Her kommer sommeren – det blomstrer for fullt i drivhusene

Surfina kommer i mange farver og er en vakker sommerblomst, sier Marion Karlsen (til venstre) og Monica Skretting. Foto: Kirsten M. Myklebust

Våren er sein, men hva gjør det når sommerblomstene er klar?

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Vi går en flott tid i møte. Bed skal ryddes og plantes, krukkene fylles med vakre blomster og vi ser fram til varme sommerdager. Etter den dårligere sommeren i fjor, og den lange vinteren klør det i fingrene, enten du er velsignet med de grønne variantene eller trenger råd for hva du bør velge. 

Favoritter

I drivhuset på Hølland Gård på Ogna møter vi søstrene Monica Skretting og Maria Kindervåg. Søstrene har vokst opp i drivhuset med blomster og stauder som mor Mona Moi startet opp så smått da Maria ble født. Nå produserer de blomster, ampler og stauder og bekrefter at hageinteressen er stigende blant fastboende og ikke minst hyttefolk i området.

Men vi er på jakt etter anbefalinger og favorittblomster som må tåle jærklimaet godt. Det vil si vind og regn. Søstrene er samstemte: 

-  Den blå Femtunga er vakker og gjør seg godt i krukker. Sanvitalia er gul, tåler godt regn og trenger ikke å plukkes. Margeritter er alltid vakre og gjør seg godt i krukker, men denne er sneglene glad i. Et alternativ til Margeritter er Laurentia som sneglene ikke liker. Den er hardfør og har blå stjerneformede blomster. Virkelige hardhauser er Begonia og Isbegonia som kommer i fargene rødt, rosa og hvitt. Nytt i år er også hengebegonia som vi har store forventninger til.

Gode stauder

Mange vil gjerne ha lettstelte hager og velger derfor stauder som kommer tilbake år etter år. Monica Skretting jobber heltid i gartneriet gjennom året og forteller at de har laget flere stauder i år. Gode anbefalinger her er Astilbe som kommer med lilla, hvite og rosa blomster. Den er lettstelt og nøysom, og tåler også å stå i skygge. Astrantia, med det norske navnet Stjerneskjerm, blomstrer fra juli og til frosten kommer. Den er en av de gamle, gode staudene og kommer i hvitt og rosa. Hosta finnes mange forskjellige varianter og har store grønne blader og er veldig dekorativ. 

- Lavendel er også en av mine favoritter. Den er nøysom, brer seg utover i bedene med årene og lyser opp med sine blålilla blomster, avslutter Monica Skretting.

– Du må velge blomster etter hva slags hage du vil ha, og ikke minst ta hensyn til vær og vind der du bor.
Anne S. Wiig, 
Wiig gartneri

Margeritter

Anne S. Wiig med favoritten store Margeritter. Foto: Kirsten M. Myklebust

I år elsker hun gult.Spesielt de nye, store, gule Margerittene forteller Anne S. Wiig i Wiig Gartneri at sommeren er på vei. Før var Margeritter små og hvite, nå er de i mange størrelser og forskjellige farger.

- De hvite Margerittene er vakre og bærer bud om fest og sommer, men de krever mye plukking og stell. De store kan du plukke i det du farer forbi og tåler mye, de blomstrer fra nå og til frosten kommer.

Hun har en enkel filosofi om blomstervalg. Vi liker det som er fint og det vi får til, sier hun. Men blomster er som mennesker, du kan ikke få full score på alt. Du må velge blomster etter hva slags hage du vil ha, og ikke minst ta hensyn til vær og vind der du bor.

En Lobelia skal for eksempel ikke plukkes, men Anne S. ville aldri valgt den i ampler på Wiig hvor det blåser mye. Lobelia liker ikke vind, men stortrives på en lun terrasse. Er du glad i blått er Femtunge et flott alternativ som blir finere og finere utover i sesongen. Men det er en kraftig plante som krever regelmessig vanning gjennom sommeren.

Gamle blir som nye

Blomstermoter går i sirkel. De gamle Busknellikene kommer tilbake, det samme gjør Pelargonia. Sverger du til en romantisk hage i cottage stil er engelsk pelargonia en må-ha plante. En annen gammel plante som er kommet til heder og verdighet igjen er Begonia.

- Hvis du skal ha blomster som ikke krever stell, som tåler sol, regn og tørke er Begonia fantastisk. Den klarte seg mer enn godt gjennom den dårlige sommeren vi hadde i fjor.

Surfina er også en nøysom og hardfør plante. Anne S.Wiig bruker den i amplene hun leverer til Time kommune. Hun forteller at de også er ansvarlige for stell. Det betyr vanning to dager i uka og ellers må plantene klare seg selv. Det er mange ulike typer av Surfina og de eldste sortene er de beste.

Er du glad i gult, har du en sikker vinner i Sanvitalia. Bidens er også en trofast sliter i gult, oransje og hvitt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...