Her vasker oppfinnelsen fra Undheim tunnel i Stockholm

Bedriften S. Risa på Undheim har nylig spesiallaget en tunnelvasker som brukes i Stockholm.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2019 kl 09:08

"Endelig. Tunnelvaskeren til Svevia har forlatt bygningen. Takk for prosjektet. Vi håper dere blir fornøyde og tunnelene i Stockholm rene."

Det står på et innlegg på S. Risas Facebook. De siste fem månedene har de åtte ansatte i bedriften på Undheim jobbet med en spesiell type tunnelvasker, som nå er levert til det svenske selskapet Svevia.

- Å vaske tunneler er ikke noe nytt, men en type som denne har vi aldri laget før. Vi har ikke bare festet en arm som vasker på, men hele lastebilen er spesielt laget for tunnelvasking. I tillegg er "hytta" lavere enn i en vanlig lastebil, så man slipper å hoppe høyt når man skal inn og ut, sier daglig leder Sigvald Risa til Jærbladet.

Denne stikkesetteren skal til Finland. Ansatte i S. Risa fra venstre: Inge Risa, Sigrid Risa, Tom André Hofsmo, Jarle Bjorland, Lars Odland, Sigvald Risa. Ikke til stede: Jørn Haugland. Foto: Vebjørn Olsen

Til alpene og USA

Sammen med kona Sigrid, har Sigvald tatt over driften i S. Risa etter sin far Steinar. Sigrid Risa har kontroll på økonomi og regnskap i selskapet. Stikkesettere har de laget i 28 år og nå selger de blant annet til land som Frankrike, Sveits, Finland og USA. Stikkesetter er en maskin som setter brøytestikker ned i bakken langs veien. Ellers driver S. Risa med veivedlikehold og veimerking, hvor de fleste maskinene kan monteres enkelt på kjøretøy.

Bedriften ble startet av Sigvald Risas far for 30 år siden. Nå er han pensjonist, men hjelper stadig til med det som trengs på Undheim. I starten leverte de bare til Norge og Sverige, men har altså etter hvert kommet seg over Atlanterhavet og til andre land i Europa.

1-3 millioner kroner

Det har vært en lang prosess å lage tunnelvaskeren, spesielt ettersom bedriften har ansvar for flere produksjoner samtidig. Mye spesialutstyr har gått til Svevia-bilen, og S. Risa har laget alt selv.

Slik så tunnelvaskeren ut i starten av produksjonen. Foto: S. Risa

- Det har vært en hel del arbeid, for å si det sånn. Vi må jo regne med rundt fire-fem måneder til et så stort prosjekt, sier Sigvald Risa.
Risa vil ikke si nøyaktig hvor mye de solgte tunnelvaskeren for, men at den ligger på mellom én og tre millioner kroner.

Skal lage flere tunnelvaskere

Produksjonen stopper ikke i lokalene på Undheim. Nå skal de blant annet sende stikkesetteren "Stickset 500" til en kunde i Finland. Etter hvert starter også produksjonen av nye, spesiallagde tunnelvaskere.

- Vi har blitt kontaktet av flere som er interesserte i den spesielle vaskeren, så planen er absolutt å produsere flere, sier Risa.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...