han. Tar seg en svingom med ei flott dame han har sett langs løypa. Sånt går an, ler Sel.

Sirlig bokføring

Runden rundt Frøylandsvatnet går på 1 time og 41 minutter. Han pleier å ligge mellom 1 time og 35 minutter og 1 time og 40, sier han. Litt fram- og tilbakeløping for fotografen får ta skylda for dagens tid. Hjemme på kjøkkenet hentes treningsdagboka fram. Rett under onsdagens «Forholdsvis lette intervaller» føres det inn. «Fredag: Frøylandsvatnet rundt. 16,6 kilometer. 1.41.46.»

Så tegner han en ramme rundt tiden, det har blitt en vane. Han har mange av disse bøkene nå. Målet er å fortsette å løpe så lenge det går.

– Men jeg regner egentlig med at dette blir den siste treningsdagboka, sier han, og viser de blanke sidene som gjenstår.

Har klar egne trøyer

Opplegget er klart til søndag. Sel skal springe sammen med sønnen og flere barnebarn. De yngste skal klare det greit, sier Sel, han er mest bekymret for om sønnen har fått trent godt nok. Egne trøyer er laget for anledningen.

– Det skal stå på dem at dette er mitt 50. løp i Tyskland, og mitt 25. i Berlin. At jeg når 300 totalt. At jeg er 75 år. Og det at jeg springer med barn og barnebarn.

Sel tar seg en slurk av hjemmelaget, sukkerfri aroniasaft.

– Det blir kanskje litt vel selvhevdende. Men akkurat denne gangen tenker jeg det må være greit.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...