Her kan du se smakebiter fra Unge Spors sirkus-musikal

Et halvt år med forberedelser er over. Nå inviterer 45 ungdommer til forestilling.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Det kryr av ungdommer i Unge spors lokaler i Sandtangen. Bakrommet er fullt av jenter som legger siste hånd på sminkeverket, kostymer er tatt på og bandet har varmet opp. Totalt 122 øvingstimer er lagt ned i forberedelsen av forestillingen. Fortsatt gjenstår mellom 6 og 12 timer øving til dagen før premieren i Sola kulturhus 14. januar.

– Jeg begynner på manuset i januar/februar. I august begynner vi med øvinger. Det er skikkelig gildt, sier Iren Førland, daglig leder i Unge Spor.

Skyggesiden av sirkuslivet

45 ungdommer er med i årets sirkus-show. I forestillingen møter vi verdens sterkeste mann, slankepiken, den skjeggete fruen, flammeslukere og en hel gjeng med klovner. Alt er pakket inn i en historie om et drap, og en sleip sirkusdirektør som holder sin hule hånd over de fortapte sjelene som jobber for sirkuset.

– Det er kjekt, spennende og veldig annerledes fra det vi har gjort tidligere. Forestillingen viser skyggesiden av sirkuslivet, og vi prøver å fremstille oss som skikkelige freaks, sier Herdis Høiland.

Hun er for veteran å regne i Unge Spor og har denne gangen kapret en av hovedrollene i forestillingen.

– Jeg spiller Nelly som er hele sirkusets hore. Hvordan sier man det på en fin måte, spør hun og ler.

Herdis sier rollen er helt fjernt fra det hun vanligvis gjør.

– Men så er det kjekt å få slippe seg løs og, sier hun.

Scenen skal hun blant annet dele med Olav Nes Hansen som spiller rollen som Julian i musikalen.

– Julian har tidligere jobbet som fotograf på sirkuset. Han reiste til London fordi han fikk en jobb der, men nå skal ha tilbake for å løse et mord. Under etterforskningen blir han forelsket i Nelly, sier Olav.

Blir i flere år

Unge Spor er et populært tilbud blant ungdommene på Jæren. Siden 2009 har 250 ungdommer fått opplæringen innen musikk, dans og teater.

– Vi har en utskiftning hvert år på 20–25 personer. Det er stor interesse for å bli medlem og vi har rundt 60 søkere hvert år. Ungdommene som begynner her vil noe. De våger å leke - det er jo det vi gjør her, sier Iren.

Når du først begynner i Unge Spor, kommer du aldri ut herfra, påstår hun.

– Peder Erga som har komponert musikken til Sirka Sirkus begynte i Unge Spor da han var 14 år. Etter at han sluttet begynte han å komponere for oss. Vi kommer veldig tett på hverandre, sier hun.

Baby og bryllup

Herdis og Olav er langt på vei enig med Iren.

– Jeg har mange ganger tenkt på om jeg skal gi meg, men det er så kjekt og jeg klarer ikke å si nei, sier Olav.

Ungdommene ofrer helger og fritid i den halvårsperioden øvingene pågår. De mener arbeidet absolutt er verdt tiden.

– Jeg begynte her fordi jeg ville stå på scenen, men jeg fortsatte for fellesskapet. Vi er 45 brødre og søstre som møtes hver mandag. Det er ikke alle man blir like godt kjent med, men alle går overens. Her får man bestevenner, også er det faktisk folk som har gått her som senere har giftet seg og fått barn, sier Herdis.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...