Her går Eilivs 70 år gamle drøm endelig i oppfyllelse

Eiliv Hårr har drømt om å kjøre gravemaskin helt siden han var liten gutt. På Jærdagen gikk drømmen hans endelig i oppfyllelse. Foto: Håvard Ovesen

Folkelivet i Bryne sentrum under Jærdagen bød på opplevelser både for store og små lørdag formiddag.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2018 kl 13:39

I bunnen av Meierigata sitter Eiliv Hårr i en liten gravemaskin. Han er med i en konkurranse om hvem som først kan føre fire pinner ned i hull ved hjelp av gravemaskingrabben. Det krever en stødig hånd og fintfølelse. Til å begynne med går det greit, men hullene blir trangere etter hvert, og Hårr bruker lenger og lenger tid på hvert full.

– Kom igjen, oppmuntrer Hege Grødaland fra Alfa Safe, som arrangerer konkurransen.

Hun forteller at pågangen av folk som har lyst til å prøve har vært stor, og at de fleste greier det til slutt.

– De bruker alt fra ett til ti minutter, sier hun.

Hatt lyst i 70 år

Jærdagens raskestse vinner en helgs bruk av en gravemaskin eller lift. Hårr ligger nok nærmere ti enn ett, men det bryr han seg ikke om når han endelig er ferdig.

– Dette har jeg hatt lyst til å gjøre i 70 år, men aldri prøvd, utbryter han i det han går ut av gravemaskinen.

Til Jærbladet forteller han at maskiner alltid har vært drømmen hans.

– Da jeg var liten, satt jeg oppi gravemaskinen mens andre folk gravde, sier han.

Selv rakk han å bli 76 år før han selv fikk prøve seg.

– Jeg kjørte gjennom hele greia. Jeg er rett og slett imponert over meg selv, sier han og smiler.

Saken fortsetter under bildet

Iva Gudmestad Hognestad og Tale Jess har med seg en grevlingbamse til bamsesykehuset. Svein Arne Corneliussen stiller diagnose. Foto: Håvard Ovesen

Hårr kommer opprinnelig fra Vigrestad, men bor nå i Sandnes. Han angrer ikke på at han kom til Bryne den nydelige maidagen.

– Kona syntes det var for varmt og ble hjemme. Jeg sa at jeg ville ta en tur, og så gikk jeg rett i gravemaskinen, sier Hårr og ler.

Bamsesykehus og sukkerspinn

Litt lenger borte i gatetunet ved Storgata har Tale Jess og Iva Gudmestad Hognestad tatt med seg Tales grevlingbamse til bamsesykehuset til Røde Kors. Først har de fått en diagnose stilt i sykebilen, og nå har de gått bort til selve operasjonsstuen, hvor Kari Slettli Heskje sitter klar med nål og tråd.

– Skal vi ha plaster på, spør de.

– Han skal bare sys, svarer Heskje, før de blir enige om først å sy og deretter ta på en plasterlapp.

Saken fortsetter under bildet

Etter litt sying og plaster, ble grevlingbamsen god som ny. Foto: Håvard Ovesen

Det var moren til Tale som hadde tipset henne om at hun kunne få bamsen på sykehus på Jærdagen. Tidligere på dagen har de vært på tivoli, nå er planen å bare gå rundt og kikke.

– Jeg vet ikke om jeg får lov, men jeg har ganske lyst på sukkerspinn, sier Iva om planene for resten av dagen.

Tegner for å få flere venner

I Storgata sitter Abdel Monim Hamza fra Lye. For tredje år på rad tilbyr han karikaturtegninger for 50 kroner. En av dem som har latt seg fristes er Tønnes Hallgrim Hetland.

– Det var gildt, sier han.

– Nå har jeg noe å ha på rommet.

Saken fortsetter under bildet

Abdel Monim Hamza karikaturtegner Tønnes Hallgrim Hetland. Foto: Håvard Ovesen

Hamza, som er grafisk designer og maler, med sju utstillinger på merittlisten siden han kom til Norge fra Sudan for fem år siden, koser seg på Jærdagen.

– Det er hyggelig å snakke med folk. Jeg gjør ikke dette for pengene. Jeg mener, 50 kroner per tegning er ingen ting. Jeg gjør dette her for å få flere venner, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...