Hilde Selvikvåg slipper ny låt, og snart er det flere store ting i vente

Fredag slippes «Anemone», HIlde Selvikvågs ferske låt, den fjerde singelen i rekka etter albumet som ble utgitt i 2015. Foto: Trude Håland

Fredag slipper Hilde Selvikvåg sin nyeste låt. Men selv om artistkarrieren skyter fart, kjenner 26-åringen ofte på usikkerheten.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2017 kl 11:05

Hun har i løpet av de årene blitt hele Jærens sangfugl. Lye-jenta, som trådte inn i rampelyset høsten 2011 som Idol-deltaker og kjapt ble dommer Tor Mildes favoritt, hadde den gang en drøm om å leve av å synge. Den drømmen ble i fjor høst virkelighet. I 2016 ble hun nominert til Spellemannsprisen for albumet «Slepp meg fri», som ble utgitt året før. Siden har melodiøse og radiovennlige låter kommet på løpende bånd. Karusell, Indie og Janei er alle listet hos NRK. Fredag kommer den fjerde i rekka.

Følger hjertet

Et par dager før den kan spilles offentlig, sitter 26-åringen hjemme i den nyoppussede stua på Bryne hvor et stort, hvitt flygel har fått hedersplassen. Naturlig nok.

– Etter å ha vært hjemme hos Idar Håland (Håland Kjøtt, red. anm.) ble jeg helt forelsket i hans hvite flyget. Jeg satt månedsvis og fulgte med på finn.no, og så dukket det opp i fjor. Vi hentet det i Søgne på vei til Spellemannsprisen. Det er så kjekt å ha et akustisk instrument som det er litt sjel i - dette er over 100 år gammelt, sier hun og setter seg ned ved tangentene.

Hilde Selvikvåg tilbringer gjerne noen morgen- og kveldstimer ved flygelet hun har blitt så glad i. Foto: Trude Håland

Som i musikken er det ingenting som er overlatt til tilfeldighetene. Det meste harmonerer. Lys rosa vegg bak flygelet, et stort bilde med samme fargenyanser, og et par lysegrønne flater i andre enden som står i stil med kaffekanna og krusene på bordet. Der står det også tre-fire grønne planter. Sofaen er i rosa speilfløyel og matcher godt med den mørkegrønne genseren som har innvevde gulltråder.

- Jeg liker farger, og jeg liker å ha det koselig rundt meg. Det kan ikke være helt sterilt her inne, og dessuten ga mannen ga meg frie tøyler, sier hun og ler.

Hilde Selvikvåg er ei dame som er tro mot, og følger hjertet. Det meste hun synger om, er selvopplevd.

– Når jeg skriver musikk, lager jeg det hjertet vil, det jeg synes er rett der og da. Nå føltes det riktig med en ballade. Den er spunnet på fine barndomsminner fra Selvikvågen utenfor Høle, hvor jeg tilbragte mye tid på familiens hytte helt nede i strandkanten, sier hun.

Kjenner på usikkerhet

Selvikvåg minnes varme sommerdager som liten jente, da hun tuslet nede ved sjøen på let etter småkrabber. En dag kom hun over en anemone, og synes aldri hun hadde sett noe så vakkert. Hun tok den opp av sjøen, og da lukket den seg. Da hun slapp den uti, blomstret den igjen.

– Det blir metaforisk. Hvis vi ikke får være i det miljøet vi trives i, har vi lett for å lukke oss. Er vi derimot på et stede vi føler oss trygge, tør man vise hvem man egentlig er. Jeg har kjent mye på det selv, sier hun.

Stadige treff med nye bransjefolk har innimellom gjort henne usikker. Det er alltid noen som skal mene noe om hva som er riktig eller galt å gjøre på veien mot å bli enda mer aktuell og populær blant publikum.

– Det er vanskelig å vite hvem jeg er oppi alt, når alle har så mange meninger. Det er av og til tøft å stole på seg selv, at det jeg tror på, er det rette. Hvis ting ikke føles riktig, blomstrer du ikke - som anemonen som ikke kan være på land. Det gjelder på flere områder i livet, enten det er kjærlighet, jobb eller vennskap, sier Selvikvåg.

Hilde Selvikvåg hjemme i stua på Bryne. Et hvitt flygel er selvsagt på plass. Foto: Trude Håland

På Operataket

Hun har fulgt magefølelsen. Tidligere i år signerte hun kontrakt med Stageway, et booking- og managementselskap, som blant annet har artister som Morten Abel, Odd Nordstoga og Eva Weel Skram i stallen. Og nå Hilde Selvikvåg fra Lye. Gjennom Stageway ble hun en av artistene som varmet opp for Mods på Viking stadion i juni, med 25 000 publikummere. Senere i sommer sang hun på Operataket i Oslo.

En annen stor opptreden er i vente. Fredag 15. desember skal jærsk visepop innta Stavanger konserthus. Selvikvåg så ikke helt den komme. Ikke helt enda. Når man kastes inn for å fylle Zetliz-salen i oljebyens storstue, er det ikke snakk om små greier.

– Det blir stort. Jo mer folk, dess bedre trives jeg. Det er derfor jeg holder på med dette. Og så vet du aldri hvilke muligheter som venter rundt neste sving. Jeg hadde som mål at en slik konsert kunne bli en realitet når jeg hadde passert 30, smiler 26-åringen.

Et annet mål, som hele tiden ligger i bakhodet, er å fylle kulturhus og scener landet over, med musikken sin.

– Jeg vil nå ut til et enda bredere publikum, sier hun ærlig.

Nytt album i vente

Kontrasten fra sist høst er stor. Etter ett år i 60 prosent stilling som lærer på Bryne skule, tok hun steget ut i en 100 prosent musikertilværelse, som også har vært en del av drømmen og målsettingen. Selv om enkelte tenker at det er en lukrativ hverdag, kan Selvvikvåg skrive under på det motsatte. Det er mye hardt arbeid og noen ganger veldig ensomt.

– Du blir aldri ferdig, og så kan man bli litt rar av å gå dag ut og dag inn alene. Som musiker tenker man jobb 24 timer i døgnet. Det er alltid noe som må gjøres, noe man føler er uferdig. Samtidig gir denne tilværelsen meg mer tid til å boltre meg kreativt. Det betyr mye.

Det gjør hun ofte sammen med tekstforfatter Karianne Arntzen. Det to har samarbeidet i lang tid, og Arntzen skrev mange av tekstene på «Slepp meg fri», som ble utgitt våren 2015. Neste år kommer en ny vår og nytt album. Planen er at de fire singlene som er utgitt siden den gang, skal med på det nye.

– Folk har spurt etter plata med disse, så da blir det slik. Planen er at albumet skal ha ti låter. Jeg er ei albumjente. Det handler om å samle alle historiene, sier Selvikvåg.

– Jeg måtte ha et sånt Wenche Foss-speil i hus, sier Hilde Selvikvåg. Foto: Trude Håland

Jærhavet og hele verden

Om et par uker drar hun sammen med tekstforfatter Arntzen til deres faste hytte på Obrestad for å ferdigstille resten av det planlagte albumet. Det Selvikvåg beskriver som et fantastisk sted, finner hun roen og kobler ut resten av verden for ei uke.

– Det er befriende å sitte å skue ut over det barske Jærhavet og hele verden, føles det som. Vi sitter og ser på båter og tar inn havets lyder, sier hun og ser drømmende ut i lufta.

Hører du etter på den aller ferskeste låten, fanger du inn lyden av hvaler og niser.

– De lydene ble brukt i produksjonen, for å forsterke havfølelsen. Jeg hadde det veldig kjekt da jeg laget denne, og leste meg opp både på anemone og livet i havet. For meg er Anemone kanskje den viktigste sangen jeg har laget så langt. Anemoner og korallrev verden over er i dag faretruet, og derfor føles det ekstra viktig for meg å gi ut denne nå. Låten blir også en stemme til naturen, og at vi minner hverandre om å passe på det vi har.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...