Her ser du vinneren av byggeskikkprisen

Asplan Viak AS var arkitekt for Foren borettslag. Time kommune stod for utbyggingen av omsorgsboligene, før hver enkelt bruker kjøpte sin egen bolig. Foto: Nils-Ove Støbakk

Omsorgsboliger på Kvernaland hylles av juryen.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

I fjor gikk byggeskikkprisen i Time kommune til et funkishus på Bryne fra 1957. I år er det derimot et splitter nytt bygg på Kvernaland som blir hedret med bronseplakett og 20.000 kroner.

Foren borettslag er et nybygd borettslag for ungdommer med psykisk og fysisk funksjonssvikt. Borettslaget er etablert etter et samarbeid med Time kommune og foreldrene til brukerne, med fokus på velferdsteknologi.

Totalt er det sju boliger med heldøgnstjeneste og personalbase. Borettslaget var innflyttingsklart i januar 2018.

Time kommune har stått for utbyggingen av prosjektet, som består av selveierboliger der hver enkelt boenhet er tilpasset behovene til brukerne. Boligene har så blitt solgt til hver enkelt bruker, mens kommunen eier personalbasen.

Mari Bryne nominerte borettslaget. Begrunnelsen var at bygget er ført opp i god harmoni med de andre byggene i området, at det glir fint inn i terrenget og at det er tatt hensyn til universell utforming på en god måte både ute og inne. Foto: Nils-Ove Støbakk

«God atmosfære»

Formålet til byggeskikkprisen er å motivere til økt innsats og bevisstgjøring for god byggeskikk i Time kommune. Prisen kan gis til enkeltpersoner, firma eller lag og foreninger, og alle nominerte prosjekter må være ferdigstilt for å bli vurdert.

Fire kandidater ble i år vurdert av juryen, som har bestått av Anne Helen Eide (folkevalgt), Siggeir Torpe (landskapsarkitekt), Lise Vabø (arkitekt) og Wibecke Natås (Time kommune). I tillegg var Kjell Olav Stangeland også med som folkevalgt, men på grunn av inhabilitet var han ikke med på befaring og avstemning.

Slik begrunner juryen valget av Foren borettslag som vinner av byggeskikkprisen 2018:

«Bygget ligger fint på tomten sammen med øvrig bebyggelse og føyer seg fint inn i helheten. Bygget er «vakkert» i den forstand at det er ny tolkning av omsorgsfasiliteter. Det gis assosiasjoner til «ferieplass», dvs det er en god atmosfære i området. Flotte, åpne og store fellesarealer som er offentlige og tilgjengelige for alle.

Jo nærmere man kommer bygget, endres karakteren til mer privat og nærmest bygget ligger private terrasser. Både innside og utside har gode materialkvaliteter. Behandlet furu fungerer godt i vestlandsklima. Tretaket spiller veldig godt med måten kledningen er lagt.

Prosjektet har vektlagt god arkitektur, universell utforming, materialbruk og detaljutforming. Det er et jordnært bygg samtidig som det er moderne med røtter i «god jærsk byggeskikk». Bonus å se at beboere trives, har det godt i bygningene og har kunnet sette sitt preg på private arealer».

Juryen omtaler Foren borettslag som et jordnært bygg, samtidig som det er moderne med røtter i «god jærsk byggeskikk». Foto: Nils-Ove Støbakk

Enstemmig avgjørelse

De tre andre kandidatene var et stabbur i Hognestadvegen 278, en hage i Hetlandsgata 83 og Restaurant Møllehagen i Bryne sentrum. Juryen har mye fint å si om alle tre, men det var likevel en enstemmig jury som anbefalte at byggeskikkprisen 2018 blir tildelt Foren borettslag.

I utvalg for lokal utvikling ble denne anbefalingen enstemmig banket gjennom uten diskusjon.

Prisen skal deles ut av ordføreren i Storstova i november.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...